Don Pavao Gospodnetić: Otvorenost za dobro, za ljubav, za istinu koštala ga je života

Župnik gradske župe sv. Petra apostola u Supetru don Pavao Gospodnetić u razmišljanju koje je ponudio vjernicima za današnju nedjelju, 5. rujna, u župnomu listiću naglasio da je čovjek biće zajedništva i komunikacije s drugima te se može ostvariti samo kroz zajedništvo. Ukazao je i kako otvorenost prema drugima čovjeka može povrijediti i raniti te naglasio kako se mnogi upravo iz iskustva ranjivosti zatvaraju prema drugima.

Pitanje zadire u bit ljudskoga života
— Znamo da i životinje komuniciraju i žive u zajednici, no čovjek to čini na jednoj drugačijoj, dubljoj razini. Životinje to čine instiktivno, a čovjek ne. On može izabrati biti u zajedništvu, ulaziti u odnose, biti s drugima, ali može i sve to odbiti i biti sam, biti zatvoren za druge. Hoće li izabrati put zajedništva ili samoće nije nevažno pitanje. Ono zadire u bit ljudskoga života, ljudske potrage za smislom, za srećom, za besmrtnošću, naglasio je supetarski župnik.

Zaključio da zajedništvo nije lako graditi
— Ako je čovjek na sliku Božju stvoren, a Bog je, više od ičega drugoga, zajedništvo ljubavi Oca, Sina i Duha Svetoga, onda je čovjekov put ka sreći tijesno vezan uz zajedništvo s drugima i s Bogom. A to zajedništvo nije lako graditi. Zajedništvo se može graditi samo otvorena srca, a čovjek koji otvori srce riskira da bude ranjen, da bude povrijeđen tuđom grubošću. Tako se čovjek nađe pred teškim izborom: ili se zatvoriti u sebe i tako se štiti od povreda ili se otvoriti za druge, za ljubav i postati ranjiv. Mnogi nakon što par puta budu povrijeđeni biraju zatvorenost, napisao je župnik.

Mržnja nema zadnju riječ
— Isus je radikalno i nepovratno izabrao otvorenost za ljude, za Boga, i ta ga je otvorenost za dobro, za ljubav, za istinu koštala života. No nije sve ostalo u grobu jer zadnju riječ nema naša zatvorenost, strah, sljepilo, mržnja već zadnju riječ ima Bog i njegova svemoguća ljubav koja čuva i uskrišava svako sjeme dobra koje smo za života posijali. A Isus je sijao samo dobro; zato i jest uskrsnuo. To i jest bit radosne vijesti, evanđelja, poručio je u današnjem razmišljanju supetarski dušobrižnik.

don Pavao Gospodnetić, župnik gradske župe sv. Petra apostola u Supetru (foto: iz arhive)

Podjelite:

You may also like...