Sritna dica - Sritan grad
#OstanimoOdgovorni

Cvjetnica ove godine u posebnim okolnostima. Svi obredi bez vjernika i uz pridržavanje sanitarnih odredbi, a crkve trebaju biti zatvorene. Vjernici će obrede moći pratiti putem različitih medija

Danas je Cvjetnica, spomendan Isusova svečanoga ulaska u Jeruzalem prije svoje muke, smrti i uskrsnuća. Cvjetnica se još zove i Nedjelja muke Gospodnje jer se na toj misi naviješta evanđeoski ulomak o Isusovoj muci i smrti.

Vjernici se intenzivno pripremaju za Uskrs
Cvjetnicom ujedno započinje i Veliki ili Sveti tjedan kao vrhunac crkvene, odnosno liturgijske godine, u kojem se vjernici intenzivno pripremaju za slavlje Uskrsa, najvećega kršćanskoga blagdana. Za vjernike će, kao i za same službenike oltara, ovogodišnja Cvjetnica, ali i Veliki tjedan, biti posebni jer će se euharistijska slavlja diljem Hrvatske slaviti bez sudjelovanja vjernika, i to zbog preporuke civilnih i vjerskih vlasti.

Bračke župe primile preporuku Kriznoga stožera i policije
Euharistijska slavlja vjernici će moći pratiti putem elektroničkih medija, radija, televizija, internetskih stranica biskupija i društvenih mreža. Preporuka je da obredi budu jednostavniji. Uoči Cvjetnice, u subotu 4. travnja, bračkim župama je stigla preporuka kriznoga stožera i Policijske postaje Brač da župne crkve budu u potpunosti zatvorene za ulazak vjernika. Iako su neke župe planirale otvoriti crkvu za euharistijsko klanjenje vjernika, poznatije kao quarantaore, i to uz poštivanje epidemioloških mjera, to se ipak neće dogoditi jer je preporuka da crkve budu zatvorene u potpunosti. Osim toga, prema pastoralnim smjernicama obredi se trebaju održavati uz pridržavanje sanitarnih odredbi, a to znači da se pri blagoslovu maslinovih grančice neće koristiti blagoslovljena voda, a predmeti i prostori trebaju se prema potrebi dezinficirati. Odgođene su i procesije i pučke pobožnosti.

U Supetru Cvjetnica slavljena tiho
U gradskoj župi sv. Petra apostola u Supetru svećenik don Pavao Gospodnetić predvodio je obrede Nedjelje muke Gospodnje i blagoslovio palmine i maslinove grančice. U obavijesti koju ju supetarski župnik uputio vjernicima, blagoslovljene grančice vjernici će moći preuzeti popodne na Cvjetnicu ili druge dane te ih ponijeti svojim kućama.

Nadbiskupi i biskupi u katedralama, osim kardinala
Hrvatski nadbiskupi i biskupi predvodit će misu u svojim katedralama i crkvama. Splitsko-makarski nadbiskup i metropoli mons. Marin Barišić slavit će misu Cvjetnice iz splitske katedrale Uznesenja Marijina u 9.00 sati. Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić euharistiju će umjesto u zagrebačkoj katedrali, koja je stradala u potresu 22. ožujka, slaviti u crkvi Tijela Kristova u zagrebačkome naselju Sopot. Hvarski biskup mons. Petar Palić slavit će Cvjetnicu u katedrali Sv. Stjepana I., pape i mučenika, u Hvaru s početkom u 10.00 sati.

detalj s prošlogodišnjega blagoslova palminih i maslinovih granćica u obredima Cvjetnice u župi sv. Jeronima u Pučišćima koje je predvodio papinski nuncij u Berlinu nadbiskup mons. Nikola Eterović (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...