PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Crkva danas slavi svetkovinu Svih svetih; brojni vjernici obići će mjesta gdje počivaju njihovi najmiliji

Katolička crkva slavi danas, 1. studenoga, svetkovinu Svih svetih. Današnjom svetkovinom, koja je zapovijedana i obvezna za kršćane, slavi kanonizirane svece, ali i one koji su ostvarili ideal kršćanskoga života, ali još nisu kanonizirani, odnosno proglašeni svetima.

Prva službena kanonizacija u Crkvi dogodila se 993. godine, za vrijeme pape Ivana XV., a prvi kanonizirani svetac bio je sv. Ulrik.

Dan je i molitve za vjernike na zemlji koji putuju prema vječnosti
Na današnji dan vjernici mole i svoje vapaje upućuju Bogu i za one koji su preminuli, ali nisu u potpunosti čisti te se prije konačnoga susreta s Bogom trebaju očistiti. Dan je i molitve za zemaljsku, odnosno putujuću Crkvu, sve koji su na zemlji i koji vjeruju da će poslije smrti živjeti s Bogom u vječnosti. Zato je za kršćane današnja svetkovina slavlje života, a ne smrti, a što se očituje u euharistijskom zajedništvu i molitvi za preminule.

U Supetru u 15.00 sati slavit će se misa na groblju
U svim župama na Braču na svetkovinu Svih svetih slavit će se mise i obilaziti grobovi, istina ove godine u nešto izmijenjenim okolnosti i uz obvezno pridržavanje epidemioloških mjera zbog trenutne epidemiološke situacije. U gradskoj župi sv. Petra apostola u Supetru mise svetkovine Svih svetih slavit će se u 7.30 sati, 10.30 sati, dok će se u 15.00 sati slaviti misa za gradskomu groblju s molitvom za preminule.

U Bolu u 16.00 sati je središnja misa u samostanskoj crkvi
U župi Gospe Karmelske u Bolu misa svetkovine slavit će se u župnoj crkvi u 9.00 sati, zatim u 10.30 sati u samostanskoj crkvi Svete Marije Milosne, a središnja misa je u 16.00 sati u samostanskoj crkvi. Poslije mise održat će se ophod do groblja, a bolski dominikanci predvodit će molitvu za preminule.

U Postirima će se moliti za pokojne poslije mise na groblju
U župi sv. Ivana Krstitelja u Postirima misa sa Službom čitanja slavit će se u 8.00 sati. Svečana misa služit će se na mjesnomu groblju u 14.00 sati. Nakon mise održat će se molitva za pokojne. U župi sv. Jeronima u Pučišćima jedina misa svetkovine slavit će se u 14.00 sati na groblju s molitvom za pokojne nad grobovima. U župi sv. Antuna u Pražnicama misa na groblju služit će se u 10.00 sati.

U Sutivanu ophod od crkve Sv. Roka do groblja
U župi Očišćenja BDM u Mircima na groblju je misa u 14.00 sati, a u župi Uznesenja Marijina u Sutivanu u 15.30 sati krenut će procesija iz crkve Sv. Roka do groblja gdje će se moliti za preminule. U župi Gospe Karmelske u Nerežišćima misa u župnoj crkvi slavit će se 15.00 sati. Zatim će se održati procesija do groblja te molitva i odrješenje za mrtve.

Obvezno poštivanje epidemiološkim mjera u crkvi i na groblju
Iz nekih lokalnih stožera civilne zaštite i župa stigao je uz današnju svetkovinu i posjet grobljima poziv da se pri okupljanju na grobljima pridržavaju epidemioloških mjera. Tako je župnik u Nerežišćima, Dračevici i Donjemu Humcu don Marko Plančić preko župne Facebook stranice uputio važan poziv vjernicima koji će sudjelovati u današnjem obilježavanju svetkovine. — U crkvu dođite s maskom, prije ulaska dezinficirajte ruke i pokušajte u crkvi držati razmak. Tijekom procesije do groblja, i na samomu groblju, iako smo na otvorenomu, svejedno držite masku na licu i stvorite razmak jedni od drugih; bar na otvorenom se ne moramo tiskati, stoji u pozivu župnika.

Brojni vjernici danas, 1. studenoga, na svetkovinu Svih svetih posjećuju groblja, mjesta počivališta njihovih najmilijih, iskazujući im ljubav i zahvalnost, a što se očituje u posebno uređenim grobljima ovih dana. Osim toga, molit će za svoje najmilije kako bi, prema njihovu vjerovanju, što prije bili ostvarili vječni život s Bogom (izvor: Općina Nerežišća)

Podjelite:

You may also like...