Bluesun Hotels Resorts
PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Dominikanci danas slave blagdan svoga utemeljitelja

Dominikanci iz samostana Sv. Marije Milosne u Bolu proslavit će danas, 8. kolovoza, svetkovinu sv. Dominika, utemeljitelja dominikanskoga Reda.

Misno slavlje predvodi brački dekan
Svečano misno slavlje u 11.00 sati u samostanskoj crkvi predvodit će dekan Bračkoga dekanata don Ivica Huljev u koncelebraciji s bolskim župnikom o. Mirkom Jagnjićem i ostalim dominikancima iz bolskoga samostana.

Svetim ga proglasio papa Grgur IX.
Sveti Dominik rođen je oko 1175. godine u španjolskoj pokrajini Burgos. Nakon što ga je poučavao njegov rođak svećenik, nastavio je studij filozofije i teologije te je zaređen za svećenika. Godine 1215. došao je u Rim i zatražio odobrenje za redovničku zajednicu koju je utemeljio. Bio je to prosjački red poput franjevaca, ali sa svrhom da propovijedanjem spašava narod od zabluda. Ljudi su ih uskoro zavoljeli i prihvatili, pa su imali velikoga uspjeha u propovijedanju. Sv. Dominik umro je 1221. godine u Bologni, u 51. godini života. Svetim ga je proglasio papa Grgur IX.

Bolski samostan od 1475. godine
Hrvatska dominikanska provincija, jedna je od najstarijih provincija toga reda, osnovana je nakon Drugoga općeg zbora Reda u Bologni 1221. godine. Samostan u Bolu osnovan je 1475. godine. Dominikanci su gimnaziju u Bolu otvorili 1907. godine, a prvi upravitelj bio je o. Rajmund Franetović. U počecima polaznici škole bili su učenici kandidati za Red iz Splita i okolice. Škola je zatim preselila u Stari Grad na Hvaru, pa u Dubrovnik, a vratila se u Bol 1924. godine gdje djeluje do 1973. kada prestaje s radom zbog nedostatka profesora.

Nekada i klasična gimnazija s pravom javnosti
Godine 1931. započela je gradnja nove školske zgrade u samostanu, poznate kao “žuta zgrada”, a tri godine kasnije gradnja novoga konvikta i škole. Dominikanci godine 1940. dobivaju dopuštenje za otvaranje klasične gimnazije s pravom javnosti. Od 1952. do 1960. školu pohađaju sjemeništarci franjevačke hercegovačke provincije, a kasnije nosi naziv Dominikanska srednja vjerska škola za spremanje svećenika. Bolskim dominikancima povjerena je i duhovna briga oko vjernika bolske župe Gospe Karmelske.

Svečano misno slavlje danas, 8. kolovoza, u povodu blagdana sv. Dominika, u 11.00 sati u samostanskoj crkvi predvodit će dekan Bračkoga dekanata don Ivica Huljev u koncelebraciji s bolskim župnikom o. Mirkom Jagnjićem i ostalim dominikancima iz samostana u Bolu (foto: iz arhive)

Podjelite:

You may also like...