Fra Ivan Matić drugoga dana Franjevačkih pučkih misija poručio: “Bez Boga i Božjeg zakona zajednica se raspada”

Tema “Zajedništvo” bila je u središtu drugoga dana, u utorak 3. ožujka, Franjevačkih pučkih misija koje se održavaju do 8. ožujka u župi sv. Ivana Krstitelja u Postirima. Prigodni nagovor vjernicima u župnoj crkvi Sv. Ivana Krstitelja održao je voditelj Kuće susreta “Tabor” fra Ivan Matić, član Hrvatske franjevačke provincije Sv. Ćirila i Metoda.

Čovjek bez Boga ne može graditi ništa stabilno i čvrsto
— Gdje god se Bog pojavljuje, poziva i stvara zajedništvo. Bog okuplja svoj narod, stvara Božji narod. Bog stvara obitelj i na različite se načine objavljuje u povijesti izabranog naroda, istaknuo je o. Matić, podsjetivši da izabrani narod mnogo puta u povijest nije bio vjeran Bogu. — Ta je zajednica doživljavala nutarnji razdor, ali i različita progonstva te mnoge nedaće i to samo zato što su zaboravili na Boga i njegove Zapovijedi. Bez Boga i Božjega zakona zajednica se raspada. Čovjek bez Boga ne može graditi ništa stabilno i čvrsto. Samo Bog i Božja snaga mogu pomoći čovjeku da izgradi nešto čvrsto, poručio je franjevac Matić.

Božje nas milosrđe i ljubav oslobađaju
Temu zajedništvu približio je vjernicima kroz govor apostola Pavla o Kristovu tijelu kojemu je Krist glava, a vjernici udovi toga tijela. — Oni koji ulaze u zajedništvo s Bogom doživljavaju snagu Božje ljubavi koja mijenja ljudsko srce. Ako je čovjek u toj ljubavi, znači da je Bog u njemu. Božje nas milosrđe i ljubav oslobađaju i liječe, istaknuo je, napomenuvši vjernicima važnost sakramenta ispovijedi za, kako je rekao, “povratak u Božje zajedništvo”.

Franjevci u brojnim susretima
U tijeku Franjevačkih pučkih misija pristigli franjevci sudjeluju i u brojnim susretima. Jučer su posjetili Osnovnu školu Vladimira Nazora, susreli se s učenicima i odgojno-obrazovnim radnicima, a sudjelovali su i na satu katoličkoga vjeronauka. Dan ranije, posjetili su Dječji vrtić “Grdelin”. U pratnji o. Matića nalaze se i franjevci Mate Bašić i Franjo Vuk te četvorica franjevačkih bogoslova. Osim posjeta ustanovama, franjevci se svakoga dana susreću i s obiteljima kako bi ih ohrabrili u zajedništvu i potaknuli na ustrajnost.

Svakoga dana Franjevačkih pučkih misija koje se od 1. do 8. ožujka održavaju u župi sv. Ivana Krstitelja u Postirima vjernici mogu sudjelovati i u euharistijskom klanjanju u župnoj crkvi (izvor: Vilma Jelinčić)

Podjelite:

You may also like...