Sritna dica - Sritan grad
#OstanimoOdgovorni

Nadbiskup Nikola Eterović u Pučišćima na Veliku Gospu poručio vjernicima: “Smrtnost od koronavirusa je tek na osmom, a od pobačaja na prvomu mjestu”

Nadbiskup mons. Nikola Eterović, papinski nuncij u Njemačkoj, predvodio je u subotu, 15. kolovoza, na svetkovinu Velike Gospe euharistijsko slavlje u crkvi sv. Jeronima u rodnoj župi u Pučišćima.

Kip Gospe od Ružarija okupio brojne vjernike
Na slavlju Marijine svetkovine okupili su se brojni vjernici, među kojima i gosti koji se nalaze na odmoru, moleći i pjevajući za osobne i obiteljske potrebe. Kip Gospe od Ružarija za tu je prigodu bio postavljen u podnožju središnjega oltara na štovanje vjernicima.

Prva župna crkva posvećena Velikoj Gospi
Slavlje Velike Gospe u župi je od posebna značenja, jer je prva župna crkva, podignuta na Botku u 15. stoljeću, bila posvećena upravo Uznesenju Marijinu na nebo. Primijetio je to i nadbiskup Eterović, osvrnuvši se na prvi župnu crkvu oko koje su se i ove godine na svetkovinu Velike Gospe okupili vjernici u jutarnjim satima. Ustvrdio je kako se svetkovina Marijina Uznesenja ove godine slavi u okviru pandemije koronavirusa te pritom primijetio da su u različitim mjestima diljem Hrvatske otkazane mnoge procesije Mariji u čast kako se virus ne bi dalje širio.

Koronavirus udarna vijest u svim medijima
Nadbiskup je istaknuo kako za vjernike pojava pandemije koronavirusa ima i vjersko značenje, u vremenima nesigurnosti i raširenoga straha te potiče na intenzivnije promišljanje o odnosu vjernika prema smrti. Pojasnio je vjernicima kako bolest uzrokovana koronavirusom nije bolest od koje se najviše umire u svijetu. Naveo je pritom podatke Svjetske zdravstvene organizacije prema kojima je, rekao je mons. Eterović, u prvih pet mjeseci ove godine od koronavirusa umrlo oko 250.000 ljudi, a smrt uzrokovana tim virusom je tek na osmom mjestu.

Na prvom mjestu je pobačaj
Naglasio je kako je na prvom mjestu pobačaj s 14 milijuna. Ukazao je ujedno i na problem smrtnosti zbog gladi u svijetu. Unatoč svim tim podacima, koronavirus je udarna vijest u svim medijima, posebno na televizijama, primijetio je mons. Eterović, dodavši kako je razlog taj što ne postoji lijek koji bi, kako je rekao, “dao sigurnost ljudima da će se od toga virusa zaštititi”.

Procesija s kipom Gospe od Ružarija
Na kraju je već tradicionalno održana svečana procesija Božjega puka s kipom Gospe od Ružarija ulicama mjesta i po obali. I ove godine Marijin kip dostojanstveno su nosili pripadnici Dobrovoljnoga vatrogasnog društva iz Pučišća.

Papinski nuncij u Njemačkoj nadbiskup mons. Nikola Eterović predvodio je u subotu, 15. kolovoza, euharistijsko slavlje svetkovine Velike Gospe u rodnoj župi u Pučišćima. Poručio je kako pandemija koronavirusa za vjernike ima i vjersko značenje te ukazao vjernicima kako je u svijetu prema broju smrtnosti pobačaj na prvom mjestu, dok je smrtnost od koronavirusa tek na osmom mjestu (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...