Sritna dica - Sritan grad
#OstanimoOdgovorni

Don Pavao Gospodnetić: “Blagoslov obitelji vrijedan je običaj i ne treba ga olako odbaciti. Smatram kako treba zadržati oblik blagoslova u kojem župnik pohađa vjernike u njihovu domu”

Novi župnik župe sv. Petra u Supetru don Pavao Gospodnetić, kojemu je hvarski biskup mons. Petar Palić ove godine povjerio tu gradsku župu, kao i župu sv. Jelene Križarice u Škripu, najavio je u župnom listiću uz 32. nedjelju kroz godinu, 10. studenoga, nadolazeći blagoslov obitelji u toj župi, a nakon prošlogodišnjega prekida kada blagoslov nije obavljen pohodima u kuće vjernika. Osim toga, i u nekim drugim župama na Braču dokinuta je praksa blagoslova obitelji po kućama, koja obično započinje o blagdanu sv. Stjepana po Božiću blagoslovom vode. Umjesto pohoda po obiteljima, vjernike se u nekim župama poziva da dođu na zajednički blagoslov obitelji u svoje župne crkve.

Župniku se pruža prilika da susretne i upozna veći broj župljana
— Blagoslov obitelji i domova kršćanski je čin u kojem se moli i zaziva Božji blagoslov na sve članove obitelji kako bi kršćanski živjeli i svjedočili svoju vjeru. Blagoslov je ili bi barem trebao biti, nešto lijepo i za obitelj koja blagoslov prima, ali i za svećenika te ministrante koji narod pohode, istaknuo je supetarski župnik. — Uz molitveni (duhovni) dio blagoslov kuća ima i svoju praktičnu svrhu jer se na taj način župniku pruža prilika da susretne i upozna veći broj župljana. Uglavnom, blagoslov obitelji vrijedan je običaj i ne treba ga olako odbaciti, ističe supetarski dušobrižnik u poruci uz 32. nedjelju kroz godinu.

Određeni broj ljudi prema vjeri i Crkvi je indiferentan
Župnik gradske župe na Braču skrenuo je pozornost vjernicima i na činjenicu da živimo u društvu koje se ubrzano mijenja te da, kako je primijetio, “biti kršćanin nije više nešto samo po sebi razumljivo. — Iako se prema popisu stranovništva iz 2011. godine velika većina građana izjasnila katolicima, jasno je da svi oni ne žive svoju vjeru na jednak način. Određen broj ljudi, iako se izjašnjavaju kao katolici, prema vjeri i Crkvi posve su indiferentni, a ima i onih dosta neprijateljski raspoloženih. Osobito u gradskim sredinama, istaknuo je don Pavao, dodavši kako ta činjenica pogađa i ne može ostaviti ravnodušnim. — U pogledu blagoslova kuća potiče nas na promišljanje i odvažno djelovanje, poručio je supetarski župnik.

Kako organizirati blagoslov kuća?
U nastavku poruke vjernicima primijetio je kako neki svećenici, iako svjesni novonastalih okolnosti, nastavljaju s praksom kao i do sada, dok drugi dokidaju dosadašnju praksu i uvode neke nove oblike blagoslova, kao što je zajednički blagoslov u župnoj crkvi. — Smatram kako, za sada, treba nastojati zadržati oblik blagoslova u kojem župnik pohađa vjernike u njihovu domu. No, ne na način da šeta od vrata do vrata i pita ‘Jeste li vi za blagoslov?’, istaknuo je mladi svećenik.

Potrebno je unaprijediti praksu blagoslova
Pojašnjavajući vjernicima važnost blagoslova obitelji, župnik Gospodnetić je istaknuo važnost unaprijeđivanja prakse blagoslov. — Mišljenja sam da bi jasno trebalo utvrditi one obitelji (domaćinstva) koja žele primiti svećenika i ministrante za blagoslov. Na taj način ne bi se opterećivalo one koji to ne žele, niti bi se zaobišle one obitelji koje žele da ih se pohodi. Nadalje, dobila bi se jasna slika koliko domaćinstava treba pohoditi te bi se mogao složiti što bolji i precizniji raspored blagoslova, istaknuo je u obavijesti vjernicima.

Prijavnice s potrebnim podacima za blagoslov odložiti u kutiju
Pozvao je obitelji koje žele da ih se pohodi u blagoslovu da se do prve nedjelje dočašća, 1. prosinca, prijave za blagoslov obitelji, a prijavnice s potrebnim podacima mogu odložiti u kutiju koja će se nalaziti na stolu za tisak u župnoj crkvi Navještenja Marijina. Napomenuo je da je moguće obaviti i blagoslov ustanova, dućana te ugostiteljskih objekata, a što je također potrebno prethodno prijaviti. — Nije mi namjera ‘nepotrebno komplicirati’ blagoslov kuća već ga učiniti boljim i smislenijim, zaključio je u poruci supetarski župnik don Pavao Gospodnetić.

— Uz molitveni (duhovni) dio, blagoslov kuća ima i svoju praktičnu svrhu jer se na taj način župniku pruža prilika da susretne i upozna veći broj župljana, rekao je u svojoj poruci uz 32. nedjelju kroz godinu don Pavao Gospodnetić, župnik župe sv. Petra apostola u Supetru (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...