Sritna dica - Sritan grad
#OstanimoOdgovorni

Cvjetnica na Braču: blagoslovljene grančice, slavljene mise i započela 40-satna klanjanja

Katolička crkva danas, 14. travnja, blagdan Cvjetnice, spomendan Isusova svečanoga ulaska u Jeruzalem, uoči njegove muke, smrti i slavnoga uskrsnuća kada ga je narod pozdravljao palminim i maslinovim grančicama. Prvi je to dan Velikoga ili Svetoga tjedna u kojem se slave najveća otajstva kršćanske vjere, vezana uz Isusovu muku, smrt i uskrsnuće. Brojni vjernici na našem otoku sudjelovali su u obredima Nedjelje Muke Gospodnje. S palminim i maslinovim granama u rukama sudjelovali su pobožno u liturgijskim obredima. Zato se današnji blagdan naziva još i Nedjelja od palmi, zatim Cvjetna nedjelja ili Nedjelja Muke Gospodnje. U svim su župama održana svečana liturgijska slavlja.

U župi sv. Petra i Pavla u Supetru obredi Nedjelje Muke Gospodnje započeli su blagoslovom palmi pred crkvom Navještenja Marijina, a Božji puk sudjelovao je zatim u procesiji do središnje crkve Navještenja Marijina u kojoj je svečanu misu slavio supetarski župnik don Toni Plenković. Poslije euharistijskoga slavlja i pjevanja Muke Gospodnje izložit će se Presveto na 40–satno klanjanje vjernicima koje će trajati do Velike srijede.

U župi sv. Jeronima u Pučišćima obrede Cvjetnice predvodio je apostolski nuncij u Berlinu nadbiskup mons. Nikola Eterović iz Pučišća. Već tradicionalno nadbiskup iz Pučišća za Veliki tjedan dolazi na rodni otok i sudjeluje u svim velikotjednim obredima. Pred nekadašnjom župnom crkvom Gospe na Botku nadbiskup je blagoslovio palmine i maslinove grane odakle je krenula svečana procesija do crkve Sv. Jeronima u kojoj je nadbiskup Eterović slavio svečanu euharistiju. Brojni vjernici sudjelovali su u obredima, a njima se u propovijedio obratio fra Josip Repeša, franjevac koji će kroz dane Velikoga tjedna biti na raspolaganju za slavlje ispovijedi, a držat će vjernicima i prigodne nagovore. “Promatrajmo ljubav, ljubav koja okuplja i otkupljuje, ljubav koja posvećuje i ne zaustavlja čovjeka u samoj patnji, već toj patnji daje nadu”, poručio je pučiškim vjernicima franjevac Repeša. Pred kraj svečanee mise u župi je započelo 40-satno euharistijsko klanjanje. Župnik Pavao Gospodnetić izložio je Presveto na klanjanje vjernicima, a nadbiskup Eterović zadržao se na kraju u kratkoj molitvi.

nadbiskup Nikola Eterović predvodio obred blagoslova grančica pred crkvom Gospe na Botku

nadbiskup mons. Nikola Eterović predvodio obred blagoslova grančica pred crkvom Gospe na Botku

U župi sv. Ivana Krstitelja u Postirima obredi su također bili veličanstveni i svečani. Svečano euharistijsko slavlje pred brojnim Postiranima predvodio je župnik don Jure Martinić. Obredi su započeli blagoslovom grančica pred župnom crkvom Sv. Ivana Krstitelja, a vjerničko mnoštvo sudjelovalo je u misnom slavlju. Pjevana je Muka Gospodinova iz Lukina evanđelja u kojoj je čitač bio Mladen Matulić. Prema drevnoj tradiciji, poslije mise započelo je 40-satno klanjanje pred Presvetim. ono će završiti na Veliku srijedu.

U župi Gospe Karmelske u Bolu, povjerenoj na upravljanje dominikancima Hrvatske dominikanske provincije, blagoslov maslinovih grančica sa svečanom misom održani su u samostanskoj crkvi Sv. Marije Milosne. Prijepodnevna misa slavljena je u župnoj crkvi Gospe od Karmela, u kojoj je započelo i 40-satno euharistijsko klanjanje.

brojni vjernici stigli su na blagoslov palminih i maslinovih grana

brojni vjernici stigli su na blagoslov palminih i maslinovih grana pred crkvu Gospe na Botku

obredi Cvjetne nedjelje zapoceli su pred nekadasnjoj zupnom crkvom posvecenoj Velikoj Gospi

obredi Cvjetne nedjelje započeli su pred nekadašnjoj zupnom crkvom posvecenoj Velikoj Gospi

u svecanom ophodu sudjelovalo je vjernicko mnostvo

svečani ophod od crkve Gospe na Botku do crkve Sv. Jeronima s mnoštvom vjernika

Podjelite:

You may also like...