PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Liječnik dr. Darko Jelinčić podignuo novu crkvu i darovao rodnoj župi sv. Ivana Krstitelja u Postirima

Apostolski nuncij u Njemačkoj nadbiskup mons. Nikola Eterović blagoslovio je u petak, 14. kolovoza, novu crkvu Uzvišenja Svetoga Križa Krista Kralja u župi sv. Ivana Krstitelja u Postirima.

Suslavilo nekoliko svećenika
Uz nadbiskupa Eterovića u liturgijskom slavlju blagoslova nove crkve suslavio je brački dekan don Ivica Huljev, umirovljeni postirski župnik don Tonči Jelinčić i nekoliko svećenika, a u tijeku obreda asistirao je postirski župnik don Jure Martinić.

Podignuta u znak zahvalnosti i sjećanja na pokojnoga Tonija Šantića
Nova crkva modernoga umjetničkoga izraza smještena je usred maloga maslinika iznad mjesta, a podigao ju je i rodnoj župi sv. Ivana Krstitelja darovao liječnik dr. Darko Jelinčić iz Postira. Crkvu je podignuo u znak zahvalnosti i sjećanja na pokojnoga djeda Tonija Šantića. Majka donatora dr. Jelinčića, Franka, jedina je preživjela nepovoljne životne okolnosti te je kao kći jedinica donijela kao miraz u obitelj Jakova Jelinčića zemlju, odnosno „ogradu”, na kojoj je podignuta nova crkva. Zamisao dr. Jelinčića osmislio je arhitekt Hrvoje Marinović, dok su umjetnički doprinos crkvi vitraji i mozaici, rad hrvatskoga slikara Josipa Botteri Dinija. U središtu je ambon i oltar, rad mladoga umjetnika Duje Botterija. Mozaici i vitraji nose bogatu i snažnu poruku o pobjedi Raspetoga na križu i Božjoj ljubavi prema svijetu.

Nikola Eterović: I u svijetu koji je obilježen grijeehom ostaje Božja ljepota
— Ljepota koju je Bog stvorio nastavlja se preko čovjeka koji je kruna njegova stvaranja. Bog želi da čovjek nastavi njegovo djelo stvaranja. Upravo je ova kapela jedan znak da čovjek i u 21. stoljeću ima smisla za sveto, za sakralno, za lijepo koje nas povezuje s Bogom. I u svijetu koji je obilježen grijehom ostaje Božja ljepota. Stvaranje je sačuvalo svoju ljepotu unatoč grijehu u svijetu. Milost Isusa Krista ojačava tu ljepotu i daje nam milost da i mi u njoj sudjelujemo osobito u sakralnim zdanjima te da se preko te ljepote što više približimo Bogu, izvoru savršenstva i ljepote”, poručio je, između ostaloga, nadbiskup Eterović.

Darko Jelinčić: Do gradnje je došlo milošću Božjom
U zahvalnoj riječi dr. Jelinčić poručio je kako je do gradnje sakralnoga objekta došlo Božjom milošću. — Današnjim danom pristup ovoj crkvi bit će moguć svim dragim mještanima Postira i ostalim vjernicima. Moja želja je da se barem na dan slavlja Uzvišenja svetog Križa, 14. rujna, te o blagdanu Krista Kralja i Velike Gospe u ovoj crkvi slavi euharistijsko slavlje, poručio je.

Novu crkvu Uzvišenja Svetoga Križa Krista Kralja iznad Postira podigao je i darovao rodnoj župi sv. Ivana Krstitelja liječnik dr. Darko Jelinčić, a blagoslovio i u njoj slavio prvu euharistiju apostolski nuncij u Njemačkoj nadbiskup Nikola Eterović (foto: Vilma Jelinčić)

Podjelite:

You may also like...