Bluesun Hotels Resorts
PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Otvorene Franjevačke pučke misije u Postirima koje predvodi fra Ivan Matić iz Kuće susreta “Tabor”. Biskupski vikar za otok Brač don Ivica Huljev na misi poručio vjernicima: “Najjeftinija roba koja postoji je čovjek koji se može prodati, čak i onda kad misli da je to nemoguće”

Misnim slavljem koje je u crkvi Sv. Ivana Krstitelja u Postirima predvodio don Ivica Huljev, biskupski vikar za otok Brak, i primanjem misijskih križeva – tau, koje je misionarima uručio biskupski vikar, otvorene su u nedjelju, 1. ožujka, Franjevačke pučke misije koje će pod geslom “Danas mi je boraviti u tvojoj kući” trajati do 8. ožujka u toj bračkoj župi.

Ivica Huljev: “Ono najbolje u vjerničkom životu neodvojivo je od oltara”
Predvodeći euharistijsko slavlje 1. korizmene nedjelje, biskupski vikar za Brač poručio je vjernicima da je “ono najbolje u vjerničkom životu neodvojivo od oltara”. — Kad započinje naše slavlje vjere, euharistijsko slavlje, svećenik u ime cijele zajednice iskazuje poljubac oltaru koji nas uvodi u ono što je najvažnije u životu vjernika. Sva naša veličina i ono što nas određuje kao vjernike vezuje nas s onim što se zbiva na oltaru, istaknuo je svećenik Huljev, koji se nalazi na službi župnika u župi sv. Jeronima u Pučišćima.

Moć ljubavi darovana nam je po Božjoj riječi
Propovjednik je vjernicima govorio o važnosti Božje riječi u svakodnevnom životu. — Istinska moć ljubavi koja je svima nama darovana po Božjoj riječi je ono najbolje što nas svakoga dana obnavlja da bismo mogli živjeti iz te riječi. Ta je riječ ono najbolje što imamo. Nitko od nas ne može stati na mjesto te riječi. Ona nas izaziva. S njom se ne služimo kao s knjigom. Život iz te riječi teče kroz vene našega života, naglasio je u propovijedi vlč. Huljev.

O Isusu kojega đavao iskušava u pustinji
Okupljenim vjerncima u postirskoj crkvi razložio je evanđeoski ulomak iz Matejeva evanđelja koji govori o Isusu u pustinji kojega iskušava đavao. — Duh gura Isusa u pustinju da ga đavao iskušava. Duh Sveti je Božja ljubav i snaga koja i Isusa vodi kroz stvarni život, a to znači i kroz pustinju. Pustinja je slika za sva redovita ljudska stanja. Duh Sveti nas ne izvlači iz života. Duh Sveti nije taj koji bi nas obarao s nogu nego je snaga koja za ima za cilj da u situacijama života ostanemo uspravni i čvrsti na vlastitim nogama, kako bismo bili odraz Božje ljubavi u svijetu. U našoj svakodnevici kada dolaze napasti ili iskušenja pozvani smo otkriti sebe. Bog nas poznaje vrlo dobro, ali je problem što mi sebe ne znamo dobro, istaknuo je svećenik Huljev.

Od Božje ljubavi živjeti u ovom svijetu
Osvrnuvši se na treću napast kojoj je Isus bio izložen u pustinji, Huljev je ustvrdio da je to napast koja prati čovjeka cijeloga života. — Doći do pozicija, do ugleda i časti, a dušu prodati, kušnja je kojoj smo svakodnevno izloženi. Najjeftinija roba koja postoji je čovjek koji se može prodati, čak i onda kada misli da je to nemoguće. Isus odgovara: Bogu se klanjaj i njemu jedinome služi. Samo je Bog – Bog. To bi trebao biti prvi cilj svake duhovne obnove. Bogu služiti znači Bogom obogaćen čovjeku do sebe služiti, od Božje ljubavi živjeti u ovom svijetu, poručio je predvoditelj misnoga slavlja.

Bog dolazi kao “prosjak ljubavi”
— Neka nas korizma koju smo započeli usmjerava prema otkrivanju mogućnosti nadvladavanja svega onoga što je izazov u našemu vremenu. Neka nam ovo vrijeme bude izazov da otkrijemo Boga kao istinsku hranu našega zivota, Boga koji dolazi kao ‘prosjak ljubavi’, rekao je na kraju propovijedi vlč. Huljev, poručivši da Bog “dolazi kao onaj koji osposobljava naša ljudska srca za istinsko služenje jedni drugima”.

Ivan Matić: “Želimo zajedno s vama doživjeti obiteljsko ozračje”
Pred kraj euharistijskoga slavlja voditelj Franjevačkih pučkih misija iz Kuće susreta “Tabor” fra Ivan Matić pozdravio je pristigle vjernike, najavivši da će Franjevačke pučke misije od 1. do 8. ožujka biti ispunjene programom i brojnim susretima. — Misionari će dolaziti u vaše obitelji i susresti se s vama kroz geslo susreta “Danas mi je boraviti u tvojoj kući”. Želimo vidjeti kako Isus dolazi u naše domove. Želimo zajedno s vama doživjeti obiteljsko ozračje, želimo susresti oobitelji koje su temelj naše Crkve, domovine i svijeta, rekao je franjevac Matić.

Predstavili se franjevci koji će sudjelovati u misijama na Braču
Vjernicima, pristiglima na euharistijsko slavlje, kratko su se predstavili i franjevci u pratnji voditelja Franjevačkih pučkih misija. Fra Mate Bašić, član je Hrvatske franjevačke provincije Sv. Ćirila i Metoda, a živi i radi u samostanu i crkvi Sv. Franje Asiškoga na zagrebačkom Kaptolu. Nacionalni je duhovni asistent OFS–a i područni duhovni asistent za zagrebačko područje. Osnivač je devedesetodnevnoga programa za muškarce “Exitus”, koji, prema riječima toga franjevca, u ovom trenutku polazi 480 muškaraca. Franjevac fra Franjo Vuk, koji se nalazi na službi u Kloštar Ivaniću, izrazio je radost zbog zajedništva s okupljenim vjernicima. Osim njih, među franjevcima su i četvorica bogoslova: fra Ivan Ivanković, student 4. godine Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Zagrebu, fra Ivan Majić, student 3. godine, fra Srećko Bekavac, student 4. godine, i fra Darko Grmača, student 5. godine filozofsko-teološkoga studija.

Franjevačke pučke misije svakoga će dana imati posebnu temu razmišljanja, a pristigli franjevci održat će nagovore u 18.00 sati u župnoj crkvi. Poslije pobožnosti krunice, slavit će na kraju dana euharistija u 19.00 sati. Molitveni program započinjat će u 8.30 sati molitvom u crkvi pred Presvetim, a od 9.00 do 12.00 sati vjernici će imati mogućnost susreta i duhovnoga razgovara s franjevcima. Franjevačke pučke misije završit će u nedjelju, 8. ožujka, zahvalnim euharistijskim slavljem koje će predvoditi hvarski biskup mons. Petar Palić.

Misno slavlje na početku Franjevačkih pučkih misija koje se od 1. do 8. ožujka održavaju u župi sv. Ivana Krstitelja u Postirima predvodio je u crkvi Sv. Ivana Krstitelja biskupski vikar za Brač don Ivica Huljev (foto: Vilma Jelinčić)

Podjelite:

You may also like...