Bretanide - posao i karijera
PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Biskup Palić poručio vjernicima u Postirima: “Marija intervenira, Marija zagovora, Marija jamči duhovnu jakost, zdravlje tijela i duše, miru u srcu i obitelji”

Svečanom Večernjom i euharistijom koju je danas, 16. srpnja, predvodio hvarski biskup na odlasku mons. Petar Palić, vjernici u Postirima proslavili su zavjetnu svetkovinu Blažene Djevice Marije od brda Karmela, gdje se ta svetkovina slavi osobito svečano.

Gospa Karmelska posebno se štuje u primorskim biskupijama
— Radostan sam što i ove godine večeras s vama mogu slaviti blagdan vaše župne zaštitnice Gospe Karmelske koju u ovoj župi na poseban način štujete. Zanimljivo je da se Gospa Karmelska posebno štuje u primorskim biskupijama. To je odraz i izričaj naše pobožnosti prema Blaženoj Djevici Mariji, ali i našega srca da od Marije želimo učiti, nju moliti te sebe i svoje staviti pod Marijin zagovor, rekao je na početku misnoga slavlja mons. Palić, pozdravljajući vjernike pristigle na slavlje. Čestitao je ujedno i ovogodišnjim prvopričesnicima koji su upravo danas u toj župi pristupili euharistijskom stolu.

Svečano euharistijsko slavlje zavjetne svetkovine Gospe Karmelske u Postirima predvodio je danas, 16. srpnja, hvarski biskup na odlasku mons. Petar Palić u koncelebraciji s bračkim dekanom don Ivicom Huljevom, župnikom gradske župe sv. Petra apostola u Supetru don Pavom Gospodnetićem i pristiglim svećenicima (foto: J. Bašić)

Bog koji otvara horizonte nade
Govoreći u propovijedi o kultu štovanja lažnih božanstava u povijesti, posebno u vrijeme starozavjetnoga proroka Ilije, biskup Palić pojasnio je kako je ta napast prisutna i u današnje vrijeme. — Nije jednostavno vjerovati u živoga i istinskoga Boga kojega nam je Isus Krist objavio. Bog u kojega vjerujemo i kojemu se molimo nije samo čuvar svemira, sudac koji osuđuje, nije svemogući koji stvara i uređuje svijet po vlastitoj i jedino po vlastitoj volji. Bog u kojega vjerujemo je Bog Isusa Krista, Bog koji je, kako kaže psalmist, ‘spor na srdžbu i bogat dobrotom’. To je Bog koji prašta, daruje život, otvara horizonte nade. I zato je sv. Ivan definirao pravu Božju bit rekavši kako je Bog ljubav, istaknuo je u propovijedi mons. Palić.

Mariju se stoljećima štuje pod mnogim nazivima
Osvrnuvši se na kult prema Blaženoj Djevici Mariji, biskup Palić podsjetio je kako se Mariju stoljećima štuje pod mnogim nazivima. — Mariju povezujemo s mnogim krepostima. Postoje mnoga mjesta na kojima su nastala svetišta i crkve. Jedno od takvih je i brdo Karmel. Marija intervenira, Marija zagovora, Marija jamči duhovnu jakost, zdravlje tijela i duše, miru u srcu i obitelji. Po Marijinu zagovoru Bog djeluje u svakom životu, u svakom životnom trenutku, u rođenju i smrti, u trenucima boli i radosti, nade i obeshrabrenja, poručio je okupljenim vjernicima biskup Palić, pozvavši ih da se Mariji utječu u zagovor u svim životnim potrebama.

U dvije godine šest puta pohodio župu
Postirski župnik don Jure Martinić uputio je na kraju misnoga slavlja zahvalnu riječ okupljenima, a posebno biskupu Paliću na kraju njegove službe u Hvarskoj biskupiji. — Naše ovogodišnje slavlje posebna je prilika da vas u ime svih župljana pozdravim te vam izrazim zahvalnost na vašoj kratkoj, ali itekako upečatljivoj pastirskoj prisutnosti među nama u protekle dvije godine, rekao je vlč. Martinić, istaknuvši kako je biskup Palić u postirsku župu u dvije godine pastirske službe pohodio šest puta. — Vjerujem da ćete i na prostoru biskupije gdje vas je imenovao Sveti Otac pokazivati svoju predanost i spremnost na nesebično zalaganje oko dobra cijele biskupije, poručio je postirski dušobrižnik, zahvalivši biskupu na svemu što je učinio za potrebe župe u Postirima. Treba dodati kako će biskup Palić odlukom pape Franje biskupsku službu nastaviti na području mostarsko-duvanjske biskupije u susjednoj BiH.

Blagoslov na kraju slavlja
Slavlje Gospe Karmelske u Postirima završilo je procesijom s kipom Gospe Karmelske koja se kretala pjacom pa postirskom rivom, a sve je završilo biskupovim blagoslovom.

Slavlje zavjetne svetkovine Gospe Karmelske održano danas, 16. srpnja, u Postirima završilo je svečanom procesijom s kipom Gospe Karmelske (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...