Sritna dica - Sritan grad
#OstanimoOdgovorni

Nadbiskup Nikola Eterović na slavlju Velike Gospe u Pučišćima poručio: Svetkovina Marijina uznesenja na nebo blagdan je nade i putokaz prema vječnom životu

Papinski nuncij u Berlinu Pučišćanin nadbiskup mons. Nikola Eterović predvodio je na svetkovinu Uznesenja Marijina, u četvrtak 15. kolovoza, središnje euharistijsko slavlje u crkvi Sv. Jeronima u rodnoj župi u Pučišćima. Uz nadbiskupa Eterovića suslavio je pučiški župnik don Pavao Gospodnetić. Na slavlju Marijine svetkovine okupili su se brojni vjernici, među kojima i gosti koji se nalaze na odmoru, moleći i pjevajući za osobne i obiteljske potrebe. Kip Gospe od Ružarija za tu je prigodu bio postavljen u podnožju središnjega oltara na štovanje vjernicima. Slavlje Velike Gospe u župi je od posebnog značenja, jer je prva župna crkva, podignuta na Botku u 15. stoljeću, bila posvećena upravo Uznesenju Marijinu na nebo.

nadbiskup mons. Nikola Eterović predvodio je središnje slavlje Velike Gospe u rodnoj župi sv. Jeronima u Pučišćima (foto: J. Bašić)

nadbiskup mons. Nikola Eterović, papinski nuncij u Njemačkoj, predvodio je središnje slavlje Velike Gospe u rodnoj župi sv. Jeronima u Pučišćima (foto: J. Bašić)

Dogma o Marijinu uznesenju proglašena je 1950. godine
Osvrnuvši se na povijest nastanka svetkovine, pojasnio je da je tu vjersku istinu kao dogmu proglasio papa Pio XII. 1950. godine. — Ta je vjerska istina bila raširena u cijeloj Crkvi i prije proglašenja dogme. To svjedoči i naša pučiška župa u kojoj je prva crkva na Botku, podignuta 1482. godine, bila posvećena Velikoj Gospi. Naša župna zajednica slavila je Mariju puno prije proglašenja same dogme, podsjetio je nadbiskup.

Uznesena je po primjeru Isusa Krista
U propovijedi približio je vjerničkom mnoštvu otajstvo Marijine svetkovine koju Crkvi slavi na današnji dan, ustvrdivši kako ona potiče vjernike na usmjerenost prema nebu i vječnim vrednovama. Marija je uznesena dušom i tijelom na nebo. Uznesena je kad je završilo njezino ovozemaljsko hodočašće. Uznesena je po primjeru Isusa Krista. Snagom uskrsloga Gospodina Marija je proslavljena i uznesena na nebo. Marija nas potiče da gledamo prema gore, prema nebu, rekao je, između ostaloga, nadbiskup, ustvrdivši kako je svetkovina Marijina uznesenja na nebo blagdan nade i putokaz prema vječnom životu.

nadbiskup Nikola Eterović rekao je u propovijedi da je svetkovina Marijina uznesenja na nebo blagdan nade i putokaz prema vječnom životu (foto: J. Bašić)

nadbiskup Nikola Eterović poručio je u propovijedi da je svetkovina Marijina uznesenja na nebo blagdan nade i putokaz prema vječnom životu (foto: J. Bašić)

Obilje plodova života, svjetlosti, sreće i ljubavi
— Blagdan Velike Gospe potiče nas da oživimo vjeru u Kristovo uskrsnuće kao temelj svakoga našega uskrsnuća, poručio je mons. Eterović. Ustvrdio je, nadalje, da konačna pobjeda pripada Bogu, pripada životu. —Pozvani smo zato otvoriti danas svoja srca, misli i bića Božjoj milosti kako bi božanski život u nama donio obilje plodova života, svjetlosti, sreće i ljubavi, istaknuo je papinski nuncij, podsjetivši vjernike da su se uz Božju pomoć pozvani boriti protiv zla u svijetu i u zajednici u kojoj žive.

Potrebno je više uvažavanja, tolerancije i otvorenosti životu
— Načelo zla načelo je smrti. Ono počinje neslaganjem, zavišću, željom za zlo bližnjemu. Molimo Gospodina da nam po primjeru Blažene Djevice Marije prosvijetli razum kako bismo uvijek izabirali dobro, kako bismo slijedili Marijin primjer te više naglašavali ono što nas ujedinjuje od onoga što nas razdvaja. To je važno i za našu zajednicu, ovdje u Pučišćima. Pozvani smo među sobom biti više braća i sestre. Potrebno je među nama više uvažavanja, tolerancije i otvorenosti životu, poručio je, uz ostalo, nadbiskup.

kip Gospe od Ružarija u svečanoj procesiji nosili su članovi dobrovoljnoga vatrogasnoga društva iz Pučišća (foto: J. Bašić)

kip Gospe od Ružarija u svečanoj procesiji nosili su i ove godine članovi dobrovoljnoga vatrogasnoga društva iz Pučišća (foto: J. Bašić)

Neka nas naša Gospe i dalje čuva
Slavlje Velike Gospe završilo je svečanim ophodom Božjega puka s kipom Gospe od ružarija ulicama mjesta i po obali koji su na ramenima ponijeli pripadnici Dobrovoljnoga vatrogasnog društva iz Pučišća. Na svojim ramenima Gospin kip nosili su Ivica Martinić, Toni Eterović, Marko Eterović Hoje i Jerko Tomić. — Još jednom, sada već tradicionalno, ukazana nam je čast da naši članovi nose kip Majke Božje u procesiji za blagdan Velike Gospe. Tu dužnost smo rado i s velikim ponosom prihvatili. Neka nas naša Gospe i dalje čuva, poručili su pučiški vatrogasci. Na misi i u svečanoj procesiji s mnoštvom vjernika pjevanje je predvodio župni zbor Sv. Jeronima kojim je ravnala s. Danijela Mihić.

u svečanoj procesiji s Gospinim kipom na svetkovinu Velike Gospe u Pučišćima sudjelovali su brojni vjernici koji su molitvom i pjesmom iskazali svoju ljubav prema Blaženoj Djevici Mariji (foto: J. Bašić)

u svečanoj procesiji s Gospinim kipom na svetkovinu Velike Gospe u Pučišćima sudjelovali su brojni vjernici koji su molitvom i pjesmom iskazali svoju ljubav prema Blaženoj Djevici Mariji (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...