Otvorena proslava sv. Viktora, suzaštitnika Supetra

Misnim slavljem koje je predvodio župnik župe sv. Petra u Supetru Toni Plenković i otvaranjem rake sv. Viktora mučenika na blagdan sv. Josipa Radnika, u srijedu 1. svibnja, otvorena je proslava toga mučenika, suzaštitnika grada Supetra.

raku sv. Viktora otvorio je supetarski župnik don Toni Plenković (foto: J. Bašić)

raku sv. Viktora u crkvi Navještenje Marijina u Supetru otvorio je supetarski župnik don Toni Plenković (foto: J. Bašić)

Tijelo svetoga Viktora mučenika u grad Supetar donijeli su pomorci na Mali Uskrs 1853. godine iz rimskih katakombi nakon što je tadašnji župnik Josip Tomić 8. prosinca 1852. godine uspio dobiti svečevo tijelo od pape Pija IX. Ono je prevezeno u Supetar peligom „Godibile” kojim je upravljao parun Antonio Grandi iz Jakina (Ancone) te je privremeno bilo smješteno u crkvici Sv. Martina.

Danas se sarkofag sa svečevim zemnim ostacima nalazi ispod glavnoga oltara u crkvi Navještenja Marijina. Sv. Viktor postao je tako suzaštitnik Supetra, a njegov se blagdan slavi 2. svibnja. Vjerni supetarski puk rado se zaustavlja u molitvi pred njegovim grobom, osobito u teškim životnim situacijama.

Tradicionalno u svečanome ophodu gradskim ulicama danas na svečev blagdan nosit će se poprsje sv. Viktora, dok se svake desete godine gradom nosi sarkofag sa svečevim tijelom. Poslije otvaranja svečeva groba pred kojim se svecu u zagovor utječu osobito putnici i pomorci, supetarski župnik molio je Litanije svih svetih i iskazao štovanje svečevim zemnim ostacima.

supetarski župnik don Toni Plenković molio je pred grobom sv. Viktora litanije svih svetih (foto: J. Bašić)

supetarski župnik don Toni Plenković molio je pred grobom sv. Viktora litanije svih svetih (foto: J. Bašić)

brojni vjernici zaustavljali su se u molitvi pred tijelom sv. Viktora (foto: J. Bašić)

brojni vjernici zaustavljali su se u molitvi pred tijelom sv. Viktora (foto: J. Bašić)

 

Podjelite:

You may also like...