Don Pavao Gospodnetić: “Toliko puta kroz povijest vjernici su u zagovoru sv. Roka našli svoju zaštitu, snagu i utjehu”

Biskupi Hrvatske biskupske konferencije donijeli su privremene mjere koje stupaju na snagu danas, 20. ožujka, a prema kojima se sve mise, slavlja sakramenata, sakramentala, pučke pobožnosti, župna slavlja i drugi događaji i svi sastanci otkazuju do daljnjega.

Slavlje mise bez sudjelovanja vjernika
— Svećenici neka slave svetu misu bez sudjelovanja zajednice, a u skladu s odredbama Rimskoga misala upotrijebit će se oblik “Reda mise bez naroda”. Neka istodobno žarko ustraju u molitvi Časoslova i razmatranju, prinoseći prošnje za Božji narod i sav svijet. Dijecezanski biskupi, sve do opoziva, vjernike u Hrvatskoj oslobađaju obveze sudjelovanja na nedjeljnoj i blagdanskoj svetoj misi, napisali su biskupi Hrvatske biskupske konferenciji u poruci koja je objavljena na blagdan sv. Josipa, 19. ožujka.

Crkve mogu biti otvorene pod posebnim uvjetima
U odluci hrvatskih biskupa naznačene su i mjere koje se odnose na bogoslužne prostore. — Neka crkve za vrijeme trajanja epidemije budu otvorene isključivo pod sljedećim uvjetima: crkve su otvorene samo za osobnu molitvu zdravih vjernika koji su bez simptoma akutne plućne bolesti; u crkvi istodobno smije biti prisutno najviše deset osoba pazeći pritom da razmak između osoba bude barem 2 metra; crkva otvorena za vjernike mora imati stalno otvorena vrata, uz mjere pojačane higijene i svakodnevnoga čišćenja, pojasnili su biskupi.

Zatvoreni crkveni uredi
Napomenuli su i kako nadbiskupijski i biskupijski te župni i drugi crkveni uredi trebaju ostati zatvoreni do daljnjega, a vjernici se mogu obratiti navedenim ustanovama isključivo telefonom ili elektroničkom poštom. Dodali su i da se slavlje sakramenta ispovijedi i bolesničkoga pomazanja ne može slaviti do daljnjega, osim u smrtnoj pogibelji.

Biskupi izdali upute
U ranije izdanoj uputi biskupi su pozvali da se od dolazaka na mise suzdrže starije osobe, zatim osobe sa simptomima povišene tjelesne temperature, kašlja, poteškoća s disanjem, kratkoga daha, isto tako osobe s kroničnim bolestima poput bolesti srčanožilnoga ili dišnoga sustava, šećerne bolesti, malignih bolesti te one osobe koje su u posljednjih 15 dana boravile u područjima zahvaćenim širenjem zaraze ili su bile u doticaju s osobama koje su vjerojatno ili potvrđeno oboljele od koronavirusa. U istoj uputi naznačeno je kako se preporuča slavljenje mise na otvorenom, ako je to moguće, te da se crkve redovito provjetravaju i čiste te se po mogućnosti na ulaz u crkve stave dezinfekcijska sredstva.

Zašto biskupi nisu zabranili vjerska okupljanja prema odredbi Stožera civilne zaštite RH?
No, je li odluka hrvatskih biskupa o zabrani vjerskih okupljanja stigla na vrijeme? Zašto se hrvatski biskupi nisu usuglasili s odlukom Stožera civilne zaštite RH prema kojoj su stroge epidemiološke mjere, a među kojima je zabrana vjerskih okupljanja, trebale stupiti na snagu još u četvrtak, umjesto u petak kako stoji u odluci hrvatskoga episkopata. Iako je Nacionalni stožer jučer zabranio mise s vjernicima, doznajemo da su se one u nekim crkvama na Braču slavile, u nekim ipak ne.

U Pučišćima od četvrtka nema javne mise u župnoj crkvi
— Poštovani župljani, iako odredbe biskupa HBK o otkazivanju javnog slavljenja mise, sakramenata i pobožnosti službeno nastupaju noćas u ponoć, radi jasnijega usklađivanja s odredbama državnih službi već danas (Sv. Josip) neće biti javne mise u župnoj crkvi. Župnik će svakoga dana, sukladno priloženim odredbama, slaviti misu na preuzete nakane, a ostale obavijesti će prosljeđivati putem ove stranice, stoji u obavijesti koju je uputio vjernicima župnik iz župe sv. Jeronima u Pučišćima don Ivica Huljev, ujedno biskupski vikar za otok Brač, najavivši da će putem župne facebook stranice obavještavati vjernike.

U Supetru se misa slavila kod crkve Sv. Roka
Župnik gradske župe sv. Petra apostola u Supetru don Pavao Gospodnetić još od ponedjeljka 16. rujna domislio je, a u skladu s preporukama biskupa splitske crkvene pokrajine, kako rješiti pitanje slavlja mise i pri tom izbjeći okupljanje vjernika u zatvorenom prostoru. Odlučio je da će se mise svakoga dana slaviti u 16.30 sati kod crkve Sv. Roka na ulazu u grad Supetar. Zanimljivo je da je upravo svetac u čije je ime podignuta zavjetna crkva i kod koje su se do zabrane slavlja mise vjernici okupljali na molitvu, zaštitnik od zaraznih bolesti.

Don Pavao Gospodnetić: “Razmišljajmo o njegovu svetom životu i primjeru”
Supetarski župnik napomenuo je kako se u njegovoj župi poštuju preventivne mjere koje su naznačene u odluci biskupa metropolije. — Toliko puta kroz povijest vjernici su u zagovoru sv. Roka našli svoju zaštitu, snagu i utjehu. U trenucima kada se borimo protiv jedne zarazne bolesti sama se po sebi nameće potreba da se utječemo zaštiti sv. Roka, da razmišljamo o njegovu svetom životu i primjeru, poručio je vjernicima župnik gradske župe sv. Petra u Supetru.

“Za sad se ništa ne zna”
Don Pavao je za BRAČ danas napomenuo kako su protekle nedjelje u župnoj crkvi Navještenja Marijina slavljene sve tri mise, u 7.30, 10.30 i 18.00 sati, ali je na njima, kako je rekao, vjernika bilo manje, i to otprilike za pola. Upitan ima li naznaka što će biti sa slavljem Prve svete pričesti u župi, kratko je odgovorio: — Za sad se ništa ne zna.

– U trenucima kada se borimo protiv jedne zarazne bolesti sama se po sebi nameće potreba da se utječemo zaštiti sv. Roka, da razmišljamo o njegovu svetom životu i primjeru, poručio vjernicima župnik gradske župe sv. Petra u Supetru don Pavao Gospodnetić koji je proteklih dana misu s vjernicima slavio kod zavjetne crkve Sv. Roka iznad grada (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...