PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

OTKAZANO HODOČAŠĆE Upravitelj don Marko Plančić: Crkva je mala i ne može se osigurati dovoljan propisani razmak

Prvu subotu poslije svetkovine Marijina Uznesenja na nebo tradicionalno se održava godišnje hodočašće vjernika cijeloga otoka i njihovih gostiju u glagoljašku pustinju Blaca.

Pustinju Blaca, glasovitu glagoljašku pustinju u 16. stoljeću utemeljili su poljički svećenici glagoljaši, bježeći pred Turcima, a podignuta crkva u tom pustinjskom kompleksu posvećena je upravo Uznesenju Blažene Djevice Marije na Nebo.

Crkva je mala i ne može se osigurati propisani razmak
Zbog epidemiološke situacije ovogodišnje hodočašće vjernika u Pustinju Blaca otkazano je i pričekat će po svemu sudeći neka bolja vremena. Potvrdio nam je to i župnik u Nerežišćima, Dračevici i Donjem Humcu don Marko Plančić, koji je upravitelj i župe Uznesenja BDM u Blacima. — U dogovoru s kulturnim centrom otoka Brača i gospođom Jasnom Damjanović, imajući u vidu negativnu epidemiološku sliku u našoj zemlji i činjenicu da se veliki broj ljudi okuplja i dolazi na misu u Blaca, a crkva u Blacima je mala i ne može se osigurati dovoljan propisani razmak, odlučili smo ove godine hodočašće otkazati, istaknuo je svećenik Plančić.

Kad se popravi epidemiološka situacija
Napomenuo je kako postoji mogućnost da se, u slučaju bolje epidemiološke situacije, hodočašće u Blaca naknadno organizira. — Ostaje još vidjeti kada će to biti i kako, no svakako ćemo gledati ponajprije izbjeći ljeto i vruće dane te naravno iduću sezonu te pričekati povoljnu epidemiološku sliku i mjere koje će takvu vrst okupljanja dopustiti. Kada i ukoliko se na to odlučimo najaviti ćemo redovnim putem preko župnih misa, poručio je blatački upravitelj Plančić.

Od 1972. godine muzejske pokretnine u vlasništvu Hvarske biskupije
Pustinja Blaca utemeljena je pismom hvarskoga biskupa Petra Cedulinija 1590. godine nakon što su poljički svećenici glagoljaši htjeli zasnovati redovničku zajednicu. Posljednji svećenik u Blacima bio je Nikola Miličević ml., književnik, pjesnik i astronom, koji je 20-ih godina 20. st. stvorio u Blacima opservatorij i opremio samostan knjižnicom, instrumentima i teleskopima. Nakon njegove smrti o Blacima je do 1977. godine brigu vodila domaćica Katica Uvanović koja je bila i posljednja učiteljica u Blatačkoj školi. Pustinja Blaca je od 1994. godine muzejska ustanova u sklopu Centra za kulturu otoka Brača, čije se muzejske pokretnine nalaze u vlasništvu Hvarske biskupije od 1972. godine.

upravitelj župe Uznesenja BDM u Blacima don Marko Plančić, župnik u Nerežišćima, Donjem Humcu i Dračevici, potvrdio je za portal BRAČ danas kako je otkazano ovogodišnje hodočašće vjernika u glagoljašku pustinju Blaca, a koje se trebalo održati prve subote poslije svetkovine Velike Gospe (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...