PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Biskup Palić poručio Pučišćanima: Molite za svećenike i biskupa da budemo ne onakvi kakve nas vi želite, već po Srcu Kristovu

U povodu ovogodišnje 250. obljetnice zvonika župne crkve Sv. Jeronima u Pučišćima hvarski biskup mons. Petar Palić blagoslovio je danas, 21. srpnja, za misnoga slavlja novo zvono u toj župi koje će sljedećega tjedna biti postavljeno na zvoniku pučiške crkve. Biskup Palić blagoslov novoga zvona obavio je u tijeku nedjeljne euharistije koju je slavio u zajedništvu s vjernicima župe sv. Jeronima.

novo zvono lijevano je u talijanskoj ljevaonici zvona De Poli, a težine je oko 650 kilograma te će sljedećega tjedna biti postavljeno u zvoniku pučiške crkve Sv. jeronima (foto: J. Bašić)

novo zvono lijevano je u talijanskoj ljevaonici zvona De Poli, a težine je oko 650 kilograma te će sljedećega tjedna biti postavljeno u zvoniku pučiške crkve Sv. jeronima (foto: J. Bašić)

— Pozdravljam vas na Dan Gospodnji kada se redovito kao zajednica Kristovih vjernika redovito okupljate kako biste slavili otajstvo Isusove muke, smrti i uskrsnuća. Kao kršćani na zvuk zvona uvijek se opredjeljujemo za radost, za susret s uskrslim Gospodinom koji nas u svakoj misi jača i hrabri kako bismo u ovom svijetu mogli biti zvon njegove radosne vijesti, rekao je hvarski biskup, pozdravljajući pristigle vjernike u crkvi Sv. Jeronima.
U propovijedi je podsjetio na Pavlov govor o poslanju onih koji naviještaju Božju riječ. — Njihova je zadaća naviještati, opominjati, ali i djelovati do cilja, a to je sve privesti do punine, do života u Kristu. Okupljeni smo slušati Božju riječ i živjeti prema toj punini savršenstva, rekao je vjernicima mons. Palić.

hvarski biskup mons. Petar Palić slavio je danas, 21. srpnja, nedjeljnu euharistiju s vjernicima u župnoj crkvi Sv. Jeronima u Pučišćima (foto: J. Bašić)

hvarski biskup mons. Petar Palić slavio je danas, 21. srpnja, nedjeljnu euharistiju s vjernicima u župnoj crkvi Sv. Jeronima u Pučišćima (foto: J. Bašić)

Svoju poruku vjernicima usredotočio je na temu gostoljubivosti i potaknuo Božji narod na razmišljanje o prihvaćanju i odnosu prema strancima i gostima. — Nužno se postavlja temeljno pitanje, koje je povezano i s našim kršćanskim, ali i etičkih ponašanjem: Kako susrećemo strance? Kako susrećemo one koji nam dolaze u susret, one koji se susreću s našom kulturom i načinom života? Gledamo li u njima samo sliku onih koji će pridonijeti našem budžetu ili otkrivamo u njima i ono ljudsko ili možda samoga Boga, zapitao je vjernike hvarski biskup, napomenuvši kako je za biblijskoga Abrahama prihvat gosta i stranca značio blagoslov.

Ukazao je i na evanđeoski ulomak o Marti i Mariji, ustvrdivši kako i taj navještaj upućuje na vrijednost i važnost gostoljubivosti. — Marta i Marija dva su primjera onodobnog života, ali i života danas. Dva su primjera jednoga života koji se događa na dva različita načina u Crkvi. Svi živimo za Krista, kako bismo ispunili njegovo poslanje u ovom svijetu, kako bismo bili odgovorni graditelji Njegova Kraljevstva, rekao je biskup.

Napomenuo je kako u Crkvi postoje oni koji su na različite načine angažirani, ali i oni koji su, rekao je, “prisutni kao tiha zajednica zajednica vjernika koja molitvom podupire život župne zajednice”. Potaknuo je vjernike na rad i akciju, ali i razmatranje Božje riječi, ustvrdivši kako su za život potrebi i akcija i kontemplacija.

hvarski biskup mons. Petar Palić u tijeku propovijedi u crkvi Sv. Jeronima u Pučišćima (foto: J. Bašić)

hvarski biskup mons. Petar Palić u tijeku propovijedi u crkvi Sv. Jeronima u Pučišćima (foto: J. Bašić)

Pred kraj misnoga slavlja biskup Palić uputio je zahvalu pučiškom župniku don Pavi Gospodnetiću na svemu što je kroz povjereno mu vrijeme učinio u toj župi i ujedno najavio kako će pastoralnu službu nastaviti u drugoj župi. Pučišćanima je poručio: — Ako kažete da je bio jako dobar, onda ne smijete biti ljubomorni i sebični. Dobit ćete svećenika koji će biti dobar i otvoren služenju kao što je bio i don Pave. Pozvao je vjernike na molitvu za duhovna zvanja i pritom naglasio da Hvarska biskupija ima 46 župa sa svega 16 aktivnih svećenika. — Podržavajte svoje svećenike molitvom. Molite za nas. Molite i za vašega biskupa da budemo ne onakvi kakvi nas vi želite, već da budemo po srcu Kristovu, potaknuo je mons. Palić Pučišćane, zazvavši na njih Božji blagoslov.

biskup Petar Palić blagoslovio je novo zvono na koje je urezan natpis "Sv. Marijo, sv. Stjepane, sv. Jeronime molite za nas. Postavljeno povodom 250 godina zvonika 2019. god." (foto: J. Bašić)

biskup Petar Palić blagoslovio je u tijeku misnoga slavlja novo zvono na koje je urezan i natpis “Sv. Marijo, sv. Stjepane, sv. Jeronime molite za nas. Postavljeno povodom 250 godina zvonika 2019. god.” (foto: J. Bašić)

Novo zvono lijevano je talijanskoj ljevaonici zvona “De Poli”, čija je stoljetna tradicija garancija vrhunske kvalitete i dobroga zvuka. Lijevano je od legure bronce u omjeru 78–79 % bakra i 21–22 % kositra, a s težinom oko 650 kg bit će najveće zvono u zvoniku pučiške crkve. Na zvonu je osim prigodnih ukrasa uklesan i natpis “Sv. Marijo, sv. Stjepane, sv. Jeronime molite za nas. Postavljeno povodom 250 godina zvonika 2019. god.”.

Prema riječima župnika don Pave Gospodnetića, nabavu novoga zvona omogućili su župljani svojim prilozima, a pomoć su osigurali Općina Pučišća i Hvarska biskupija. — Hvala svima koji su se svojim doprinosom uključili u ovu akciju i tako omogućili obnovu konstrukcije i nabavu novoga zvona, poručio je don Pave.

hvarski biskup mons. Petar Palić sa svećenicima kod novoga zvona u župnoj crkvi Sv. Jeronima u Pučišćima (foto: J. Bašić)

hvarski biskup mons. Petar Palić sa svećenicima kod novoga zvona koje je danas, 21. srpnja, blagoslovljeno u župnoj crkvi Sv. Jeronima u Pučišćima (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...