Sritna dica - Sritan grad
#OstanimoOdgovorni

Danas Crkva obilježava Misijsku nedjelju; u crkvama će se moliti za misionare i njihovo uspješno poslanje, a novčani prilozi koji se prikupe idu za misijske nakane

Katolička Crkva obilježava danas, 20. listopada, Svjetski misijski dan, poznatiji kao Misijska nedjelja. Godine 1926. papa Pio XI. ustanovio je za cijelu Crkvu Svjetski misijski dan koji se slavi pretposljednje nedjelje u ovom mjesecu. Dan je to molitve i prikupljanja novčanih priloga za misijske potrebe.

Kako pomagati misije i misionare
Tim povodom i župnik župe sv. Petra u gradu Supetru don Pavao Gospodnetić uputio je prigodnu poticajnu poruku u župnom listiću naslovljenu “Kako pomagati misije i misionare”. — Više je puta isticano kako je molitva za misije jedan od najvažnijih načina podrške misionarima diljem svijeta. No dakako da i naša materijalna pomoć ne smije izostati. Što se toga tiče, novčani prilozi koje danas dajemo idu za misije, istaknuo je supetarski župnik.

supetarski župnik don Pavao Gospodnetić uputio je danas, 20. listopada, uz Misijsku nedjelju poruku vjernicima naslovljenu “Kako pomagati misije i misionare” (foto: J. Bašić)

Pokret “Marijini obroci” rođen je zbog velikoga broja siromašne djece
Vjernicima je skrenuo pozornost i na mogućnosti sudjelovanja u pomoći kroz druge načine. Uputio je pri tom na pokret “Marijini obroci” koji je, poručio je, “rođen zbog velikoga broja siromašne djece koja nisu mogla pohađati školu jer su radila da se prehrane”. Pojasnio je kako bi djeca u siromašnim zemljama rado pohađala školu, ali im to, dodao je, nije moguće iz više razloga.

S neobrazovanim narodom lakše je manipulirati
— Zbog gladi su primorani raditi da bi živjeli. Uz to, često ih rodittelji ne puštaju u školu jer im se to čini beskorisnim pa ih radije prisiljavaju na rad. U nekim državama vlasti nisu sklone tome da djeca idu u škole jer se s neobrazovanim narodom lakše manipulira, napisao je u prigodnoj poruci župnik Gospodnetić.

Pokret omogućuje djeci jedan obrok dnevno
Istaknuo je da pokret “Marijini obroci” omogućuju djeci jedan obrok dnevno, pod uvjetom da dolaze u školu. — Zbog tog jednog obroka djeca rado dolaze u školu, a i roditelji ih rado šalju. Tako ‘Marijini obroci’ ne samo da umanjuju problem gladi u svijetu, nego istovremeno doprinose obrazovanju najsiromašnijih, istaknuo je mladi supetarski župnik u poruci vjernicima uz današnju nedjelju.

Kumovi iz Hrvatske povezani s djecom iz Tanzanije
Osim toga, pojasnio je i projekt “Kumstvo” koji povezuje kumove iz Hrvatske s djecom iz Tanzanije koja žive u iznimno lošim uvjetima te potječu iz mnogobrojnih i siromašnih obitelji. — Kumovi doniraju sredstva potrebna za školovanje djeteta te mu na taj način osiguravaju bolju budućnost. Školovati je moguće djecu vrtićke, osnovnoškolske i srednjoškolske dobi te studente viših škola i fakulteta, pojasnio je don Pavao Gospodnetić u poruci upućenoj vjernicima uz Misijsku nedjelju.

župna crkva Naviještenja Marijina u župi sv. Petra apostola u Supetru (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...