PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Danas je Badnjak, posljednji dan adventa: brojni vjernici sudjelovat će u crkvama u obredima polnoćke kojom će ući u slavlje svetkovine Božića

Danas, 24. prosinca, je Badnjak ili Badnji dan, posljednji dan adventa, pripreme za svetkovinu Božića, kada se kršćani prisjećaju događaja Isusova rođenja. Brojni vjernici sudjelovat će u župnim crkvama u obredima polnoćke kojom će ući u slavlje svetkovine Božića.

Advent je vrijeme prirave za svetkovanje Božića
Slavlju svetkovine Kristova rođenja prethodi duhovna priprava kroz adventsko razdoblje kada se kršćani ozbiljnije pripremaju za svetkovanje toga blagdana. Naziv Badnjak izveden je iz praslavenskoga korijena sa značenjem bdjenja uoči velikih kršćanskih blagdana, dok ne završi ponoćna služba Božja. Badnjak je i ime za drvo koje se pali na ognjištu za Badnju večer.
Donosimo vam program proslave Badnjaka i Božića u nekim župama na Braču.

U župi sv. Petra u Supetru polnoćka počinje u 22.00 sata
U župi sv. Petra apostola u gradu Supetru polnoćka u crkvi Navještenja Marijina slavit će se u utorak, 24. prosinca, u 22.00 sata, a obrede će predvoditi supetarski župnik don Pavao Gospodnetić. Jutarnju misu u 7.30 sati služit će umirovljeni svećenik don Ivica Eterović. Od 9.00 do 11.00 sati, i od 15.00 do 17.00 vjernici će imati priliku za sakrament ispovijedi. Na svetkovinu Božića, 25. prosinca, u gradskoj župi slavit će se tri euharistije; u 7.30 sati, u 11.00 sati i navečer u 17.30 sati.

U župi Uznesenja Marijina u Sutivanu polnoćka počinje u 22.30 sati
U župi Uznesenja Marijina u Sutivanu polnoćka će se slaviti u 22.30 sati, a predvodit će je župnik don Jakša Rubinić. Na svetkovinu Božića, 25. prosinca, svečano misno slavlje je u 10.30 sati. U župi Pohođenja Blažene Djevice Marije u Mircima polnoćka počinje u 20.30 sati. Od 19.45 sati vjernici će se moći prethodno ispovijediti. Svečana božićna euharistija slavit će se u 9.00 sati.

U Bolu polnoćka počinje točno u ponoć
U župi Gospe Karmelske u Bolu, koja je povjerena na upravljanje dominikancima iz samostana Sv. Marije Milosne, misa bdjenja u samostanskoj crkvi Sv. Marije Milosne počinje u 21.00 sati. U župnoj crkvi u središtu mjesta polnoćka će početi točno u ponoć.

U župi sv. Ivana Krstitelja u Postirima polnoćka počinje u 21.00 sat
U župi sv. Ivana Krstitelja u Postirima misa bdjenja u crkvi Sv. Ivana Krstitelja počinje u 21.00 sat. U toj župi tradicija je ljubljenje božićnoga Ditića pred kraj liturgijskoga slavlja uz svečani “Veliča, duša moja Gospodina”. Na Božić, 25. prosinca, mise će se slaviti u 8.00 i 11.00 sati. U 16.00 sati u crkvi će se pjevati božićna Večernja.

Polnoćka u Dračevici u 18.00 sati, u Donjem Humcu u 19.30 sati, a u Nerežišćima u 21.30 sati
U Dračevici misa polnoćka počinje u 18.00 sati. Prije toga, u 17.30 sati održat će se prikaz “živih jaslica”. U Donjem Humcu polnoćka će početi u 19.30 sati, a u župi Gospe Karmelske u Nerežišćima u 21.30 sati. Sve tri župe poslužuje novi župnik don Marko Plančić koji će u tim župama na Božić slaviti i svečane euharistije. U Dračevici božićna misa na rasporedu je u 8.00 sati, u Donjem Humcu u 9.30 sati, a u Nerežišćima u 11.00 sati. I u drugim bračkim župama slavit će se polnoćka, a na Božić svečana euharistijska slavlja.

Božićne jaslice u župnoj crkvi Navještenja Marijina u gradu Supetru (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...