Grad Supetar

Novoimenovani hvarski biskup u zahvalnom govoru poručio: “Dolazim vam nesiguran u koracima jer mi je sve novost, ali otvorena srca, znajući da ljubav može sve pokriti”

Novoimenovani hvarski biskup don Ranko Vidović uputio je danas, 4. ožujka, zahvalni govor nakon što je točno u podne pročitana odluke pape Franje o njegovu imenovanju za biskupa trootočke biskupije.

Osim u Zagrebu i Hvaru, odluka o novomu hvarskom biskupu obznanjena je i u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji čiji je član imenovani hvarski biskup, a imenovanje ga je zateklo na službi župnika u solinskoj župi Gospe od Otoka.

Poruku mons. Vidovića prenosimo u cijelosti.

S poniznošću sam prihvatio imenovanje
— Iako sam zbunjen ovim što se događa oko mene, ipak me prožima osjećaj Božje blizine, a onda iz toga izvire mir i sigurnost, kao u zagrljaju majke i oca. Sa svetim Pavlom mogu reći: ‘U svemu zahvaljujte! Jer to je za vas volja Božja u Kristu Isusu.’ (1 Sol 5,18). Iako nedostojan, s poniznošću sam prihvatio ovo imenovanje duboko vjerujući da je to volja Božja za mene. Nije lako promijeniti sobu, nije lako promijeniti župu, nije lako promijeniti biskupiju, nije lako promijeniti suradnike i župljane. Kako je tek onda teško promijeniti sve to odjednom? Znam da činim korak u nepoznato u svakomu smislu, a siguran sam da će me na tom putu pratiti Božja ruka i zagovor Majke Marije.

Hvala mojoj braći i sestrama: još uvijek nas je 11
Zato sam zahvalan nebeskom Ocu, Velikom svećeniku Isusu Kristu i Životvorcu Duhu Svetome na svakomu daru i blagoslovu koji osjećam na sebi svakoga dana. Hvala nebeskoj Majci koja mi je bila Učiteljica u školi ljubavi i vjernosti, koja me je držala za ruku na mojim životnim putovima. Hvala mojoj obitelji, ponajprije pokojnomu ocu i majci, za njihovu žrtvu i ljubav koja je obilježila sav moj život. Hvala mojoj braći i sestrama: još uvijek nas je 11, jedna nogometna momčad. Posebno želim zahvaliti ovdje nazočnom stricu don Mili i rođaku don Radojku za njihovo zajedništvo i podršku na svećeničkom putu. Hvala i mojoj bližoj i daljnjoj rodbini i prijateljima.

Nkada me nije prestajao podržavati i hrabriti
Hvala Svetom Ocu, papi Franji, što mi je iskazao povjerenje povjeravajući mi jednu partikularnu Crkvu, dio naroda Božjega, da im budem pastir, a s njima vjernik. Hvala našemu nadbiskupu Marinu koji mi je prvi dao podršku nakon saznanja Papine odluke, ali i koji nikad nije prestajao podržavati i hrabriti mene i moju braću u svećeništvu u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji. Također, hvala i nadbiskupu koadjutoru Draženu što mi je obećao podršku u novoj službi.

Hvala vjernicima što su me prihvaćali
Hvala svoj braći svećenicima, redovnicima i sestrama redovnicama koje sam susretao u mnogim prigodama moga svećeništva. Osobito hvala župnim vikarima i onima koji su, kao bliži suradnici, sa mnom dijelili brigu za braću i sestre na župama u kojima sam služio. Generalni vikar je spomenuo župe na kojima sam do sada bio, a ja, kao nastavak na to, samo mogu izraziti veliku zahvalnost svim vjernicima tih župa što su me prihvaćali i sa mnom dijelili svoje radosti i teškoće. Svim mojim župljanima upućujem veliku molbu da u ovim trenutcima mole za mene. Bez njihovih molitava moje snage, znanje i sposobnosti su nemoćne.

Veslam prema tri velika otoka
Također, molim naše nadbiskupe, braću svećenike, redovnike i redovnice da mi pomognu svojim molitvama. Nas koji smo se posvetili službi u Crkvi kao zaređeni službenici i Bogu posvećene osobe veže posebna neraskidiva nit brige jednih za druge kroz uzajamnu molitvu. Ne zaboravite, braćo i sestre, da na to računam i bez toga ne mogu! Ponovno odvezujem lađu koju sam privremeno privezao na žalu maloga Gospina Otoka u Solinu i izvozim na pučinu. Veslam prema tri velika otoka, prema Crkvi hvarskoj koja je čekala svoga pastira otkako je mons. Petar Palić kao hvarski biskup imenovan mostarsko-duvanjskim biskupom i apostolskim upraviteljem trebinjsko-mrkanjskim.

Dolazim vam nesiguran u koracima
Dragi svećenici, redovnici i redovnice, draga braćo i sestre vjernici u Hvarskoj biskupiji! Mene, svećenika don Ranka, Božja Providnost šalje k vama da vam budem biskup. Dolazim vam nesiguran u koracima jer mi je sve novost, ali otvorena srca, znajući da ljubav može sve pokriti. Nosim vam evanđelje Gospodina našega Isusa Krista koje će nam biti jedini sigurni putokaz u nebeski Jeruzalem. Primite me kako bismo zajedno hodili tim putem!

Klonimo se ogovaranja i strančarenja
Svećenici su prvi suradnici biskupa pa zato na poseban način vama, braćo svećenici, upućujem pozdrav i svoje molitve. Zajednički nam je zadatak skrbiti za Narod Božji. Hrabrimo jedni druge! Klonimo se ogovaranja i strančarenja! Budimo otvoreni jedni prema drugima! Ljubimo jedni druge kao što nas Krist ljubi! Još jednom svima hvala, a na osobit način hvala vama koji ste danas ovdje. Također, iskreno zahvaljujem i predstavnicima medija koji su ovdje nazočni i koji će, vjerujem, korektnošću i istinoljubivošću pratiti, kako moje ređenje i prve dane biskupske službe, tako i život Hvarske biskupije.

Svima hvala i Bog vas blagoslovio.

mons. Ranko Vidović, novoimenovani hvarski biskup (izvor: Splitsko-makarska nadbiskupija)

Podjelite:

You may also like...