Bluesun Hotels Resorts
PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Ako ste odlučili sutra na euharistijsko slavlje dočekat će vas pred ulazom u crkvu službeni redari; obavezna dezinfekcija ruku, poštivanje socijalne distance, a pričest će se dijeliti na ruke

Odlukom Nacionalnoga stožera civilne zaštite od danas, 2. svibnja, ponovno su otvorene crkve, a vjernici će moći sudjelovati u euharistijskim slavljima i ostalim liturgijskim obredima kojih su bili lišeni zatvaranjem bogoslužnih prostora. Naravno, uz poštivanje točno propisanih epidemioloških mjera.

Don Ivica Huljev: “Zahvalni Bogu i ljudima”
Na župnicima je zadatak da osmisle kako će se u najboljem redu poštivati mjere, a pomoć u tome uputili su im i hrvatski biskupi, izdavši odredbe o ponovnom slavljenju misa s narodom. Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić uputio je jučer, 1. svibnja, pismo o liturgijskim slavljima i okupljanjima vjernika u novim okolnostima pandemije covid-19. Svoje župljane o otvaranju crkava s radošću je obavijestio don Ivica Huljev, na službi u Pučišćima i Pražnicama, porukom: — Zahvalni Bogu i ljudima, sutra smo opet u zajedničkom euharistijskom slavlju.

Dezinfekcija ruku pri ulasku u crkvu
Detaljno je objavio odredbe koje će vrijediti za njegove župljane i zajednička liturgijska slavlja u crkvama. Naglasio je kako će se župne crkve otvarati 15 minuta prije mise. — Ulazi se na mala vrata, a izlazi na velika. Na malim vratima službeni redari će svakom vjerniku poprskati ruke sredstvom za dezinfekciju. Mjesta za vjernike označena su bijelim papirom tako da je međusobna udaljenost jednoga od drugoga dva metra. Kad se popune slobodna mjesta u crkvi, ostali vjernici ostaju ispred crkve držeći se propisanoga razmaka. Članovi zajedničkoga kućanstva ne drže razmak u klupi, nego stoje zajedno, ali odgovorno paze da su odvojeni dva metra od onoga tko nije iz njihova kućanstva, dio je odredbi koje su objavljene za vjernike u župama sv. Jeronima u Pučišćima i sv. Antuna opata u Pražnicama, a koje bi trebale pomoći vjernicima u ponašanju za vrijeme zajedničkih okupljanja.

Pričest na ruku, nema skupljanja milostinje
U preciziranim odredbama naznačeno je i kako će se mise slaviti bez ministranata, a djeca trebaju stajati uz članove zajedničkoga kućanstva. Posebna odredba odnosi se na dijeljenje pričesti. — Za vrijeme pričesti vjernici ostaju na svojim mjestima, odnosno neka se minimalno kreću u crkvi, a svećenik će doći do njih i podijeliti im svetu pričest na ruku, naglasio je brački svećenik. Što se tiče pjevača, oni će biti raspoređeni po crkvi i u kapeli, odnosno prezbiteriju, poštujući propisani razmak. Zanimljivo je napomenuti kako se za vrijeme mise neće skupljati milostinja, a vjernici će svoje priloge moći ostaviti u košaricu pri izlazu nakon mise.

Župnik pozvao starije i bolesne da ne dolaze
Među preporukama nalazi se i poziv koji se odnosi na starije i bolesne osobe te osobe s kroničnim bolestima, kao i one koji su pod rizikom da mogle biti u kontaktu s osobama pozitivnima na koronavirus ili se nalaze u samoizolaciji . — Neka se do daljnjega suzdrže od dolazaka na svete mise, poručio je don Ivica Huljev.

Odredbe vezane uz ponašanje vjernika u crkvama u župama sv. Jeronima u Pučišćima i sv. Antuna opata u Pražnicama (izvor: Župa Pučišća)

Podjelite:

You may also like...