Bluesun Hotels Resorts
PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Biskup Petar Palić otišao, biskupska stolica prazna, čeka se imenovanje novoga hvarskog biskupa. Mons. Jerčić postao delegat s ovlastima generalnoga vikara

Nakon što je mons. Petar Palić, dosadašnji hvarski biskup, ustoličen za novoga mostarskog biskupa na svečanoj misi ustoličenja koja se jučer, 14. rujna, slavila u Mostaru, biskupska stolica Hvarske biskupije ostala je prazna.

Palić nasljedio Perića
Mons. Palić imenovan je za mostarskoga biskupa odlukom pape Franje 11. srpnja te je tako nasljedio dosadašnjega mons. Ratka Perića koji je napunio kanonsku dob, odnosno stekao uvjete za umirovljenje prema crkvenim propisima. Biskup Palić hvarskim biskupom imenovan je 2018. godine, pa je njegov odlazak iz trootočke biskupije za mnoge vjernike bio nenadan, gotovo nevjerojatan, nakon što se imenovanje hvarskoga biskupa odlaskom mons. Slobodana Štambuka čekalo dvije godine.

Nismo iznenađeni odlaskom
U razgovoru s nekim klericima doznajemo kako uopće nisu iznenađeni odlaskom mons. Palića iz Hvarske biskupije, ali su, otkrivaju, iznenađeni brzinom odlaska s obzirom da je mons. Palić za biskupa trootočke biskupije zaređen 30. travnja 2018. godine u hvarskoj katedrali pa je tako biskupijom upravljao nešto više od dvije godine. — Mene to uopće ne čudi, čudi me samo brzina odlaska, rekao nam je u razgovoru jedan svećenik (podaci poznati uredniku), dodavši kako je bilo pitanje vremena kada će biskup Palić dobiti neko novo imenovanje.

Privremeno prazna biskupska stolica
Odlaskom biskupa Palića stolica hvarskoga biskupa ostala je prazna, naravno privremeno, a mnogi s nestrpljenjem iščekuju ime novoga nasljednika koji će preuzeti trootočku biskupiju. Iako su nedavno objavljena imena novih biskupa u nekim drugim biskupijskim središtima, to se nije dogodilo i za hvarsku Crkvu. Zato je Kongregacija za biskupe sa sjedištem u Rimu 14. rujna odlučila da će mons. Palić biti apostolski upravitelj Hvarske biskupoje do imenovanja novoga pastira mjesne Crkve.

Dok izabrani biskup ne uđe u kanonski posjed biskupije
— Da bi se bolje providjelo upravu Hvarske Crkve, koja je ostala prazna nakon imenovanja preuzvišenoga oca, gospodina Petra Palića, Mostarsko-duvanjskim biskupom i trajnim Apostolskim upraviteljem Trebinjsko-mrkanskim, Vrhovni svećenik FRANJO, Božanskom providnošću Papa, ovim Dekretom Kongregacije za biskupe imenuje i uspostavlja Apostolskoga upravitelja “sede vacante” spomenute Crkve, od današnjega dana i dok izabrani biskup ne uđe u kanonski posjed biskupije, istoga preuzvišenoga oca, gospodina Petra Palića, Mostarsko-duvanjskog biskupa i trajnog Apostolskog upravitelja Trebinjsko-mrkanskog, i udjeljuje mu prava, ovlasti i obveze koje, prema pravnim odredbama, pripadaju dijecezanskim biskupima, stoji u dekretu Kongregacije za biskupe, s napomenom kako “bilo što i najmanje protivno ovome nema valjanost”.

Mons. Jerčić imenovan je delegatom s ovlastima generalnoga vikara
Odmah poslije imenovanja za mostarskoga biskupa biskup Palić obavijestio je dopisom svećenike, redovnike i redovnice da je premještajem biskupa prestala svaka vlast generalnoga vikara mons. Stanka Jerčića i biskupskoga vikara don Ivice Huljeva. Prvi je na službi župnika u Jelsi, a drugi u župi sv. Jeronima u Pučišćima. Palić je tada odlučio imenovati mons. Jerčića delegatom s ovlastima generalnoga vikara i svećenika Huljeva delegatom s ovlastima biskupskoga vikara za otok Brač. — Želim još jednom izraziti svoju duboku zahvalnost svim svećenicima, redovnicima i redovnicama te vjernicima naše biskupije za otvorenost, suradnju, pomoć i molitvenu podršku koju ste mi iskazivali u mojoj pastirskoj službi, tim se riječima oprostio mons. Palić.

Mons. Stanko Jerčić iz Pražnica, župnik župe Uznesenja Marijina u Jelsi, imenovan je delegatom s ovlastima generalnoga vikara Hvarske biskupije budući je premještajem tadašnjega hvarskoga biskupa Petra Palića prestala i služba generalnoga vikara (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...