Sritna dica - Sritan grad
#OstanimoOdgovorni

Brojni vjernici na Veliki petak sudjelovali u jutarnjim procesijama

Brojni vjernici sudjelovali su na Veliki petak, 19. travnja, na spomendan Isusove muke i smrti, u jutarnjim satima u pokorničkim procesijama u više župa na otoku. Mlađi i stariji rado su se uključili u povorke onih koji na taj način iskazuju svoje štovanje i zahvalnost prema Kristovoj muci i smrti. Molilo se, pjevalo i razmišljalo o onome što se na današnji dan događalo u Jerulaemu. Ta je pobožnost prema Isusovoj muci i smrti posebno izražena u životu otočana.

U župi Gospe Karmelske u Bolu održana je jutarnja procesija “Priko poja” koja je krenula u 7 sati iz samostanske crkve Sv. Marije Milosne. U ovogodišnjoj procesiji, dugoj oko 10 km, veliki križ nosio je Šime Garbajs, a križ Golubicu iz župne crkve Gospe od Karmela njegova sestra Maria Garbajs. Iz župne crkve Krista Kralja u Selcima vjernici su u hodu išli do Sumartina, a oni iz Sumartina u isto vrijeme prema Selcima. Tradicionalno su vjernike kod dolaska u Sumartin dočeki žudije, odnosno čuvari Božjega groba.

Jutarnju procesiju održali su i vjernici iz župe sv. Nikole biskupa u Gornjemu Humcu. U župi sv. Ivana Krstitelja u Postirima u procesiji se pjevao Gospin plač, a vjernici koji su sudjelovali zaustavljali su se u molitvi kod mjesnih križeva. Pokornička procesija održana je i u Ložišćima uz pjevanje Gospina plača i molitvu na čast Isusovih rana. Osobito drevna procesija Velikoga petka održana je u župi Očišćenja Marijina u Dolu. Za pokorničkoga hoda pjevalo se “Nut mislimo o tem danas, ki na križu umri za nas”. Poslije procesije Doljani i njihovi gosti malo su se okrijepili u dolskoj konobi Toni.

Pokornička procesija u Dolu (foto: Marijana Juras)

Jutarnja pokornička procesija u Dolu (foto: Marijana Juras)

Podjelite:

You may also like...