Sritna dica - Sritan grad
#OstanimoOdgovorni

Otvorena proslava sv. Josipa – zaštitnika Postira

Uoči svetkovine sv. Josipa, u ponedjeljak 18. ožujka, vjernici župe sv. Ivana Krstitelja iz Postira okupili su se kod zavjetne crkve Sv. Josipa na predjelu Glavica gdje je otvorena proslava sv. Josipa, zavjetne svetkovine i zaštitnika toga bračkog mjesta. Sv. Josip u toj se župi slavi još od ratne 1944. godine kada su se ondašnji župljani zavjetovali svecu da će njemu u čast podignuti crkvicu, nabaviti svečev kip i štovati kao svoga zaštitnika.

Misno slavlje u svečevoj crkvi predvodio je župnik župe Gospe od Blagovijesti u Milni don Tonči Kusanović u zajedništvu s domaćim župnikom don Jurom Martinićem i sužupnikom mons. Antom Jelinčićem. Ovogodišnja proslava Josipova u Postirima u znaku je 75. obljetnice zavjeta danoga sv. Josipu, a okupljanje vjernika upriličeno je upravo u svečevoj crkvi koja je podignuta 2011. godine.

Osvrnuvši se na slavlje sv. Josipa, ustvrdio je kako je važno vrednovati povijesne događaje. „Kronika župe, uspomene i predaje još su živi u vama. Dovoljno je sjetiti se okruženja nacističke okupacije, ubojstva, paleži i gladi s jedne strane, a s druge strane, taoci, plač, kao za babilonskoga sužanjstva. ‘Išli su išli plačući, noseći sjeme sjetveno’. Žarke molitve zajednice kao kad je Petar bio u tamnici. Uz molitvu, ispovijedi i pričesti te obećanje zavjeta. Tu se očitovala trajna borba između zla i dobra. Zla koje je agresivno, arogantno, rušilačko i dobra koje nastupa nenametljivo, skromno i s velikim pouzdanjem u Boga”, primijetio je predvoditelj slavlja, ustvrdivši kako je povijest mjesto susreta Boga i čovjeka.

Napomenuo je da je za Drugoga svjetskoga rata na otoku Braču poginulo 492 vojnika, 275 civila, 110 djece, 118 djece je ostalo bez jednoga, a 8 djece bez oba roditelja, te su ubijena 4 svećenika.

Potaknuo je vjernike da zastanu pred svecem koji, kako je rekao, „govori djelima, a ne riječima”. „Sv. Josip prihvaća ulogu biti zaštitnik, on biva muž i otac u posebnoj obitelji. Pokazao je to brigom za obitelj, poštenim radom, skrbi za trudnu Mariju, bijegom u Egipat. Možemo li zamisliti s koliko je ljubavi učio Isusa drvodjeljskome zanatu, običajima svojega naroda. Sv. Josip postaje zaštitnik svakoga Isusova vjernika”, poručio je, uz ostalo, milnarski župnik, napomenuvši kako je sv. Josipa hrvatski Sabor 1687. godine proglasio posebnim zaštitnikom Kraljevine Hrvatske.

„Vjerujem da će generacije Postirana koje dolazi znati obnavljati zavjet pobožne ratne generacije u okolnostima slobode i mira”, rekao je, zaključivši homiliju molitvenim zazivom: „Dragi sv. Josipe, molimo te da nas zaštitiš od modernih ugroza duše i tijela naših obitelji i Crkve. Neka nebo našega života uvijek bude Bogu otvoreno da nas on vodi do pobjede života i ljubavi. Sv. Josipe, stoljetni zaštitniče svete Crkve i naše domovine, zaštiti nas, prati nas i moli za nas”.

Podjelite:

You may also like...