Gospa Karmelska slavila se u Milni, Postirima i Selcima

Svetkovina Gospe Karmelske, u narodu omiljena Marijina svetkovina na Braču, svečano je proslavljena u tri bračke župe. Molitvenim slavljem i zabavnim programom Gospu Karmelsku proslavili su žitelji Milne, Postira i Selca. Gospa Karmelska naslovnik je i župe u Nerežišćima, ali je samo nekoliko dana prije u toj župi slavljena svetkovina svete Margarete.

U Milni posjetitelje je zabavljala grupa Dalmatino
U Milni Gospu Karmelsku koja je ujedno i Dan općine Milnarani i njihovi posjetitelji proslavili su svečano i dostojanstveno. Prvo je održano večernje misno slavlje u crkvi Gospe od Blagovijesti uz veličanstvenu procesiju po obali s kipom Majke Božje, a zatim je na Žalu okupljene i njihove goste zabavljala grupa Dalmatino. Čestitku žiteljima uz Dan općine i blagdan Gospe Karmelske uputio je SDP-ov načelnik Frane Lozić. — Upravo Ona (Gospa Karmelska., op. a.) u protekloj godini podarila nam je dva velika projekta koja smo uspjeli uz njenu molitvu i naš zajednički rad ostvariti i upravo danas završiti. Napokon imamo mrtvačnicu na našemu groblju kako bi još dostojanstvenije otpratili naše umrle sugrađane. Posebno sam ponosan što smo u protekloj godini uspjeli izgraditi nove sportske sadržaje za naše mlade, za naše posjetitelje, za naše sportske udruge i na taj način ostvarili dodatnu vrijednost i samoj turističkoj ponudi naše Općine, poručio je načelnik Lozić.

U Postirima crkveno slavlje vodio mons. Petar Palić, a u zabavnom programu nastupio Magazin
Središnje euharistijsko slavlje u crkvi Sv. Ivana Krstitelja u mjestu Postira, gdje se Gospa od brda Karmela slavi kao zavjetna svetkovina, predvodio je nekadašnji hvarski, a sadašnji mostarsko-duvanjski biskup mons. Petar Palić, uz asistenciju nekoliko svećenika. Među pristiglim svećenicima u crkvenom slavlju sudjelovao je i brački dekan don Ivica Huljev. Bilo je to drugo slavlje Gospe Karmelske u Postirima koje je predvodio mons. Palić za svojega kratkoga upravljanja Hvarskom biskupijom. Zavjetnu svetkovinu u Postirima predvodio je 2020. godine, a iste godine odlukom pape Franje napustio je kormilo Hvarske crkve te premješten u biskupiju sa sjedištem u Mostaru. Svečano liturgijsko slavlje završilo je prepoznatljivom procesijom s kipom Gospe Karmelske ulicama mjestu i uz pjesmu Božjega puka. U pučkoj zabavi brojne posjetitelje na postirskoj rivi zabavljala je do dugo u noć grupa Magazin.

Hvarski biskup mons. Vidović u Selcima
U Selcima glavno blagdansko slavlje predvodio je hvarski biskup mons. Ranko Vidović. Prema tradiciji, svake godine o blagdanu Gospe Karmelske rodnu župu pohodio bi tadašnji hvarski biskup, a sada biskup u mirovini mons. Slobodan Štambuk, rodom Selčanin. Crkveno slavlje završilo je svečanom procesijom ulicama mjesta u kojoj su mladi Selčani na ramenima ponijeli Gospin kip iz “stare” crkve Gospe Karmelske, a koji se na uočnicu župne svetkovine u ophodu prenese u crkvu Krista Kralja na štovanje vjernicima. I u Selcima je održan bogat zabavan program.

Procesija s kipom Majke Božje u Milni za blagdan Gospe Karmelske (izvor: Turistička zajednica Milna – Facebook)

Podjelite:

You may also like...