Bluesun Hotels Resorts
PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Ovogodišnji Badnjak i Božić posebni zbog pandemije i strogih epidemioloških mjera. Crkvena slavlja bit će znatno skromnija, a u župama polnoćke će se slaviti ranije

Danas je Badnjak ili Badnji dan, posljednji dan adventa, pripreme za svetkovinu Božića, kada se kršćani prisjećaju događaja Isusova rođenja.

Ovogodišnji Badnjak, kao i Božić, u mnogočemu će biti posebni, prvenstveno zbog epidemije koronavirusa i posebnih epidemioloških mjera i preporuka koje su na snazi.

Ništa od bakalara zbog zabrane okupljanja
Izostat će tako tradicionalna okupljanja otočana na otvorenomu, kao i obilježavanje Badnjaka uz tradicionalni bakalar koji se ove godine neće dijeliti prvenstveno zbog zabrane okupljanja. I crkvena slavlja bit će znatno skromnija, odnosno primjerena trenutku. Prema preporukama koje se izdane za crkve za božićno vrijeme, preporučuje se skraćenje svetih misa, osobito polnoćke. Potrebno je, koliko god je moguće, skratiti trajanje, a povećati broj misa te pomaknuti mise na Badnjak u ranije termine kako bi završile do 22.00 sata.

Na sedam kvadratnih metara prostora jedan vjernik
Nadalje, potrebno je ograničiti maksimalni broj vjernika na misnomu obredu u crkvi. Tako na sedam kvadratnih metara prostora predviđenoga za vjernike ne smije biti više od jednoga vjernika i istovremeno treba osigurati dva metra razmaka u svim smjerovima između vjernika. Obavijest o najvećemu broju vjernika na misi treba biti istaknuta na ulaznim vratima crkve, a župljani trebaju voditi računa o tome da zaduže nekoga tko će kontrolirati broj osoba koje ulaze.

Međusobni razmak ne odnosi se na članove istoga kućanstva
Članovi istoga kućanstva i obitelji koje zajedno dođu na misu ne trebaju održavati međusobni razmak od dva metra, ali između jednoga kućanstva odnosno obitelji i drugoga kućanstva, odnosno obitelji treba biti razmak od dva metra. Preporučeno je odrediti klupe koje su namijenjene vjernicima koji dolaze u grupama iz istoga kućanstva, odnosno obitelji. Osim navedenih preporuka, za crkve vrijede i prethodne preporuke koje je izdao Nacionalni stožer civilne zaštite. Osim preporuka Stožera, mjesni pastiri, tj. biskupi izdali su posebne preporuke za bogoslužne obrede kroz božićno vrijeme.

Dvije polnoćke u Supetru
BRAč danas jedini donosi i program proslave Badnjaka i Božića u nekim župama na Braču. U župi sv. Petra apostola u Supetru danas na Badnjak slavit će se dvije polnoćke, prva u 19.00 sati, a druga u 21.00 sat. Mogućnost za ispovijed vjernici će imati od 9.00 do 12.00 sati i od 16.00 do 18.00 sati. Na svetkovinu Božića, 25. prosinca, u supetarskoj župi slavit će se četiri božićne euharistije: u 7.30, 9.00, 10.30 i 18.00 sati.

U Bolu mise polnoćke u samostanskoj i župnoj crkvi
U župi Gospe Karmelske u Bolu mise bdjenja slavit će se u 19.00 sati, i to u samostanskoj i župnoj crkvi, a isto tako i mise polnoćke koje će početi u 21.00 sati. Prethodno će u 17.00 sati na Poljani biti zapaljen “badnjak”, a paljenje bi trebala popratiti i pjesma bolskoga puka. U Postirima su također dvije polnoćke, prva u 17.00 sati, a druga u 21.00 sat.

U Pučišćima tri božićne mise
U župi sv. Jeronima u Pučišćima također će se prilagoditi bogoslužni obredi trenutnoj epidemiološkoj situaciji te preporukama i mjerama koje su na snazi. Danas na Badnji dan misa će se slaviti u 8.00 sati, a polnoćka sa skraćenom službom čitanja počinje u 21.00 sat. Na svetkovinu Božića mise će se slaviti u 8.00, 11.15 i 16.00 sati. U župi sv. Antuna opata u Pražnicama koju također poslužuje pučiški župnik don Ivica Huljev slavit će se polnoćka s početkom u 19.00 sati. Na Božić blagdanska misa na rasporedu je u 9.30 sati. — Od dolaska na misu neka se suzdrže osobe koje na bilo koji način spadaju u rizičnu skupinu, kao i oni koji su mogli doći u kontakt s osobom koja sumnja da bi mogla biti zaražena. Tko osjeća bilo kakve promjene u organizmu koje bi mogle upućivati na Covid-19, neka ne dolazi na misu, apelirao je župnik Huljev.

U Sutivanu dvije božićne mise
U župi Uznesenja Marijina u Sutivanu misa polnoćka slavit će se u 21.00 sat. Božićna misna slavlja na rasporedu su u 10.30 i 16.00 sati. U Mircima polnoćka počinje u 19.30 sati, dok će se božićna misa slaviti u 9.00 sati.

Raspored u Dračevici, Donjem Humcu i Nerežišćima
U župi Bezgrešnoga začeća BDM u Dračevici misa polnoćka počinje u 18.00 sati, u župi sv. Fabijana i Sebastijana u Donjem Humcu u 19.30 sati, dok će u Nerežišćima, u župi Gospe Karmelske, župnik don Marko Plančić slaviti polnoćku u 21.00 sat. Na Božić u Dračevici misa je u 8.00 sati, u Donjem Humcu u 9.30 sati, a u Nerežišćima u 11.00 i 16.30 sati. — Imajući u vidu da je papa Franjo svećenicima dopustio na razini cijele Crkve zbog pandemije Covida-19 slaviti i po 4 mise na Božić; na sam dan Božića imat ćemo i večernju misu u Nerežišćima tako da što veći broj vjernika može prisustvovati, poručio je župljanima Plančić.

Na svetkovinu Božića, 25. prosinca, u župi sv. Petra apostola u Supetru slavit će se četiri božićne euharistije: u 7.30, 9.00, 10.30 i 18.00 sati (Foto: Božićne jaslice u crkvi Navještenja Marijina u Supetru / izvor: Župa sv. Petra – Supetar)

Podjelite:

You may also like...