Sritna dica - Sritan grad
#OstanimoOdgovorni

Donjohumčanjani danas slave blagdan sv. Ane

Blagdan sv. Joakima i Ane, Marijinih roditelja, kojih se Katolička Crkva sjeća danas, 26. srpnja, na Braču se osobito svečano slavi u Donjemu Humcu, gdje je tamošnja crkva ujedno zavjetno marijansko svetište na otoku.

Misno slavlje predvodi brački dekan
Donjohumčanjani će se okupiti danas u 18.30 sati na svečano misno slavlje koje će predvoditi dekan otoka Brača don Ivica Huljev, ujedno župnik u župi sv. Jeronima u Pučišćima. Uz bračkoga dekana, suslavit će domaći župnik don Marko Plančić i pristigli svećenici koji će doći uveličati slavlje župne svetkovine. Poslije mise održat će se tradicionalna procesija po mjestu s kipom sv. Ane.

Prvopričesničko slavlje
Proslava blagdana sv. Joakima i Ane bit će i u znaku slavlja Prve pričesti. Misa Prve pričesti počinje u 9.30 sati, a ovogodišnji prvopričesnici pristupit će euharistijskom stolu. Slavlje će pjesmom uveličati župni zbor iz Dola.

Ne spominju se u Svetom pismu
Sv. Joakim i Ana ne spominju se u Svetom pismu, ali ih zato susrećemo u apokrifnom spisu iz 2. stoljeća pod naslovom “Protoevanđelje sv. Jakova”. Prema apokrifnom spisu, Joakim i Ana nisu mogli imati djece pa su molili Boga da im udijeli taj dar. Ana je u poodmakloj dobi rodila djevojčicu – Mariju.

Utječu se sv. Ani u zagovor
U našem narodu posebno je raširena pobožnost prema svetoj Ani, pa tako postoje različite molitve toj svetici, koje mnogi svakodnevno mole, a napose u vrijeme prije blagdana i na sam dan. Svetoj Ani u zagovor utječu se žene željne poroda, trudnice i majke općenito.

Slavlje blagdana sv. Ane, majke Blažene Djevice Marije, u Donjem Humcu obilježava se, uz ostalo, i svečanom procesijom s kipom Sv. Ane ulicama toga mjesta (foto. iz arhive)

Podjelite:

You may also like...