PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Crkva slavi svetkovinu Svih svetih; danas će se u župnim crkvama slaviti svečana euharistijska slavlja, a brojni vjernici obići će groblja i posjetiti mjesta gdje počivaju njihovi najmiliji, iskazati im ljubav i moliti za njih

Katolička crkva slavi danas, 1. studenoga, svetkovinu Svih svetih, jednu od zapovijedanih svetkovina u Crkvi. Na današnju svetkovinu Crkva slavi kanonizirane svece, ali i one koji su ostvarili ideal kršćanskoga života, ali još nisu kanonizirani, odnosno proglašeni svetima u postupku koji provodi Crkva. Prva službena kanonizacija dogodila se 993. godine, za vrijeme pape Ivana XV., a prvi kanonizirani svetac bio je sv. Ulrik.

Kršćani vjeruju u zagrobni život, pa je u središtu svetkovine život, a ne smrt
U središtu svetkovine Svih svetih nije smrt nego život. Kršćani vjeruju u zagrobni život, u vječno zajedništvo ljubavi između Boga i onih koji su se trudili ostvarivati savršenstvo kroz zemaljski život. Crkva uči da su u otajstvo svetkovine Svih svetih, osim svetaca u Nebu uključeni i vjernici koji koračaju prema svetosti, pa je današnja svetkovina i molitva i za vjernike na zemaljskom putovanju prema nebeskoj domovini.

Brojni će danas posjetiti groblja i moliti za svoje najmilije
Na svetkovinu Svih svetih brojni će posjetiti mjesna groblja i moliti u tišini za svoje najmilije. Posjet grobovima i grobljima znak su vjere, pažnje i ljubavi prema onima koji su nekada bili s nama. Ovih dana groblja su se posebno uređivala, priprema i ukrašavala cvijećem. Ono simbolizira našu ljubav prema preminulima, a brojne upaljene svijeće znak su vjere u zagrobni život i zajedništvo pokojnika s Bogom.

svijeće na grobovima pokojnika znak su vjere u vječni život i zajedništva preminulih s Bogom u Nebu, dok je cvijeće na našim grobljima znak ljubavi prema pokojnima (izvor: Facebook Pučišća)

U župama na Braču slavit će se svečane euharistije
U svim crkama na Braču slavit će se svečana euharistijska slavlja svetkovine. U crkvi Navještenja Marijina u gradu Supetru mise će se slaviti u 7.30 i 10.30 sati, a u 15.00 sati euharistija će biti služena na gradskome groblju, uz ophod i molitvu odrješenja za preminule.
U župi Uznesenja Marijina u Sutivanu svečana misa u crkvi Uznesenja Marijina slavit će se u 10.30 sati, a u 15.30 sati na mjesnom groblju molit će se za preminule.
U župi Očišćenja BDM u Mircima na svetkovinu Svih svetih misa na groblju slavit će se u 14.00 sati.

U Postirima je na uočnicu svetovine održano i euharistijsko slanjanje
U župi Sv. Ivana Krstitelja u Postirima jutarnja misa bit će slavljena u 8.00 sati sa Službom čitanja, dok će se u 11.00 sati služiti središnja euharistija svetkovine. Molitva za pokojne na mjesnom groblju Duha Svetoga održat će se u 14.30 sati. Na uočnicu svetkovine, u toj bračkoj župi poslije večernje mise upriličeno je euharistijsko klanjanje, a vjernici su imali mogućnost slaviti sakrament pomirenja.

(izvor: Facebook Pučišća)

Svečana euharistijska slavlja održat će se i u Pučišćima, Pražnicama, Gornjemu Humcu, Selcima, Milni i ostalim župama na otoku. U župi Gospe Karmelske u Bolu, koja je povjerena na upravljanje dominikancima, misa u župnoj crkvi u središtu mjesta slavit će se u 9.00 sati, a u samostanskoj crkvi Sv. Marije Milosne u 10.30 sati. Svečana misa slavit će se u 16.00 sati, nakon koje će se održati ophod na mjesnom groblju.
U subotu, 2. studenoga, u Crkvi se slavi Dušni dan ili Dan svih vjernih mrtvih. Posebni je to dan pijeteta prema preminulima, dan obilaska groblja i tihe molitve za najmilije.

na svetkovinu Svih svetih, u petak 1. studenoga, brojni će vjernici sudjelovati u euharistijskom slavlju i obilaziti groblja i posjetiti mjesta počivališta svojih najmilijih (izvor: Joško Ponoš, Hanza Media)

Podjelite:

You may also like...