Grad Supetar

Don Marko Plančić obratio se župljanima na Facebooku

Svećenik Hvarske biskupije don Marko Plančić, župnik u Nerežišćima, Donjemu Humcu i Dračevici, ovih je dana putem Facebooka uputio poruku vjernicima župa koje su mu povjerene na upravljanje i duhovnu brigu.

Poruka je objavljena u povodu početka Velikoga tjedna i crkvenih obreda koji prethode slavlju najvećega kršćanskog blagdana Uskrsa. Svećenik Plančić potaknuo je vjernike na odgovorno ponašanje s obzirom na epidemiju, ali i najavio kako je moguće da dođe do izmjena najavljenih termina obreda u crkvama s obzirom na epidemiološku situaciju i rast novooboljelih na području Splitske županije.

Termini su podložni promjenama, ukidanjima ili redukcijama
— Draga braćo i sestre, i ove godine slavit ćemo najveća otajstva naše vjere i najveće događaje Isusova života u izvanrednim i nepredvidivim okolnostima izazvanima pandemijom Covida-19. U tom smislu, obavještavam vas da su svi navedeni termini bogoslužja tijekom Velikoga tjedna podložni promjenama, odnosno možda čak i ukidanjima ili redukcijama. U svakomu slučaju, pokušajmo se ponašati odgovorno. Kao i do sada redovito nosimo maske i dezinficirajmo ruke te nastojmo držati razmak, apelirao je Plančić na župljanje.

Stariji i nemoćni slobodni su nazvati župnika
Istaknuo je nadalje kako će kao župnik biti na raspolaganju za slavlje sakramenta ispovijed kroz prva tri dana Velikoga tjedna, i to prije i poslije mise. — Ukoliko netko od starijih i nemoćnih članova naših župskih zajednica iz svih triju župa želi ispovijed i pričest te po mogućnosti i bolesničko pomazanje, slobodan je nazvati župnika radi dogovora. Za ovo isto tako iskoristite prva tri dana Velikoga tjedna, poručio je.

Ispušta se obred pranja nogu i ljubljenje križa
U obraćanju roditeljima pozvao ih je da potaknu djecu i mlade na sudjelovanje u slavljima Velikoga tjedna, a posebno u obredima vazmenoga trodnevlja. — Posebno molimo roditelje ministranata da povedu računa o tome da su u dan Velikoga četvrtka i u danima vazmenoga trodnevlja svi ministranti dužni biti na obredima, stoji u poruci dušobrižnika Plančića. Napomenuo je kako će ove godine na misi Večere Gospodnje na Veliki četvrtak izostati obred pranja nogu, dok će se u obredima Velikoga petka preskočiti ljubljenje križa zbog epidemioloških mjera. Na kraju je uputio uskrsnu čestitku svojim župljanima.

don Marko Plančić, župnik Nerežišća, Donjega Humca i Dračevice (foto: iz arhive)

Podjelite:

You may also like...