Bluesun Hotels Resorts
PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Crkva danas slavi ustanovu euharistije. Zbog epidemiološke situacije izostat će obred pranja nogu

Misom Večere Gospodnje, svečanom euharistijom koja se danas, 1. travnja, na Veliki četvrtak slavi u crkvama, završava korizma i započinje Sveto ili Vazmeno trodnevlje, čiji je vrhunac svetkovina Kristova uskrsnuća koja će se ove godine slaviti 4. travnja.

Na današnji dan vjernici se prisjećaju događaja s Posljednje večere na kojoj je Isus najbližim učenicima ostavio euharistiju ili misu kao trajni spomen i utemeljio svećenički red preko kojega se nastavlja svećenička služba i poslanje.

U tijeku euharistije ove godine neće biti pranja nogu
Veliki četvrtak važan je blagdan za kršćane, brojni se vjernici okupljaju na euharistijska slavlja u svojim župama, a crkve su za današnji dan osobito svečano ukrašene. Zbog nepovoljne epidemiološke situacije u svim crkvama na otoka Braču, gdje je to već običaj, izostat će obred pranja nogu dvanaestorici učenika u znak geste koju je Isus ostavio na Posljednjoj večeri opravši noge svojim učenicima. Ta gesta označava potrebu međusobnoga služenja.

U gradskoj župi sv. Petra misa će se slaviti u 19.00 sati
U župi sv. Petra i Pavla u gradu Supetru Misa večere Gospodnje slavit će u 19.00 sati. U 22.00 sata u župi će biti održana Getsemanska ura. U župi sv. Jeronima u Pučišćima, gdje se ovih dana nalazi nadbiskup mons. Nikola Eterović, papinski nuncij u Njemačkoj, svečana euharistija slavit će se u 19.00 sati. U župi Gospe Karmelske u Bolu također u 19.00 sati slavit će Misa večere Gospodnje. U Dračevici svečana misa na rasporedu je u 16.30 sati, u Donjem Humcu u 18.00 sati, dok će se u Nerežišćima euharistija slaviti u 19.00 sati. U Mircima svečana euharistija služit će se u 18.00 sati, a u župi Uznesenja Marijina u Sutivanu s početkom u 19.30 sati.

Na Veliki četvrtak na Misi večere Gospodnje u nekim župama običaj je pranje nogu dvanaestorici učenika kao sjećanje na Isusovu gestu služenja s Posljednje večere kada je svojim učenicima oprao noge i naložio im da i oni to čine drugima u znak međusobnoga služenja (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...