Danas je Veliki petak: spomendan Isusove muke i smrti. Vjernici u svoje molitve uključuju patnje i žrtve svoje i svojih bližnjih. Posebno će se moliti za sretan završetak epidemije koja je zahvatila cijeli svijet

Katolička Crkva obilježava danas, 10. travnja, Veliki petak, spomendan Isusove muke i smrti. Dan je to sjećanja na žrtvu Isusa Krista za koju kršćani vjeruju da je spasonosna. Vjernici u svoje molitve uključuju osobne patnje i žrtve, patnje i poteškoće onih s kojima žive, svojih dragih i bližnjih. Ove će se godine moliti za sretan završetak epidemije koja je zahvatila cijeli svijet.

Obvezan “strogi post”
Veliki petak u kršćanstvu je i dan “strogoga posta” koji označuje obvezu vjernika da na današnji dan uzme samo jedan obrok do sitosti i dva malo te je zabranjeno meso i mesni proizvodi. Obveza “strogoga posta” vrijedila je i za Čistu srijedu – Pepelnicu – prvi dan korizmenoga vremena. Vjernik se na taj način kroz svoje odricanje prisjeća Kristova djela ljubavi i tako doprinosi svojemu dobru i dobru zajednici kojoj pripada.

Ovogodišnji Veliki petak bez pokorničkih procesija
Veliki petak, kao i cijeli Sveti tjedan, bit će poseban za vjernike, kakav se ne pamti. Iz zdravstvenih razloga vjernicima će biti onemogućeno sudjelovanje u obredima Velikoga petka i brojnim procesijama kojima se izražava poštovanje prema Isusovoj muci i smrti. Na današnji dan Božji narod se tradicionalno okuplja i sudjeluje u ranojutarnjim pokorničkim procesijama po cijelome otoku. Procesije su izraz vjere, poštovanja i zahvale prema Isusovoj muci i smrti. Koliko značenje one imaju za vjernički život bračkoga puka potvrđuje veliki odaziv i sudjelovanje brojnih otočana u toj pučkoj pobožnosti.

U procesiji se pjeva Gospin plač i razmišlja u Kristovoj muci
Posebno je značajna pokornička procesija koja se održava u Bolu, poznata pod nazivom “Priko poja”, a duga je oko 10 kilometara. Veliki križ ove godine trebao je nositi Jere Kukoč, dok je prošle godine križonoša bio Šime Garbajs, i to 19. travnja. Nošenje križa u toj župi koju predvode dominikanci posebna je čast o kojoj se vodi i posebna evidencija s imenima križonoša za naredno razdoblje. Vjernici iz župe Gospe Karmelske u Selcima danas bi u pokorničkom hodu pješačili do Sumartina, a oni iz Sumartina u Selca, uz sudjelovanje čuvara Božjega groba koji dočekuju vjernike u pokorničkom hodu. Pokorničke procesije trebale su se održati i u Ložišćima, Postirima, Dolu, Gornjemu Humcu i Povljima. U tijeku pobožnosti pjeva se Gospin plač i razmišlja o Kristovoj muci.

Središnja liturgija dana su obredi Muke Gospodnje
U središtu dana za vjernike su obredi Muke Gospodnje u župnim crkvama, u kojima se pjeva Muka Isusova, iskazuje počast Isusovu križu, a na kraju održavaju noćne procesije s Presvetim Oltarskim Sakramentom i pohranom otajstvenoga Isusa u Božji grob. Zbog epidemioloških mjera koje su na snazi, a s ciljem sprječavanja širenja koronavirusa, vjernici neće sudjelovati u obredima, ali će zato obrede moći pratiti preko facebook stranica župa u kojima je to moguće. U župi sv. Petra apostola u gradu Supetru župnik don Pavao Gospodnetić predvodit će obrede Muke Gospodnje u 19.00 sati u župnoj crkvi Navještenja Marijina.

detalj s liturgijskoga obreda Muke Gospodnje na Veliki petak prošle godine u crkvi sv. Jeronima u Pučišćima (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...