Otvoren studijski dan svećenika Hvarske biskupije: u središtu dvodnevnoga skupa život i djelo Željka Mardešića iz Milne

Studijski dan svećenika Hvarske biskupije, posvećen hrvatskom sociologu regije Željku Mardešiću (1933.-2006.) iz Milne, otvoren je u utorak, 11. lipnja, u njegovoj rodnoj župi Gospe od Blagovijesti pod nazivom “Predstavljanje Željka Marešića u mjestu njegova rođenja”. Program dvodnevnoga Studijskoga dana, 11. i 12. lipnja, namijenjen je prvenstveno svećenicima trootočke biskupije, ali je otvoren i svima zainteresiranima, posebno osobama uključenima u pastoral župnih zajednica.

Željko Mardešić, istaknuti sociolog religije, rođen je u Milni 1933. godine, a umro u Splitu 2006. godine (izvor: kroz-samariju.net)

Željko Mardešić, istaknuti sociolog religije, rođen je u Milni 1933. godine, a umro u Splitu 2006. godine. Prepoznavši njegovu veličinu splitsko Sveučilište dodijelilo mu je počasni doktorat 2003. godine. (izvor: kroz-samariju.net)

Otvorenju prvoga dana toga skupa biskupijskih svećenika, upriličenom u milnarskoj crkvi Gospe od Blagovijesti, nazočili su hvarski biskup mons. Petar Palić, generalni vikar Hvarske biskupije mons. Stanko Jerčić, dekan otoka Brača don Toni Plenković i više biskupijskih svećenika, među kojima i predstavnici dominikanaca iz bolskoga samostana Sv. Marije Milosne i franjevačkoga samostana Sv. Martina biskupa u Sumartinu. “Spomen na Željka Mardešića u njegovu rodnom mjestu Milni okupio je Crkvu u njezinoj bogatoj različitosti. Nakon studijskoga dana o Željku Mardešiću, u Komiži 2016., i u Splitu 2018. godine, evo nas večeras tamo gdje je sve počelo, u njegovoj rodnoj Milni, u mjestu odakle je njegova majka, u mjestu njegova krštenja”, rekao je u uvodnoj riječi milnarski župnik Tonči Kusanović, pozdravivši organizatore Studijskoga dana, biskupa Palića i vjerničku zajednicu. Podsjetio je ukratko na životni put Željka Mardešića, napomenuvši kako je jednom zapisao: “Jedan od obveznih pratitelja moga djetinjstva bilo je tadašnje tradicionalno kršćanstvo, nezaboravno u svojim običajima i prelijepo u svojim obredima”.

Željka je život odnio na putove pravne struke, života u vrtlogu previranja i loma struktura svijeta i Crkve. Svim se marom i žarom srca i uma posvetio osobito sociološkoj analizi religije i religioznoga fenomena u pozitivnim i negativnim vidovima. Puno svjetla i nade za svoj pristup svijetu i Crkvi našao je u zasadama Drugoga vatikanskoga sabora. Odatle su izišli njegovi poticaji i način života: kristovska dobrota, dijalog, sloboda, ekumentizam, mirotvorstvo, duboka i čista vjera, poručio je don Tonči Kusanović u prigodnom govoru, ustvrdivši da je Željko nosio u duši čistu djetinju vjeru koju jer doživio kroz ljubav i dobrotu svoje majke.

milnarski župnik don Tonči Kusanović pozdravio je nazočne u crkvi Gospe od Blagovijesti na otvorenju Studijskoga dana svećenika Hvarske biskupije (fotzo: J. Bašić)

milnarski župnik don Tonči Kusanović pozdravio je nazočne u crkvi Gospe od Blagovijesti na otvorenju Studijskoga dana svećenika Hvarske biskupije (fotzo: J. Bašić)

Biskup Palić u prigodnome obraćanju svećenicima trootočke biskupije i pristiglim vjernicima izrazio je radost što je u središtu okupljanja svećenika na Studijskom danu promišljanje o vjeri i ostavštini Željka Mardešića. Ustvrdio je kako su u središtu interesa toga hrvatskoga sociologa religije bili Drugi vatikanski sabor i koncilska gibanja te pitanja Crkve i religije prema modernome svijetu. Podsjetio je da je Mardešić napisao 7 knjiga, više od 130 znanstvenih studija u različitim časopisima i oko 250 napisa u revijama, tjednim i dnevnim tiskovinama.

Mardešićeva promišljanja uvijek su išla u smjeru kako kršćanin treba razumijeti današnji svijet te ga svojim osobnim i živim svjedočanstvom vjere može mijenjati. Njemu samome u tom je nastojanju pomogao Drugi vatikanski sabor, rekao je mons. Palić, podsjetivši kako je želja pape Ivana XXIII, koji je sazvao taj Koncil, bila otvoriti prozore da se Crkva prozrači. U Crkvi u Hrvata sve ovo vrijeme postoje mnogi pozitivni koraci u promišljanju, privaćanju i provođenju koncilskih ideja. Zasigurno zahvala tome idu i pokojnom Željku Mardešiću. Očita su i nastojanja da se ‘prozori’ osobnoga života, prozori Crkve kao zajednice drže zatvorenima u strahu od moćnog djelovanja poticaja Duha Božjega koji je Duh životvorac, kako ispovijedamo u Vjerovanju, poručio je biskup Palić, naglasivši kako djelovanje toga Duha poziva na izlazak, otvaranje i promjenu života.

hvarski biskup mons. dr. Petar Palić upoznao je nazočne s objavljenim knjigama, člancima i napisima hrvatskoga sociologa religije Željka Mardešića (foto: J. Bašić)

hvarski biskup mons. dr. Petar Palić upoznao je nazočne s objavljenim knjigama, člancima i napisima hrvatskoga sociologa religije Željka Mardešića (foto: J. Bašić)

Prikazan je, zatim, dokumentarni film Željko Mardešić, koncilski kršćanin, čovjek dijaloga autora Augustina Bašića, nekadašnjega novinara HRT–a. U tome filmu koji donosi važniji pregled života i djela Željka Mardešića, svoje osvrt i pogled na toga sociologa religije te značenje i ulogu koju je odigrao u promišljanju o religiji i ulozi koju ona ima u društvu i društvenim procesima, dali su istaknuti znanstvenici, teolozi, sociolozi, religiolozi i ostali. Mardešićevu veličinu prepoznalo je i splitsko Sveučilište, dodjelivši mu 2003. godine počasni doktorat. (J. B.)

dr. Tonči Matulić s Katoličkoga bogoslovnoga fakulteta u Zagrebu predstavio je ukratko lik i djelo Željka Mardešića iz Milne u milnarskoj crkvi Gospe od Mlagovijesti (foto: J. Bašić)

dr. Tonči Matulić s Katoličkoga bogoslovnoga fakulteta u Zagrebu predstavio je ukratko lik i djelo Željka Mardešića iz Milne u milnarskoj crkvi Gospe od Blagovijesti (foto: J. Bašić)

 

Podjelite:

You may also like...