Sritna dica - Sritan grad
#OstanimoOdgovorni

Biskup Slobodan Štambuk u rodnim Selcima predstavio knjigu “Poruke Božića i Uskrsa”

Knjiga “Poruke Božića i Uskrsa” umirovljenoga hvarskoga biskupa mons. Slobodana Štambuka predstavljena je u ponedjeljak, 20. svibnja, u njegovoj rodnoj župi Gospe Karmelske u Selcima. Knjiga je objavljena uz 30. obljetnicu biskupske službe mons. Štambuka, a tiskana je u nakladi “Zoran Bošković” u Splitu. Knjiga sadrži božićne i uskrsne poslanice biskupa Štambuka kroz godine njegove biskupske službe. Predgovor knjizi napisao je hvarski biskup mons. Petar Palić.

Uoči predstavljanja knjige mons. Štambuk slavio je zahvalnu euharistiju u crkvi Gospe Karmelske u rodnim Selcima u kojoj je Bogu i Mariji, prema kojoj njeguje posebnu pobožnost, zahvalio na godinama biskupske službe. Uz biskupa Štambuka suslavili su selački župnik don Andro Ursić te franjevci iz samostana Sv. Martina biskupa u Sumartinu fra Jakov Prcela i fra Luka Norac Kevo. Pred kraj zahvalnoga misnoga slavlja domaći župnik čestitao je biskupu Štambuku 30. obljetnicu službe. — Hvala vam za 30 godina aktivnoga i zauzetoga pastoralnog i pastirskog rada, poručio je, između ostaloga, župnik Ursić.

umirovljeni hvarski biskup Slobodan Štambuk slavio je zahvalnu euharistiju u crkvi Gospe Karmelske u rodnim Selcima (foto: J. Bašić)

umirovljeni hvarski biskup Slobodan Štambuk slavio je zahvalnu euharistiju u crkvi Gospe Karmelske u rodnim Selcima. Suslavili su župnik Andro Ursić i pristigli franjevci iz Sumartina (foto: J. Bašić)

Predsjednik splitskoga ogranka Društva hrvatskih književnika Selčanin Siniša Vuković čestitao je biskupu Štambuku 30. obljetnicu biskupstva. Naglasio je kako u objavljenoj knjizi dominiraju riječi radost i obitelj te isticanje vrijednosti koje su kršćanima vlastite. — Osobito mi je bilo drago na nekoliko mjesta pročitati kako nas biskup poziva da budemo kršćani te da živimo naše vrijednosti, ali isto tako i prihvatimo one koji nisu kršćani te ne gledamo na njih kao na one koji nisu dio nas. To je ta ‘jednost’ Isusa, ‘jednost’ ljubavi, rekao je, uz ostalo, Vuković, podsjetivši na Isusov govor ljubavi, zabilježen u evanđeoskim tekstovima. Napomenuo je da knjiga “Poruke Božića i Uskrsa” obiluje porukama ohrabrenja.

biskup mons. Slobodan Štambuk i predstavljač knjige, predsjednik splitskoga ogranka Društva hrvatskih književnika Siniša Vuković (foto: J. Bašić)

biskup mons. Slobodan Štambuk i predstavljač knjige, predsjednik splitskoga ogranka Društva hrvatskih književnika Siniša Vuković (foto: J. Bašić)

— Poruke Božića i Uskrsa jedno su svjedočanstvo prijeđenoga puta od 1989. do 2019. godine. Mene su samoga te poruke iznenadile. Svaka je godina na svoj način bila drukčija. Knjiga se rodila sa željom da se ne zaboravi, poručio je mons. Štambuk, zahvalivši svima koji su bili uključeni u njezinu objavu. Kao svoj dar za 30. obljetnicu biskupstva darovao je svima knjigu, uz prigodnu posvetu. — Neka vas dragi Bog blagoslovi, zaključio je hvarski biskup u miru.

Siniša Vuković istaknuo je kako knjiga "Poruke Božića i Uskrsa" biskupa Štambuka obiluje porukama ohrabrenja (foto: J. Bašić)

Siniša Vuković istaknuo je kako knjiga “Poruke Božića i Uskrsa” mons. Štambuka obiluje porukama ohrabrenja (foto: J. Bašić)

— Za vjeru je glavna stvar da je Bog iz ljubavi prema čovječanstvu u Isusu iz Nazareta postao čovjekom, prošao zemljom čineći dobro, podnio muku i prošao kroz iskustvo smrti, uskrsnuo od mrtvih i nastavlja po svom Duhu živjeti i djelovati u svojoj Crkvi, zapisao je u predgovoru knjige novi hvarski biskup mons. Palić.

Zahvalno euharistijsko slavlje biskup Štambuk slavio je i u hvarskoj katedrali, 30. travnja, na 30. obljetnicu svojega ređenja i prvu obljetnicu ređenja novoga hvarskoga biskupa. Tada je zahvalio vjernicima za bliskost, brižnost i dobrotu, nazvavši ih dobrotvorima koje svakodnevno uvrštava u svoje molitve.

u glazbenom programu na predstavljanju knjige biskupa Slobodana Štambuka nastupio je župnik u Selcima don Andro Ursić (foto: J. Bašić)

u glazbenom programu na predstavljanju knjige biskupa Slobodana Štambuka nastupio je župnik u Selcima don Andro Ursić (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...