Sritna dica - Sritan grad
#OstanimoOdgovorni

Biskup Štambuk podijelio sakrament krizme u Postirima i Pučišćima

Hvarski biskup u miru mons. Slobodan Štambuk podijelio je na našemu otoku sakrament krizme 18. i 19. svibnja, i to u subotu u župi sv. Ivana Krstitelja u Postirima i u nedjelju u župi sv. Jeronima u Pučišćima. Osim podjele sakramenta umirovljeni biskup susreo se prethodno i s kandidatima za slavlje krizme te njihovim kumovima i roditeljima. Ohrabrio ih je na putu njihova života te im zaželio ljudski i kršćanski rast.

Zabilježili smo i slavlje sakramenta krizme u župi sv. Ivana Krstitelja gdje je biskup Štambuk u središnjoj crkvi Sv. Ivana Krstitelja predvodio svečanu euharistiju u zajedništvu sa sužupnikom don Antom Jelinčićem, dok je u liturgijskom slavlju asistirao postirski župnik don Jure Martinić. Slavlju sakramenta krizme ove su godine pristupili učenici 1. i 2. razreda srednjih škola. Mladi su na misnome slavlju darivali biskupa koji ih je u prigodnoj poruci potaknuo na ljudsko i kršćansko odrastanje. Poručio je mladima da ih u životu svi ne žele dobro te budu spremni prepoznati i izabirati uvijek dobro. Kumove je pozvao da krizmanicima budu poput oca i majke te stalna potpora na njihovu životnom putu.

mladi krizmanici darivali su biskupa Slobodana Štambuka na početku misnoga slavlja u crkvi Sv. Ivana Krstitelja (foto: J. Bašić)

mladi krizmanici darivali su biskupa mons. Slobodana Štambuka na početku misnoga slavlja u crkvi Sv. Ivana Krstitelja (foto: J. Bašić)

umirovljeni hvarski biskup mons. Slobodan Štambuk u crkvi Sv. Ivana Krstitelja u Postirima (foto: J. Bašić)

umirovljeni hvarski biskup mons. Slobodan Štambuk u crkvi Sv. Ivana Krstitelja u Postirima (foto: J. Bašić)

sakrament krizme podijeljen je učenicima 1. i 2. razreda srednjih škola (foto: J. Bašić)

sakrament krizme podijeljen je učenicima 1. i 2. razreda srednjih škola u tijeku svečanoga euharistijskoga slavlja (foto: J. Bašić)

Sakrament krizme završetak je procesa kršćanske inicijacije, odnosno odrastanja, poslije sakramenta krštenja i euharistije. Sakrament je to primanja darova Duha Svetoga i kršćanske zrelosti kojom krizmanici postaju punopravni članovi Crkve. Središnji je obred mazanje uljem krizme koje biskup pomazuje na čelu krizmanika izgovarajući riječi “Primi pečat dara Duha Svetoga”. Prema Bibliji, ulje je znak obilja i radosti te snage za kršćanski život. Čestitamo krizmanicima!

ovogodišnji krizmanici zajedno s biskupom mons. Slobodanom Štambukom i župnikom don Jurom Martinićem (foto: J. Bašić)

ovogodišnji krizmanici zajedno s biskupom mons. Slobodanom Štambukom i župnikom don Jurom Martinićem (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...