Kotorski biskup mons. Ivan Štironja na slavlju u Postirima: “Nisam mogao odbiti poziv jer su mi pred oči došla lica brojnih izbjeglica koji su ovdje boravili u vrijeme Domovinskoga rata”

Biskup Kotorske biskupije mons. Ivan Štironja predvodio je u petak, 16. srpnja, svečano euharistijsko slavlje zavjetne svetkovine Gospe Karmelske u Postirima, u jednoj od triju župa u kojima se ta svetkovina posebno svečano slavi.

Večernje misno slavlje u prepunoj crkvi Sv. Ivana Krstitelja mons. Štironja predvodio je u zajedništvu s bračkim dekanom don Ivicom Huljevom, postirskim župnikom don Jurom Martinićem i nekoliko pristiglih svećenika.

Biskup Štironja izrazio je radost zbog slavlja Gospe Karmelske s vjernicima iz Postira. Radostan zbog brojne djece i mladih koji su se okupili na slavlje zavjetne svetkovine, pojasnio je kako to isto ne može doživjeti u svojoj Kotorskoj biskupiji.

“Nisu zaboravili vaše gostoprimstvo i dobrodošlicu”
— Nisam mogao odbiti poziv jer su mi pred oči došla lica brojnih izbjeglica iz 1992. i 1993. godine koji su ovdje boravili u vrijeme Domovinskoga rata. Bili su to brojni Hrvati katolici iz Hercegovine, točnije stolačkoga kraja i Dubrave, među kojima i moja obitelj, majka petero djece, zatim brojni prijatelji i znanci. Vi ste ih tada prijateljski i bratski primili. U vama su prepoznali braću i sestre. I zato ste zaista učinili veliko djelo. Bogu hvala, vratili su se u svoju domovinu, nastavivši svoje živote. No, nisu zaboravili vaše gostoprimstvo i dobrodošlicu. Koristim ovu prigodu da vam svima iskreno i od srca kažem veliko hvala za sve. Neka dragi Bog vama i vašima uzvrati stostruko za svako i najmanje dobro djelo, a pokojnim dobročiniteljima neka podari vječni mir i radost, rekao je mons. Štironja, obrazlažući razloge svojega dolaska u Postira na hodočašćenje Gospi Karmelskoj.

— Kud god sam putovao uvijek sam se u katoličkoj crkvi osjećao kao kod kuće. I sada u Crnoj Gori, u Boki Kotorskoj, osjećam se kao doma, uvijek u zagrljaju one iste majke Crkve koja nas okuplja i brine se za svoju djecu, rekao je u propovijedi mons. Ivan Štironja (foto: BRAČ danas)

“Uvijek sam se osjećao kao kod kuće”
Kotorski biskup u govoru o svetkovini Gospe Karmelske i Katoličkoj Crkvi prisjetio se svojih putovanja po svijetu, poručivši kako je i osobno u tuđemu svijetu osjetio milost blizine Majke. — Kud god sam putovao uvijek sam se u katoličkoj crkvi osjećao kao kod kuće. I sada u Crnoj Gori, u Boki Kotorskoj, osjećam se kao doma, uvijek u zagrljaju one iste majke Crkve koja nas okuplja i brine se za svoju djecu. Crkva uprisutnjuje komadić domaćega neba te nudi hranu, pomoć, okrijepu, lijepu riječ i savjet. To najbolje znaju oni koji su napustili svoj dom i ukrcali se na brod, vlak ili avion te otputovali daleko. Njihova iskustva najbolje svjedoče. U svojoj crkvi osjećaju se blizu svoga doma i domovine. I ono najvažnije, Crkva im nudi Isusa kojega kao i pod križem uvijek prati Majka, poručio je, između ostaloga, biskup Štironja.

Pozvao mlade da ugrade svoje snage u budućnost Crkve i naroda
Obraćajući se mladima pozvao ih je da žive u Isusovoj blizini. — Lijepo vas je dragi mladići i djevojke vidjeti okupljene oko Gospe koja nam svima pokazuje put do Spasitelja i Otkupitelja. Odvažite se, priđite Majci i Otkupitelju bliže. Oni će vas najbolje zaštititi te vam pokazati put kroz život i istinu o životu. Nemojte se bojati niti sustezati služiti Isusu u obiteljskomu, a posebno svećeničkomu i redovničkomu staležu. Ugradite svoje snage i sposobnosti u budućnost svoje Crkve i svoga naroda, poručio je mladima kotorski biskup.

Na ramenima ponijeli Gospin kip
Poslije misnoga slavlja tradicionalno je održana svečana procesija s Gospinim kipom ulicama Postira i po obali. U svečanom ophodu koji je bio praćen marijanskim pjesmama sudjelovali su brojni vjernici i gosti koji se nalaze na godišnjem odmoru. Slavlje Gospe Karmelske završilo je pučkom feštom na rivi koja je zbog epidemioloških razloga ipak trajala nešto kraće. U glazbenom programu posjetitelje je do malo iza ponoći na Malome mostu zabavljao Hari Rončević.

Uz kotorskoga biskupa mons. Ivana Štironju na proslavi Gospe Karmelske u Postirima suslavili su dekan Bračkoga dekanata don Ivica Huljev (lijevo) i profesor s Katoličkoga bogoslovnoga fakulteta u Splitu don Boris Vidović (foto: BRAČ danas)

Podjelite:

You may also like...