Bretanide - posao i karijera
PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Doljani proslavili Srce Isusovo

Doljani i zaljubljenici u Dol i sve ono što se događa u tom malom etno-eko selu, žive s Dolom. Žive za proslave koje se čuvaju, drže i prenose iz godine u godinu. Jedna od takvih je i proslava Srca Isusova, koja se poslije Svijećnice, odnosno Kandalore, drži drugom važnom crkvenom proslavom.

Vjernici župe Dol svečano su u petak, 28. lipnja, proslavili svetkovinu Srca Isusova koja se u toj župi slavi već više od 100 godina. Prvi trag štovanja Srca Isusova nalazi se u župnoj kronici iz 1910. godine kada je službu župnika u tomu malom bračkom mjestu obnašao svećenik don Jakov Matulić. Posebnost štovanja Srca Isusova očituje se u svečanoj procesiji s kipom Srca Isusova u kojoj sudjeluju gotovo svi žitelji te župe.

Misno slavlje predvodio je dolski župnik don Jure Martinić. Na početku propovijedi ustvrdio je kako je jedan od blagdana o kojemu je teško govoriti upravo blagdan Srca Isusova. – Zborna molitva nam govori: ‘Štujemo Srce tvoga preljubljenoga Sina i slavimo spomen Njegove ljubavi prema nama’. Kristova ljubav prema nama očitovala se na križu, u trenutku kada je svoj život predao za druge ljude. Iz takve ljubavi promatramo Srce Isusovo, slavimo taj Isusov stil života. Čak i molimo da i mi imamo srce poput Isusova. Želimo li doista ono što ustima izgovaramo, rekao svećenik Martinić, potaknuvši vjernike na promišljanje o tome što znači biti čovjek srca.

don Jure Martinić u propovijedi je pozvao vjernike da žive po primjeru Srca Isusova (foto: J. Bašić)

don Jure Martinić u propovijedi na svetkovinu Srca Isusova pozvao Doljane da žive po primjeru Srca Isusova (foto: J. Bašić)

Naglasio je kako je čovjek srca, odnosno čovjek sa srcem osoba kojoj je više stalo do dobra drugoga nego sama sebe. — Gdje mogu biti više čovjek po Srcu Isusovu. Gdje mogu u svojemu životu unijeti više vrijednosti blagosti i poniznosti, zapitao je propovjednik, zaželjevši vjernicima da budu na tragu Srca Isusova.

Nakon misnoga slavlja održana je procesija dolskim ulicama u kojoj su mladi župljani nosili kip Srca Isusova. Pobožni puk predvodio je barjak Presvetoga Srca Isusova, a pjevanje dolski Pučki pjevači koji su ophod započeli zazivom “Isuse, blaga i ponizna Srca”.

detalj s misnoga slavlja svetkovine Srca Isusova, 28. lipnja, u Dolu (foto: J. Bašić)

detalj s misnoga slavlja svetkovine Srca Isusova, 28. lipnja, u Dolu koje je u crkvi Očišćenja BDM predvodio dolski župnik don Jure Maritinć (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...