Sritna dica - Sritan grad
#OstanimoOdgovorni

Biskup Petar Palić preuzima novu dužnost 14. rujna. Tko će biti novi biskup trootočke biskupije?

Dosadašnji biskup trootočke biskupije mons. dr. Petar Palić preuzet će službu mostarsko-duvanjskoga biskupa i apostolskoga upravitelja Trebinjsko-mrkanske biskupije na blagdan Uzvišenja sv. Križa, u ponedjeljak 14. rujna.

Na dan posvete mostarske katedrale
Za dan ustoličenja određen je dan obljetnice posvete mostarske katedrale Marije Majke Crkve i obljetnice biskupskoga ređenja biskupa mons. dr. Ratka Perića koji će do toga dana biti apostolski administrator. Biskup Palić imenovan je nasljednikom biskupa Perića u subotu, 11. srpnja, a vijest o imenovanju objavila je apostolska nuncijatura točno u podne. U tom trenutku vijest je objavljena i u Biskupskom ordinarijatu u Hvaru gdje je tom prilikom biskup Palić uputio prigodni govor na kraju svoje službe hvarskoga biskupa. — Naš Bog je Bog iznenađenja, a papa Franjo, pa i ovim imenovanjima danas, redovito demantira novinske napise, osobito “dobrih poznavatelja” unutarcrkvenog života, rekao je tada okupljenima u biskupiji mons. Palić.

Petar Palić: Doživio sam ljepote, ali i izazove ove biskupije
— Dok sam poput Blažene Djevice Marije, zbunjen i smeten nakon vijesti koju mi je priopćio apostolski nuncij mons. Giorgio Lingua da mi je papa Franjo odlučio povjeriti novu službu, prebirao u svom srcu što bi to trebalo značiti, pokušavao sam dokučiti zašto baš mene i zašto baš tamo?! U ovo kratko, ali intenzivno provedeno vrijeme u ovoj biskupiji, doživio sam ljepote, ali i izazove ove biskupije, njezinih ljudi, sa svim onim što ona jest i ima. Braći svećenicima i vjernicima zahvaljujem za svaki susret i liturgijsko slavlje u župnim zajednicama. Pozivam vas da i dalje idemo naprijed s povjerenjem u Gospodina, poslušni Njegovoj Riječi i vjerno izvršavajući poslanje koje nam Krist daje. Potičem vas, također, na ustrajnu molitvu da Gospodin providi dobroga pastira ovoj dragoj mi biskupiji, poručio je biskup Palić.

Hoće li biskupija dobiti već zaređenoga biskupa ili će ga trebati zarediti?
Njegovim odlaskom otvara se pitanje njegova nasljednika na biskupskoj stolici, odnosno tko će biti novi biskup trootočke biskupije. Hoće li na tlo tri otoka doći već zaređeni biskup koji će biti samo ustoličen, odnosno uveden u službu, i tako preuzeti pastirsku brigu o biskupiji ili će papa imenovati svećenika koji će onda biti zaređen u Hvaru, poput biskupa Palića, i tako započeti svoju službu, za sada nije poznato. Biskup Palić imenovan je hvarskim biskupom 9. ožujka 2018. godine, a zaređen za biskupa 30. travnja u hvarskoj katedrali, kada je ujedno preuzeo upravljanje tom dijecezom.

Novi biskup bit će 57. u povijesti Hvarske Crkve
S obzirom da će biskup Palić u rujnu preuzeti novu dužnost sa sjedištem u Mostaru, očekuje se da bi se imenovanje novoga hvarskog biskupa moglo dogoditi uskoro. Kao što je imenovanje biskupa Palića za novoga mostarskog biskupa bilo objavljeno točno u podne, isto će biti i s objavom imenovanja novoga crkvenoga pastira trootočke biskupije koji će biti 57. biskup u povijesti Hvarske biskupije. Vjernici na tlu biskupije, kao i svećenici, redovnici i redovnice, s nestrpljenjem očekuju čuti ime novoga hvarskog biskupa kojemu će papa Franjo povjeriti pastirsku brigu o biskupiji na tri otoka. Do tada, vjernicima i kleru ne preostaje drugo nego moliti za novoga biskupa koji bi trebao upravljati tom biskupijom na području splitske crkvene pokrajine.

— Dok sam poput Blažene Djevice Marije, zbunjen i smeten nakon vijesti koju mi je priopćio apostolski nuncij mons. Giorgio Lingua da mi je papa Franjo odlučio povjeriti novu službu, prebirao u svom srcu što bi to trebalo značiti, pokušavao sam dokučiti zašto baš mene i zašto baš tamo?! U ovo kratko, ali intenzivno provedeno vrijeme u ovoj biskupiji, doživio sam ljepote, ali i izazove ove biskupije, njezinih ljudi, sa svim onim što ona jest i ima. Braći svećenicima i vjernicima zahvaljujem za svaki susret i liturgijsko slavlje u župnim zajednicama. Pozivam vas da i dalje idemo naprijed s povjerenjem u Gospodina, poslušni Njegovoj Riječi i vjerno izvršavajući poslanje koje nam Krist daje. Potičem vas, također, na ustrajnu molitvu da Gospodin providi dobroga pastira ovoj dragoj mi biskupiji, poručio je biskup Petar Palić u govoru nakon imenovanja koje je objavljeno 11. srpnja (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...