PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Jutarnje procesije Velikoga petka po cijelome otoku: štuje se Isusova muka i smrt

Na Veliki petak, spomendan Isusove muke i smrti, 19. travnja, u više župa na otoku Braču bit će održane pokorničke procesije kao tradicionalni oblik iskazivanja štovanja i zahvalnosti prema Kristovoj muci i smrti. Pokornički ophodi krenut će u ranim jutarnjim satima, a u njima tradicionalno sudjeluju brojni vjernici. Štovanje Isusove muke jako je naglašeno na otoku pa tko god može rado se uključi u tu ranojutarnju procesiju. Neke od njih održavaju se već i stoljećima, a traju i nekoliko sati.

U župi Gospe Karmelske u Bolu jutarnja procesija “Priko poja” krenut će u 7 sati iz samostanske crkve Sv. Marije Milosne, pa do župne Gospe od Karmela u središtu mjesta i dalje prema ustaljenome putu kretanja. U ovogodišnjoj procesiji, koja je duga oko 10 km, veliki križ nosit će Šime Garbajs, a križ Golubicu iz župne crkve Gospe od Karmela ponijet će njegova sestra Maria Garbajs. Tradicija križonoša u bolskoj župi velika je i značajna te su već poznata imena križonoša za nekoliko desetljeća.

U Povljima će se u pokorničkoj procesiji za ophoda biti pjevan Gospin plač. Iz župne crkve Krista Kralja u Selcima vjernici će krenuti u 6 sati u pokornički ophod prema Sumartinu, zaustavljajući se kod kapelica Sv. Stjepana prvomučenika i Sv. Antuna Padovanskoga. U isti sat vjernici iz Sumartina krenut će u pokornički hod prema Selcima. Tradicija je da vjernike kod dolaska u Sumartin dočekuju žudije, odnosno čuvari Božjega groba.

Jutarnju procesiju održat će i vjernici iz župe sv. Nikole biskupa u Gornjemu Humcu. U župi sv. Ivana Krstitelja u Postirima u jutarnjoj procesiji koja počinje u 6.30 sati pjevat će se Gospin plač, a sudionici su se zaustavljali u molitvi kod mjesnih križeva. Pokornička procesija održat će se i u Ložišćima u 6.30 sati, kada će Božji puk te bračke župe krenuti prema Bobovišćima, pa odatle u Bobovišće n/M, a u tijeku pobožnosti pjevat će se Gospin plač i iskazivati molitve na čast rana Isusovih. Osobito drevna procesija Velikoga petka održat će se u župi Očišćenja Marijina u Dolu s početkom u 6 sati. Za pokorničkoga hoda u kojemu vjernici obilaze crkvice pjevat će se “Nut mislimo o tem danas ki na križu umri za nas”.

procesija s raspelom (foto: iz arhive)

procesija s raspelom (foto: iz arhive)

Podjelite:

You may also like...