PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Fra Ivica Jurić poručio Supetranima: “Nije dosta diviti im se, treba od njih nešto i naučiti”

Svečanim misnim slavljem vjernici župe sv. Petra apostola u Supetru proslavili su jučer svetkovinu apostolskih prvaka Petra i Pavla, a taj je blagdan ujedno i Dan grada.

Došli smo sa svojim mislima
— Okupljeni oko oltara Gospodnjega, došli smo slaviti euharistiju, slaviti utemeljitelje Crkve apostolske prvake, vaše zaštitnike. Došli smo sa svojim mislima. Vjerujem da svatko od vas ima razlog zahvaliti Bogu za ono što je dobro učinio, ili što su nam drugi dobro učinili, rekao je fra Ivica Jurić, profesor pastoralne teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu, u uvodu u večernje euharistijsko slavlje župne svetkovine.

Na slavlje stigao i bivši supetarski župnik
Na središnje liturgijsko slavlje pristigli su vjernici toga grada, a ove godine njih je ipak bilo nešto manje, kao i njihovih gostiju koji se u znatno manjem broju odmaraju u bračkom gradu. Uz franjevca koji je predvodio misu, suslavili su bivši supetarski župnik don Toni Plenković, župnik u Nerežišćima, Donjem Humcu i Dračevici don Marko Plančić te nekoliko pristiglih svećenika.

Petar je bio dobar organizator i vođa
U propovijedi franjevac se osvrnuo na izbor Dvanaestorice, približivši vjernicima lik i djelo apostola Petra i Pavla. Naglasio je kako su apostoli ostali uz Krista “zbog njegove, a ne njihove vjernosti, zbog njegove, a ne njihove ljubavi”. — Bio je skroman. Istina, nije bio naobražen kao neki drugi apostoli, ali je zato bio dobar organizator, dobar vođa, znao je podmetnuti leđa kada je to trebalo. I baš zato što je bio vjeran završio je život mučeničkom smrću, rekao je propovjednik govoreći o Petru.

Vratio se oduševljen Gospodinom
Osvrnuvši se na Pavlov život i poslanje, istaknuo je da je pridružen apostolskom zboru nakon mističnoga susretu s Kristom na putu u Damask, gdje je, kako je podsjetio, išao uhititi kršćane i okovane ih dovesti u Jeruzalem. — Pavao se vratio oduševljen Gospodinom. Od progonitelja kršćana postao je izabrano oruđe da navijesti radosnu vijest poganima. Njegovo mistično iskustvo vjerojatno je jedno od najautentičnijih duhovnih iskustava u povijesti Crkve. On je i glavni ‘krivac’ zbog čega je kršćanstvo postalo univerzalna svjetska religija. Pavao je i model pravoga evangelizatora koji je znao pronaći i integrirati vjeru i kulturu, istaknuo je dr. Jurić.

Jedan ribar, drugi učeni farizej, jedan seljak, drugi rimski građanin
— Ipak, Petar i Pavao bili su različiti. Jedan je Krista slijedio od početka, a drugi je susreo uskrsloga Krista, jedan je bio obični ribar, a drugi učeni farizej, jedan je bio obični seljak, a drugi rimski građanim, jedan oženjeni ribar, a drugi neženja i teolog. Unatoč razlikama, među njima je bilo i sličnosti. Obojica su zavoljela Gospodina, više nego same sebe, a što su najbolje pokazali mučeničkom srmću u rimu za vrijeme cara Nerona, istaknuo je franjevac splitske provincije Presvetoga Otkupitelja. Svoju propovijed zaključio je porukom: — Nije dosta diviti im se, treba od njih nešto i naučiti. Vjera u Bogu, puno ljubavi, zahvalnost za Božju milost dala im je snagu da idu naprijed, da ga navješćuju, da se izgrađuju kao ljudi”.

Bratimi na ramenima ponijeli apostolske prvake
Tradiocionalno proslava Petrova u gradu Supetru završila je svečanom procesijom. U njoj su kipove apostolskih prvaka na svojim ramenima ponijelima bratimi supetarske bratovštine Sv. Roka. Ophod je pratila pjesma Božjega puka. Pjevanje je predvodio župni zbor Sv. Cecilije.

– Jedan je Krista slijedio od početka, a drugi je susreo uskrsloga Krista, jedan je bio obični ribar, a drugi učeni farizej, jedan je bio obični seljak, a drugi rimski građanim, jedan oženjeni ribar, a drugi neženja i teolog. Unatoč razlikama, među njima je bilo i sličnosti. Obojica su zavoljela Gospodina, više nego same sebe, a što su najbolje pokazali mučeničkom srmću u Rimu za vrijeme cara Nerona, istaknuo je fra Ivica Jurić, prtedvoditelja misnoga slavlja koje je održano u crkvi navještenja Marijina u Supetru na blagdan sv. Petra i Pavla, nebeskih zaštitnika te župe (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...