PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Brojni Doljani okupili se na slavlje Kandalore u crkvi Očišćenja BDM. Dolski župnik don Jure Martinić na misi župne svetkovine poručio: “Budimo više svjetlo, a manje tama ondje gdje živimo i stvaramo uvjete života”

I ove godine svetkovina Prikazanja Gospodinova u Hramu, poznatija pod nazivom Kandalora, svečano je danas, 2. veljače, proslavljena u župi Očišćenja Blažene Djevice Marije u Dolu. Riječ je o župnoj svetkovini koju slave stanovnici tamošnjega malobrojnoga etno-eko naselja, a na slavlje su pristigli i Doljani nastanjeni u okolnim bračkim mjestima te njihova rodbina i prijatelji koji su ispunili župnu crkvu.

Na početku slavlju obred blagoslova svijeća
— Prije četrdeset dana radosno smo proslavili blagdan Gospodnjega rođenja. Danas slavimo onaj dan kad su Marija i Josip prikazali Isusa u Hram u On je tada naizvan ispunjao Zakon, a zapravo je pošao ususret svome vjernome narodu. Potaknuti Duhom Svetim dođoše tada u Hram starac Šimun i proročica Ana, oni upoznaše Gospodina i radosno ga razglasiše. I mi, Duhom Svetim sabrani, došli smo danas u ovaj Božji dom u susret Kristu Gospodinu; naći ćemo ga i i prepoznati u Lomljenju kruha čekajući njegov slavni dolazak, tim riječima počeo je molitveni program u crkvi Očišćenja BDM, a dolski župnik don Jure Martinić u kratkom je obredu blagoslovio svijeće u rukama okupljenih vjernika. Božji puk sudjelovao je zatim dostojanstveno u svečanoj procesiji oko župne crkve, koja je bila predvođena barjakom Presvetoga srca Isusova.

detalj sa svečane procesije oko crkve Očišćenja BDM u Dolu kojom je započela proslava “Kandalore” u toj bračkoj župi (foto: J. Bašić)

Jure Martinić: Svijeća je poticaj i izazov da budemo svjetlo
U propovijedi koju je uputio pristiglim vjernicima razložio je značenje blagdana za vjernički život. Ukazao je da blagdan nosi nekoliko naziva koje je do naših dana prenijela crkvena tradicija. Posebno je pojasnio značenje naziva Kandalora koji, kako je rekao, dolazi od talijanske riječi za svijeću. — Kandalora je blagdan svjetla. Temelji se na riječima starca Šimuna koji je za Isusa rekao da je ‘Svjetlost na prosvjetljenje naroda’. Svijeća nam je poticaj i izazov da budemo kao svjetlo, da svijetlimo ne sebi nego drugima. Svijeća stvara svjetlo i toplinu. To je ustvari život Isusa Krista. To je ustvari način života svakoga kršćanina, istaknuo je propovjednik.

misno slavlje župne svetkovine danas, 2. veljače, u crkvi Očišćenja BDM u Dolu vodio je župnik don Jure Martinić (foto: J. Bašić)

Govorio o tami krivo postavljenih odnosa
Govoreći o važnosti svjetla u svakodnevnom životu, predvoditelj slavlja je primijetio kako se o svjetlu može govoriti u kontekstu postojanja tame. — Biti svjetlo znači da oko nas onda postoji tama. Riječ je o tami krivo postavljenih odnosa, tami u drugima, ali i tami u nama samima. Svjetlo koje držimo u ruci pokazuje nam da nema dana u životu, a koje Isus Krist kao svjetlo ne može osvijetliti. Svjetlo koje nosimo ispred nas pomaže nam da bolje vidimo druge ljude, istaknuo je dolski župnik.

Neka svjetlo koje nosimo razbija životnu tamu i hladnoću
Podsjetio je da su vjernici pozvani živjeti od Božje riječi koju, kako je rekao, “slušaju iz dana u dan, iz godine u godinu”. — Uvijek možemo biti malo bolji kako bi to svjetlo, a koje nosimo u životu, bilo malo jače. Budimo više svjetlo, a manje tama ondje gdje živimo i stvaramo uvjete života. Bog ne dolazi u savršene uvjete. Bog dolazi u loše uvjete i od onoga lošega stvara dobro. Neka to svjetlo koje nosimo malo–pomalo razbija životnu tamu i hladnoću koja se nalazi u nama i oko nas, poručio je Doljanima župnik Martinić. Pred kraj crkvenoga slavlja dolski župnik čestitao je župljanima i njihovim gostima župnu svetkovinu. Poželio im je ugodan i radostan nastavak slavlja kod obiteljskoga stola i u međusobnom druženju.

— Biti svjetlo znači da oko nas onda postoji tama. Riječ je o tami krivo postavljenih odnosa, tami u drugima, ali i tami u nama samima. Svjetlo koje držimo u ruci pokazuje nam da nema dana u životu, a koje Isus Krist kao svjetlo ne može osvijetliti, rekao je okupljenim vjernicima don Jure Maritinić na današnjoj proslavi Kandalore u Dolu (foto: J. Bašić)

Redovnici i redovnice otoka Brača Dan posvećenoga života proslavili u Postirima
Na blagdan Svijećnice u Crkvi se slavi i Dan osoba posvećenoga života. Taj su dan umjesto u Dolu kao prijašnjih godina, zbog nedjelje i nemogućnosti zajedničkoga okupljanja zbog pastoralnih dužnosti po župama, redovnici i redovnice obilježili u subotu, 21. veljače, i to zajedničkim misnim slavljem u crkvi Sv. Ivana Krstitelja u Postirima koje je predvodio hvarski biskup mons. Petar Palić.

Opredijelili se za Krista
— Draga braćo svećenici, redovnici i redovnice, pozdravljam vas i drago mi je da ovim euharistijskim slavljem i zajedništvom anticipirano ono što Crkva slavi sutra, a to je Dan posvećenoga života. Dan je to razmišljanja o svima koji su se opredijelili živjeti za Krista te za širenje i naviještanje njegove Radosne vijesti, istaknuo je mons. Palić okupljenim redovnicima i redovnicama u župnoj crkvi u Postirima.

Petar Palić: Nismo sami, s nama je Bog koji nas je pozvao
Poručio je da je euharistijsko slavlje želi biti ohrabrenje jedni drugima. — Nismo sami. S nama je Bog koji nas je pozvao. Budimo jedni drugima podrška u nasljedovanju Krista, poručio je biskup trootočke biskupije osobama posvećenoga života. Uz redovnike i redovnice zajedničkom obilježavanju Dana osoba posvećenoga života odazvali su se i brački svećenici zajedno s dekanom don Ivicom Huljevom.

Podjelite:

You may also like...