Bluesun Hotels Resorts
PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Ovaj crkveni zbor danas slavi svoj imendan; utemeljen je prije gotovo četvrt stoljeća

Katolička crkva danas, 22. studenoga, slavi svetkovinu Krista Kralja kojom završava crkvena, odnosno liturgijska godina, a već sljedeće nedjelje, 29. studenoga, je 1. adventska nedjelja.

Na Braču svetkovinu Krista Kralja posebno slave vjernici župe Gospe Karmelske u Selcima gdje je tamošnja župna crkva posvećena upravo Kristu Kralju. Sagrađena je na mjesnomu trgu, kamen temeljac postavljen je 1921. godine, a njezina gradnja trajala je do 1955. godine kada je dovršen zvonik i donekle uređenje njezine unutrašnjosti.

Crkveni zbor posvećen Kristu Kralju
Osim župne crkve, i župni zbor u Selcima nosi naziv Krista Kralja, pa je današnja svetkovina ujedno i imendan crkvenoga zbora u Selcima. Siniša Vuković iz Selaca tim povodom uz nekoliko misli podsjetio je na svetkovinu Krista Kralja. — Kako se ove godine blagdan poklopio i sa svetom Cecilijom, uz imendan selačkim pjevačima želim puno blagoslova od nebeske zaštitnice i glazbenicima i glazbarima, svima i svugdje, objavio je Vuković na Facebooku.

Značajniji nastupi i putovanja
Osim čestitke pjevačima selačkoga zbora, Vuković je kroz nekoliko fotografija ponudio retrospektivu i na značajnije nastupe i putovanja toga župnoga zbora. — Kao podsjetnik na ona huda vremena od muke, kad smo se morali nalaziti jednom tjedno na probama i putovati okolo treskajući se autobusima do Rima i Lourdesa, Beča i Krakowa. Sretno i blagoslovljeno bilo svima, poručio je Vuković.

Prije gotovo četvrtinu stoljeća
Zbor Krista Kralja mješoviti je zbor koji djeluje u okviru župe Gospe Karmelske. Utemeljen je 3. svibnja 1996. godine na inicijativu Vukovića, koji je njegov dirigent i danas. Od revitalizacije zbora na orguljama su djelovale časne sestre Beatrica Bakić, Marija Goreti, Bogdana Galić i Marijeta Dukić, a danas je orguljaš Pero Bošković. — Zbor nema službeno voditelja, iako kad sam u Selcima, dirigiram, a povremeno i sviram na orguljama. To je uglavnom za Gospu Karmelsku, Božić i Uskrs. Tada se i zbor okupi u većemu broju, pojasnio je Vuković.

Nastupao u Hrvatskoj i Europi
Kroz svoju povijest crkveni zbor imao je i svoje turneje diljem Hrvatske i Europe. Tako je od 13. do 15. svibnja 2011. godine bio na turneji u sjevernoj Hrvatskoj s naglaskom na Varaždin, i to na poziv Selčanina Ervina Nižetića, koji već čitavu jednu punoljetnost živi i djeluje u Varaždinu. Iste godine hodočastio je i po Europi, prošavši pet država, i to Sloveniju, Austriju, Slovačku, Poljsku i Mađarsku te četiri grada, Beč, Krakow, Bratislavu i Budimpeštu. Time je selački zbor sudjelovao na najvećemu putovanju.

Snimio trostruki nosač zvuka glagoljaškoga pjevanja
Župski mješoviti pjevački zbor Krista Kralja, pod vodstvom dirigenta Vukovića, snimio je trostruki nosač zvuka glagoljaškoga pjevanja Selaca na Braču pod nazivom “Ispovid’te se” u izdanju jedne splitske nakladne kuće. Prvi nosač zvuka “Ispovid’te se” predstavljen je koncertom u staroj crkvi Gospe Karmelske u Selcima u srpnju 2008. godine.

mješoviti župni zbor Krista Kralja iz Selaca utemeljen je 3. svibnja 1996. godine na inicijativu Siniše Vukovića (foto: iz arhive)

Podjelite:

You may also like...