Grad Supetar

Danas je Veliki petak, dan Isusove muke i smrti

Katolička Crkva obilježava danas, 2. travnja, Veliki petak, spomendan Isusove muke i smrti. Dan je to sjećanja na žrtvu Isusa Krista za koju kršćani vjeruju da je spasonosna.

Vjernici u svoje molitve uključuju osobne patnje i žrtve, patnje i poteškoće onih s kojima žive, svojih dragih i bližnjih. Ove će se godine moliti za sretan završetak epidemije koja je zahvatila cijeli svijet.

Obvezan “strogi post”
Veliki petak u kršćanstvu je i dan “strogoga posta” koji obvezuje sve odrasle vjernika. Obaviti post znači uzeti samo jedan obrok do sitosti i dva malo, a zabranjeno je meso i mesni proizvodi. Obveza “strogoga posta” vrijedila je i za Čistu srijedu – Pepelnicu – prvi dan korizmenoga vremena. Posteći na Veliki petak vjernik se odricanjem prisjeća Kristova djela ljubavi i tako doprinosi svojemu dobru i dobru zajednici kojoj pripada.

U obredima će izostati ljubljenje križa
Na Veliki petak u crkvama se održavaju liturgijski obredi Muke Gospodnje. S obzirom na trenutno epidemiološko stanje te rast broja oboljelih, obredi će ponešto biti izmijenjeni, odnosno reducirani. Tako će izostati ljubljenje križa, a nekim župama na Braču neće se održati ni velike procesije ulicama mjesta s upaljenim svijećama. U bogoslužju Velikoga petka bit će naviješten evanđeoski izvještaj o Muci Gospodinovoj.

Župa u Pučišćima objavila napomene za sudjelovanje u obredima
Župa sv. Jeronima u Pučišćima objavila je i napomene za obrede Velikoga petka koji će početi u 18.30 sati, a predvodit će ih papinski nuncij u Berlinu nadbiskup mons. Nikola Eterović. U obredu klanjanja križu neće biti pojedinačnoga pristupa i ljubljenja križa, nego će se svatko pokloniti križu sa svoga mjesta. Zbog toga će obred u crkvi sigurno kraće trajati. Nakon obreda Muke Gospodnje održat će se skraćena procesija s Presvetim iz crkve do Mosta i natrag. U procesiji će sudjelovati samo pjevači i osnovna pratnja, a svi ostali će moći stati dva reda, s jedne i druge strane rive, prateći procesiju s mjesta i držeći razmak s maskom na licu. Bilo bi poželjno da svatko ponese svijeću i sa zapaljenom svijećom prati procesiju s Presvetim, objavljeno je na Facebooku pučiške župe.

Raspored liturgijskih obreda u župama
U župi sv. Petra u Supetru obredi Muke Gospodnje održat će se u 19.00 sati. U župi Očišćenja BDM u Mircima liturgijsko bogoslužje počinje u 17.30 sati, a u župi Uznesenja Marijina u Sutivanu u 19.30 sati. Vjernici župe Bezgrešnoga začeća BDM u Dračevici moći će sudjelovati u obredima koji će početi u 16.00 sati, u Donjemu Humcu u 17.30 sati, a u župi Gospe Karmelske u Nerežišćima u 19.30 sati. U župi sv. Nikole biskupa u Gornjemu Humcu obredi Muke Gospodnje održat će se u 18.00 sati. U Bolu, u župi Gospe Karmelske koju vode dominikanci, obredi će početi u 19.00 sati. Planirana je i večernja procesija s napomenom kako je njezino održavanje podložno odlukama civilnih i crkvenih vlasti. U Dolu bogoslužje Velikoga petka na rasporedu je u 17.00 sati.

Na Veliki petak Katolička Crkva obnavlja spomendan Isusove muke i smrti (foto: iz arhive)

Podjelite:

You may also like...