Bluesun Hotels Resorts
PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Don Hrvoje Relja u Dračevici poručio okupljenima: “Bili su liječnici koji nisu primali mito”

Okupljeni pred kipovima Sv. Kuzme i Damjana, nebeskih zaštitnika, žitelji Dračevice u blagdanskom ozračju proslavili su u subotu, 26. rujna, svoje zaštitnike. Slavlje župne svetkovine samo je priprema za nadolazeće slavlje 250. obljetnice župne crkve u toj župi koje se planira održati do ljeta sljedeće godine.

Kipovi svetaca izloženi na štovanje vjernicima
Vjernici su u lijepomu broju pristigli na slavlje zaštitnika župe, a na uočnicu župne svetkovine, u petak 25. rujna, čitao se život tih svetaca, a njihovi kipovi preneseni su u župnu crkvu na štovanje vjernicima.

Predvodit slavlja bio je svećenik Vojne biskupije
Svečano misno slavlje predvodio je svećenik Vojne biskupije i profesor na Filozofskom fakultetu u Splitu don Hrvoje Relja. Uz glavnoga slavitelja euharistije, suslavili su dekan Bračkoga dekanata don Ivica Huljev, starješina samostana Sv. Marije Milosne u Bolu o. Mihael Mario Tolj, domaći župnik don Marko Plančić i nekoliko svećenika koji su svojoj nazočnošću uveličali župnu proslavu.

Središnje misno slavlje župne svetkovine u Dračevici u subotu, 26. rujna, predvodio je svećenik Vojne biskupije don Hrvoje Relja u zajedništvu s bračkim dekanom don Ivicom Huljevom, priorom bolskoga samostana Sv. Marije Milosne o. Mihaelom Toljom i nekoliko pristiglih svećenika koji su svojim sudjelovanjem oko oltara župne crkve uveličali slavlje župnoga blagdana (foto: J. Bašić)

Uvijek svemoguć i dobar
U propovijedi svećenik Vojne biskupije potaknuo je vjernike na razmišjanje o pitanju životnoga temelja i principa. Naglasio je kako je to temeljno pitanje koje postavlja Krist u evanđelju. — Na čemu temeljim svoj život, ne samo teoretski, nego i u svakodnevici? Što određuje moja životna počela?, važna su pitanja za naš život. Kako bismo odgovorili na pitanje što je temelj mojega života, potrebno je odgovoriti na pitanje tko je Bog, kakav je Bog u kojega vjerujem te tko je On za mene. Ako je Bog svemoguć, počelo bez počela, temelj sve stvarnosti, vječan i nepromjenjiv, alfa i omega, Onaj po kojemu je sve i za koga je sve, ako je Ljubav kako nam govori evanđelje, onda bi Bog trebao biti temelj našega života. Taj Bog je svemoguć, u svim trenucima našega života neizmjerno je dobar; u teškoćama i patnjama života, u ratovima i miru, u zdravlju i bolesti, u životu i smrti, Bog je svemoguć i dobar. To je temelj naše vjere. To je Bog koji se takvim pokazao prema nama. To je Bog koji je za nas darovao svoga Sina. To je Bog koji nije ljubav samo u sebi, nego i ljubav za nas, istaknuo je, između ostaloga, propovjednik.

Ima svakakvih liječnika, ali ove koje slavimo nisu činili kompromise
Za uzor vjernicima dao je svece koje slave, poručivši kako su vjernici pozvani slijediti Boga i pod cijenu svojega života. — Pozvani smo Boga slijediti u svome životu, i to bez kompromisa. Ne po principu: ja slijedim Boga u obitelji, ali ne na poslu ili slijedim Boga na poslu, a ne u obitelji. Istinska mudrost je biti Božji u svakodnevnici. Ne činiti kompromis, ne prodavati odnos s Bogom za neki sitniš, i to ovozemaljski. U taj sitniš spada i naš život. Naš život je vrijednost, ali u odnosu na ono na što smo pozvani, a to je život u Bogu koji je svemoguć i dobar, je sitniš. Bog je jedini apsolutan, a sve ostalo je relativno, poručio je, uz ostalo, predvoditelj slavlja, rekavši kako se radi o pitanju temeljnoga opredijeljenja.

Ima svakakvih liječnika
Osvrnuvši se na svece Kuzmu i Damjana, svećenik Vojne biskupije rekao je da su sveci koje slave bili liječnici koji su u svojemu svakodnevnom životu živjeli odnos s Bogom i kojima je Bog bio temeljni kriterij. — Kuzma i Damjan živeći evanđelje u svom pozivu bili su Kristovi svjedoci, posvjedočili su svojim životom da žive logiku evanđelja. Ima svakakvih liječnika. No, Kuzma i Damjan nisu činili kompromise, nisu primali mito, nisu neke bolje gledali zbog društvenoga položaja, poručio je don Hrvoje. Pozvao je na kraju vjernike da Boga stave u središte svoga svakodnevnoga života. Slavlje župnoga blagdana ove godine je zbog vremenskih prilika završilo kratkom procesijom oko župne crkve, umjesto ulicama mjesta. Na misi župne svetkovine pjevanje je animirala muška klapa “Turanj”, a kod liturgijskoga slavlja asistirao je bogoslov Hvarske biskupije Tonči Prugo.

Zbog vremenskih prilika ovogodišnja proslava nebeskih zaštitnika liječnika sv. Kuzme i Damjana u Dračevici, koja je održana u subotu 26. rujna, završila je procesijom sa svečevim kipovima uokolo župne crkve, a ne ulicama mjesta kakva je tradicija u toj bračkoj župi za župnu svetkovinu (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...