Hrvatski biskupi u priopćenju: Cijepljenje mora biti dobrovoljno, a sve mjere i odluke za sprječavanje širenja zaraze koronavirusom trebaju biti bez prisile i uvjetovanja

Hrvatska biskupska konferencija, najviše tijelo Katoličke crkve u Hrvatskoj, izdala je priopćenje za javnost u svezi sve naglašenijega govora o cjepivu protiv Covid-19.

Pitanje je posebno aktualizirano odlukama Nacionalnoga stožera civilne zaštite o uvođenju obveznih covid-potvrda za zaposlene i korisnike različitih ustanova. Mnogi su u javnosti takve odluke Nacionalnoga stožera ocijenili kao pokušaj uvođenja obveznoga cijepljenja među građanima.

Priopćenje hrvatskih biskupa prenosimo u cijelosti:

Želimo pružiti svjetlo Evanđelja
Iako je u više navrata bilo govora o cjepivu protiv Covid-19, čini nam se uputnim iznova reći nekoliko stvari. Ponajprije svjesni opasnosti uzrokovane pandemijom Covid 19, kao i trenutnim stanjem u društvu, potičemo vjernike i ljude dobre volje na promišljanje i konstruktivnu suradnju u sadašnjim okolnostima radi zajedničke dobrobiti pojedinaca i društva. Ovom kratkom Izjavom u duhu Isusova naloga “biti sol zemlje i svijetlo svijeta” želimo pružiti svjetlo Evanđelja u ovomu izazovnomu društvenomu trenutku.

Cijepljenje mora biti dobrovoljno
Kad je Kongregacija za nauk vjere, 21. prosinca 2020., objavila bilješku o korištenju nekih cjepiva protiv Covid-19, naznačila je da je “moralno prihvatljivo primiti cjepiva protiv Covid-19” (br. 2). Uz to je potaknula “na proizvodnju, odobravanje, distribuciju i ponudu etički prihvatljivih cjepiva koja ne stvaraju konflikt u savjesti, kod zdravstvenih djelatnika i kod onih koji će se cijepiti.” (br. 4). Cijepljenje, dakle, ostaje sredstvom prevencije i suzbijanja transmisije zaraznoga agensa, ali po naputku Kongregacije, ono “mora biti dobrovoljno” (br. 5).

Stvara se ozračje pritiska zbog gubitka radnih mjesta i socijalnoga statusa
Posljednjih dana stvorilo se ozračje određenih pritisaka na osobe koje su očitovale problem vlastite savjesti. Tematiziranjem gubitka radnih mjesta i socijalnoga statusa radi toga što se neki nisu cijepili dodatno je opteretilo i poljuljalo povjerenje i društvenu klimu. Imajući u vidu kako je temelj društvenoga uređenja poštivanje čovjeka i njegova dostojanstva, smatramo potrebnim uzeti u obzir argumente i razloge pojedinaca koji iz opravdanih razloga isključuju mogućnost cijepljenja. U tom kontekstu sve mjere i odluke za sprječavanje širenja zaraze koronavirusom trebaju biti bez prisile i uvjetovanja, kako ističe naputak Kongregacije, posebice u pogledu prava na rad, usluge i sudjelovanje u društvenomu životu. Isto tako preporučuje se korištenje neinvazivnih metoda i drugih oblika testiranja.

Treba paziti na dostojanstvo čovjeka i njegova ljudska prava
Imajući pred sobom čovjeka i njegovo dostojanstvo, potičemo vjernike i građane, djelatnike društvenih zbivanja, nositelje odgovornih službi u društvu, kao i djelatnike obavijesnih sredstava neka dadnu svoj osobni doprinos u stvaranju zdrave međuljudske klime. Neka u sprječavanju zaraze od koronavirusa paze na dostojanstvo čovjeka i njegova ljudska prava kako se ne bi stvorila diskriminacija u društvu. Posebice treba posvetiti pozornost starijima i siromasima i omogućiti im zdravstvenu i svaku drugu brigu da se osjećaju zaštićenima i “kod kuće”, poručili su u priopćenju hrvatski biskupi.

predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup mons. dr. Želimir Puljić u hvarskoj katedrali (foto: Jadran Bašić)

Podjelite:

You may also like...