Bluesun Hotels Resorts
PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Don Ivica Huljev u Sutivanu poručio: Rokova škola vjere izazov je svim kršćanima

Misnim slavljem i tradicionalnom procesijom s kipom Sv. Roka brojni vjernici Sutivana svečano su proslavili u nedjelju, 16. kolovoza, zavjetni blagdan sv. Roka, suzaštitnika župe.

Zavjetna crkva znak je odanosti vjernika
Svetoga Roka tamošnji vjernici slave još od 1635. godine u znak zahvalnosti što ih je, prema njihovu vjerovanju, spasio od kuge u teškim danima. U znak odanosti svecu, vjernici su svetom Roku podigli zavjetnu crkvu oko koje se okupljaju za svečev blagdan. Jutarnja blagdanska misa slavljena je kod zavjetne crkve na kojoj se – prema tradiciji – umjesto propovijedi čitao život sv. Roka. Poslije mise u procesiji je prenesen svečev kip u župnu crkvu i postavljen na štovanje vjernicima.

Brački dekan predvodio misno slavlje
Središnje misno slavlje za oltarom postavljenim ispred župne crkve predvodio je brački dekan don Ivica Huljev, ujedno župnik župe sv. Jeronima u Pučišćima. Uz predvoditelja slavlja i domaćega župnika don Jakšu Rubinića suslavilo je još nekoliko svećenika pristiglih na slavlje Rokova u tu župu.

misno slavlje zavjetne svetkovine sv. Roka s prigodnom propovijedi u Sutivanu predvodio je brački dekan don Ivica Huljev (foto: J. Bašić)

Ovo što doživljava svijet nije ni mrvica onoga što pamte ovi prostori
— U predvečerje ovoga slavlja premalo je naglasiti veličinu života sv. Roka. Slavlja svetoga Roka na našoj obali u sebi nose poruku o brojnim mučnim povijesnim trenucima kada se u našim mjestima vodila bitka između života i smrti. Ovo što danas doživljava svijet ne može se nazvati ni mrvica od onoga što pamte ovi prostori koji su svetoga Roka odabrali za svoju zaštitu. No, to nije razlog zašto smo ovdje. U srcu ovoga slavlja treba biti snaga kojom je Rok bio zahvaćen. Odakle mu ta snaga? Tko je zapravo usmjerio njegov život? Tko je bio razlog da Rok kojega slavimo postane prepoznatljiv za sva vremena, da postane uzor djelotvorne ljubavi prema ljudima koji su bili ugroženi, čiji je život bio na rubu. Taj isti Isus Krist i nas večeras izaziva. Sveti Rok je važan, ali iz njegova života isijava pitanje gde je u našem životu oduševljenje za onoga Isusa kojega je Rok slijedio, rekao je, između ostaloga, brački dekan vjernicima u propovijedi.

Rokova škola vjere
Ukazao je vjernicima na život sv. Roka i podsjetio kako je kao dijete svoga vremena odlučio krenuti na grobove sv. Petra i Pavla u Rim. — Rok ide prema Rimu, ali se obazire oko sebe jer sveto koje njega privlači ne otklanja pogled od potreba ljudi. Da bi se vjerodostojno došlo do Boga, potrebno je imati oko za ljude oko sebe, za ljude u potrebi. Zato životni put svetoga Roka s juga Francuske do Rima i nazad ustvari je škola vjere. Ona je izazov svim kršćanima. Sv. Rok nije se posvetio samo čudesnom izliječenju bolesnika, već je naglasak na njegovu dvorenju kužnih bolesnika. Dvoriti one za koje se vidi da tebe mogu ugroziti i one kojima je smrt vidljiva na njihovim životnim ranama. Vrijednost toga čovjeka neusporedivo je važnija od toga da dođemo ondje gdje je Rok krenuo, poručio je Huljev.

Bosonogi muškarci ponijeli sv. Roka na ramenima
Crkveno slavlje završilo je svečanom procesijom ulicama bračke župe i po obali u kojoj su kip Sv. Roka, urešen cvijećem, prema tradiciji nosili odrasli bosonogi muškarci u tunikama. U svečanome ophodu sudjelovali su brojni vjernici i štovatelji sv. Roka. Gosti u Sutivanu uglavnom su dostojanstveno pratili svečanu procesiju koja se kretala prvo po obali, a zatim ulicama mjesta te je završila pred župnom crkvom. U tijeku procesijskoga hoda pucao je top postavljen na mostu u čast sv. Roka koji nosi svečevo ime.

Slavlje Rokova u Sutivanu završilo je veličanstvenim vatrometom. Ove godine zbog epidemioloških mjera i organizacijskih poteškoća izostao je koncert na rivi.

Na blagdan sv. Roka, suzaštitnika Sutivana, 16. kolovoza, svečev kip u procesiji na ramenima nosili su prema tradiciji odrasli bosonogi muškarci (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...