Dosta je
PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Biskup Palić predvodio proslavu Gospe Karmelske u Postirima. Poručio: Marija nas hrabri i potiče nas da se ne predamo

Zavjetna svetkovina Gospe Karmelske svečano je proslavljena u utorak, 16. srpnja, u Postirima. Glavno euharistijsko slavlje u crkvi Sv. Ivana Krstitelja pred mnoštvom vjernika predvodio je hvarski biskup mons. Petar Palić. Uz hvarskoga biskupa na misi je sudjelovao biskup iz Italije Domenico Cornacchia, zatim brački dekan don Toni Plenković i još nekoliko svećenika, dok su u svečanomu bogoslužju asistirali župnik u Postirima don Jure Martinić i bogoslov Hvarske biskupije Tonči Prugo.

— Želimo slaviti Blaženu Djevicu Mariju. Želimo od nje učiti i moliti njezin majčinski zagovor za sve nas koji živimo u ovom svijetu kako bismo poput nje mogli biti nositelji Isusa Krista i njegovi svjedoci danas”, rekao je biskup Palić u uvodu u misno slavlje, pozdravljajući pristigle vjernike i izražavajući radost što može predvoditi proslavu Gospe Karmelske u toj župi.

središnje euharistijsko slavlje u crkvi Sv. Ivana Krstitelja predvodio je hvarski biskup mons. dr. Petar Palić (foto: J. Bašić)>

središnje euharistijsko slavlje u crkvi Sv. Ivana Krstitelja pred mnoštvom vjernika predvodio je hvarski biskup mons. dr. Petar Palić (foto: J. Bašić)

— Marijin odnos prema Bogu i primjer njezine vjere poticaj su kako bismo i mi u ovome svijetu mogli biti čvrsti u vjeri i postojani u svojoj opredijeljenosti za Isusa Krista, rekao je u propovijedi biskup Palić i potaknuo vjernike na istinsko i vjerno življenje vjere. Pojasnio je kako se vjera temelji na povjerenju, a ono se može, kako je rekao, brzo uzdrmati. — Izgradnja povjerenja zahtjeva mnogo vremena. Povjerenje mora biti razrađeno i potvrđeno, raste kroz iskustvo do zajedničkoga prevladavanja kriza i izazova. Vjeri je također potrebna potvrda, rekao je mons. Palić.

Govoreći o kršćanima u današnjem vremenu, primijetio je da se oni nalaze pred različitim izazovima. Podsjetio je na apostolsku pobudnicu “Radujte se i kličite” pape Franje u kojoj potiče na svetost u suvremenom svijetu. — Gospodin zahtjeva sve, a ono što nudi jest istinski život, sreća za koju smo stvoreni. Želi da budemo sveti i ne očekuje da se zadovoljimo prosječnim, razvodnjenim i nedosljednim životom, prenio je biskup Palić poruku pape Franje.

biskup Petar Palić u propovijedi je potaknuo vjernike da se utječu Mariji i njoj povjere svoje brige i probleme (foto: J. Bašić)

biskup Petar Palić u propovijedi je potaknuo vjernike da se utječu Mariji i njoj povjere svoje brige i probleme (foto: J. Bašić)

Kao kršćani čini se da smo izgubili orijentir i da se zadovoljavamo prosječnošću svoga načina života koji se najčešće očituje u prilagodbi ponudama oko nas. Pomanjkanje potrebe za jasnoćom o svojoj vjeri i stavovima čini nas razvodnjenim kršćanima, poručio je Palić. Pred kraj propovijedi potaknuo je okupljene vjernike da se utječu Mariji i njoj povjere svoj život u trenucima kušnje: — Marija nas hrabri i pomaže nam da se ne predamo; da živimo i vjerujemo. Njoj povjerimo svoj život u trenutku kušnje kako bismo naučili čekati uskrsnuće.

glavno euharistijsko slavlje svetkovine Gospe Karmelske započelo je ulaznom procesijom (foto: J. Bašić)

glavno euharistijsko slavlje svetkovine Gospe Karmelske započelo je ulaznom procesijom (foto: J. Bašić)

Slavlje postirske fjere nastavljeno je svečanom procesijom s kipom Gospe Karmelske ulicama mjesta. Zahvalnu poruku uputio je domaći župnik, a crkveno slavlje završilo je biskupovim blagoslovom vjernika.

detalj sa svečane procesije s kipom Gospe Karmelske ulicama mjesta i po obali (foto: J. Bašić)

detalj sa svečane procesije s kipom Gospe Karmelske ulicama mjesta i po obali (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...