Sritna dica - Sritan grad
#OstanimoOdgovorni

Don Ivica Huljev iz Pučišća uputio apel: “Suzdržimo se od prozivanja ili prokazivanja susjeda i sumještana kod kojih je test pokazao da su pozitivni ili se nalaze u samoizolaciji”

Župnik iz Pučišća i Pražnica don Ivica Huljev, koji je i dekan na otoku Braču, uputio je danas, 12. svibnja, preko Facebook stranice župe sv. Jeronima u Pučišćima riječi ohrabrenja i poticaja vjernicima župa koje su mu povjerene u trenucima epidemije koja je zahvatila otok Brač. Među oboljelima je i nekoliko osoba s područja općine Pučišća. Nemalo je iznenađen pričama, komentarima, osudom osoba koje su zaražene koronavirusom, njihovim stigmatiziranjem, a komentirao je i medije tvrdeći da “nisu svjesni zakonitosti ljudske psihe” te ih pozvao na razborito izvještavanje a vjernike na odogovorno ponašanje prema sebi i drugima.

“Duša se ne može misliti bez tijela”
— Dolazim pred Vas u virtualnom obliku kao poziv na rasterećenje od napetosti i umora koji se može javiti u svakome tko prati što se zbiva oko nas. Zdravlje i sigurnost nisu naši idoli, ali je Bogu stalo do dobra cjelovitoga čovjeka, a ne samo do duše u nekom pobožnjačkom smislu riječi. Duša se ne može ni misliti ni ostvariti bez tijela, stoji na početku poruke ohrabrenja svećenika Huljeva župljanima.

Suzdržimo se od širenja neprovjerenih i poluistinitih informacija
— Budući da je naše dobro ono što je i Bogu važno, a gledajući na naše konkretno stanje, najprije se nastojmo suzdržati od širenja neprovjerenih i poluistinitih informacija kao i, ne daj Bože, prozivanja ili prokazivanja susjeda i sumještana kod kojih je test pokazao da su pozitivni ili se nalaze u samoizolaciji. Nitko ne želi bolest. Ponajmanje bi netko htio da ga se zbog bolesti, pa makar bila bez ikakvih simptoma, proziva ili označi za sva vremena. Nesmotrenost je razumljiva u ovakvim situacijama i pozvani smo ohrabriti jedni druge da se razborito i odgovorno odnosimo prema širenju i zaustavljanju prijenosa koronavirusa, poručio je vlč. Huljev.

Pandemija prožeta neizvjesnošću i nejasnoćama
Naglasio je da je sadašnja pandemija od početka prožeta neizvjesnošću i nejasnoćama. — Svi imamo mnogo pitanja, svakim danom sve više, ali nismo svi u stanju s njima se nositi na jednak način. U sadašnjem stanju je lako iskorištavati nesnalaženje, dobronamjernost, neznanje i strah, a to može uvelike otežati život u obitelji i lokalnoj zajednici, istaknuo je pučiški i pražnički dušobrižnik, dodavši kako kršćani ne mogu šutjeti pred onim što se zbiva oko njih.

Metoda “rekla-kazala” nije dobra
— Olako i nepromišljeno istupati s osobnim dojmovima, kao iz rukava sipati tvrdnje: “meni se čini”, “uvjeren sam”, “sve nam lažu”, “sve je ovo politika”, a ima žešćih izjava, povlači za sobom pitanje o argumentima na kojima se te izjave temelje. Ne možemo biti protiv istine, ali istina se brani snagom same istine i otkriva onome tko traži istinu argumentima na način koji odgovaraju prirodi stvari. “Rekla-kazala” nikada nije dobra metoda. Barem ne na duge staze, poručio je svećenik Huljev.

Manjak obraza i ljudskosti
Osvrnuo se i na, kako piše, ponešto neumjesne komentare na račun početka širenja koronavirusa na Braču. — Neumjesno naslađivanje nad mogućim posljedicama sadašnjega stanja na turističku i ostalu otočku privredu, govori o manjku obraza i ljudskosti onih koji o tome govore bez osjetljivosti za konkretne ljude i njihove obitelji sa svim onim što nosi život u malim sredinama, istaknuo je brački svećenik.

Mediji bi trebali razborito izvještavati
U komentaru nije mimoišao ni medije i uređivačku politiku pojedinih medija. — Kao da nisu svjesni zakonitosti ljudske psihe i skrivenih zamki naše prirode koja u kriznim situacijama proizvodi pojedinačni i grupni egoizam te lako razbuđuje stare nesuglasice ili međuljudske prijepore. Davno se pokazalo da mješavina lažnih i istinitih informacija u kriznim situacijama ima dalekosežne posljedice na mentalno zdravlje i djelovanje ljudi. Stanje neizvjesnosti, dakako, nije razlog za opću paniku ili očajavanje, ali je razlog više za razborito izvještavanje i ophođenje prema saznanjima koja govore da se moramo odgovorno odnositi prema pojedinačnom i zajedničkom zdravlju na svim mjestima koja su ključna u sadašnjem trenutku, istaknuo je Huljev.

Postoje sigurnosti koje se ne mogu graditi na trgovačkom pristupu životu
— Iz novonastale situacije svi možemo učiti. Možda je ovo najbolje vrijeme u kojem se može pokazati što znači biti čovjek. Kršćane to posebno obvezuje. Pandemija nas uči i pohađa na način nevidljivoga neprijatelja, a mi u sadašnjem trenutku možemo pokazati da nam je savjest svetinja, da se ne možemo i ne želimo izolirati od odgovornosti za zajedničko dobro zajednice. Svaka kriza, pa i ova, otvara nam oči za istinu o nama samima. Nismo sve i sva – bogovi! S malo pronicljivosti vidimo da upravo ovakva situacija pokazuje da novac nije svemoguć i da postoje sigurnosti koje se ne mogu graditi na trgovačkom pristupu životu kao i mafijaško-politikantskom ophođenju, pa je sve u redu kad su “naši” zabrinuti, a “vaše” neka vrag nosi, poručio je svećenik, istaknuvši kako kršćanima sadašnje stanje može dobro doći kao “rasvjetljenje iz kojega jasnije vidimo koliko smo ovisni o Bogu i drugima”.

Dobro nije moguće izbrisati iz ljudi
– Mislim da imamo dovoljan razlog za vedar i hrabar odnos prema mogućim teškoćama koje bi nas mogle zadesiti u skoroj budućnosti. Naime, ohrabruje kad vidimo spremnost ustanova i pojedinaca u suočavanju s pandemijom i njezinim posljedicama. To govori o dobru koje nije moguće izbrisati iz ljudi. Ima ga u svim ljudima i na tome treba graditi odnose, poručio je preko Facebooka svećenik don Ivica Huljev.

— Budući da je naše dobro ono što je i Bogu važno, a gledajući na naše konkretno stanje, najprije se nastojmo suzdržati od širenja neprovjerenih i poluistinitih informacija kao i, ne daj Bože, prozivanja ili prokazivanja susjeda i sumještana kod kojih je test pokazao da su pozitivni ili se nalaze u samoizolaciji. Nitko ne želi bolest. Ponajmanje bi netko htio da ga se zbog bolesti, pa makar bila bez ikakvih simptoma, proziva ili označi za sva vremena, poručio na Facebooku don Ivica Huljev (izvor: Župa sv. Jeronima Pučišća)

Podjelite:

You may also like...