PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

PODUZETNI DUŠOBRIŽNIK Tek je prošle godine preuzeo župu, a već organizira 250. obljetnicu izgradnje župne crkve

Mladi i poduzetni župnik s adresom od prošle godine u Nerežišćima te s pastoralnim obvezama u tri bračke župe, Nerežišćima, Dračevici i Donjemu Humcu, dao se u ozbiljne pothvate. Don Marko Plančić iz Staroga Grada na Hvaru, gdje je u rodnoj župi službovao sve do premještaja prošle godine, priprema ozbiljno i temeljito proslavu 250. obljetnice izgradnje župne crkve u Dračevici.

Napravljen je projekt koji iznosi 136.449 kuna
— Pokušat ćemo u ovoj godini obnoviti župnu crkvu, a zatim i blagosloviti crkvicu sv. Kuzme i Damjana. U tom smislu smo već napravili projekt obnove za koji skupljamo donacije. Sveukupna cijena radova iznosi 136.449 kuna. Otvoren je i žiro–račun župe Dračevica u banci u koji možete ukoliko želite uplatiti svoju donaciju za obnovu, objavio je mladi dušobrižnik Plančić, čijim je dolaskom u Nerežišća živnula i komunikacija s vjernicima preko Facebook stranice župe na kojoj se župnik trudi pravovremeno informirati župljane o svemu što se tiče župe, njezina života i najvažnijih događaja Crkve u Hrvata.

Planira se novo zvono na zvoniku župne crkve
Još u kolovozu obratio se župljanima s dopisom na Facebooku te ih upoznao s vrijednom i visokom obljetnicom izgradnje župne crkve. — Dužnost mi je kao župnika, obavijestiti vas da se ove godine napunja 250 godina od izgradnje naše župne crkve Bezgrešnoga začeća Blažene Djevice Marije koju je 1770. izgradio ondašnji dušobrižnik Dračevice don Nikola Šimunović. Planiramo tu obljetnicu proslaviti s nekoliko vjerskih i kulturnih događaja. Prvotni plan je dobaviti novo zvono za naš zvonik na koje će biti ugravirano da je dobavljen o 250. obljetnici izgradnje naše župne crkve i koje ćemo posvetiti svetom Kuzmi i Damjanu. To zvono će biti blagoslovljeno tijekom svečane svete mise koju će o ovoj obljetnici slaviti otac biskup, napisao je župljanima Plančić.

“Za nadati nam se da će misu slaviti naš novi biskup”
No, iskrsnuo je – zlu ne trebalo – mali problem. Dosadašnji biskup mons. Petar Palić odlazi na novu službu u Mostar, na mjesto mostarsko-duvanjskoga biskupa, koje će preuzeti 14. rujna, a ime novoga biskupa trootočke biskupije još nije poznato, pa će, po svemu sudeći, slavlje trebati prilagoditi novonastaloj situaciji. — Imajući u vidu da je naš trenutni biskup Petar Palić dobio premještaj u Mostarsku biskupiju, za nadati nam se da će tu misu slaviti naš novi biskup. Budući da još ne znamo tko će biti novi biskup ni kada će preuzeti upravljanje našom biskupijom; ne možemo u ovom trenutku odrediti datum slavlja te svete mise no svakako nadamo se da ćemo najkasnije do ljeta iduće godine jedan dan odrediti za proslavu ove naše obljetnice, istaknuo je u otvorenom pismu župnik Plančić, najavši time kako se priprema posebno slavlje u toj bračkoj župi.

U trajnu uspomenu za povijest mjesta
No, Plančić ipak planira da bi se misa s blagoslovom novoga zvona slavila prije Uskrsa. — Zamislio sam da se nakon misnoga slavlja svi mještani Dračevice okupe oko novoga zvona zajedno s biskupom i pristiglim svećenicima i napravimo zajedničku fotografiju. Kasnije prigodom izrade i uokviravanja fotografije na poleđini bi se napisala imena obitelji i pojedinaca koji su na slici kako bi ostalo u trajnu uspomenu za povijest našega mjesta te tko je sve živio u Dračevici prigodom ovoga slavlja i godine kad se obljetnica proslavila, pojasnio je mladi dušobrižnik.

Samo dragi Bog zna
Ipak s određenom dozom zabrinutosti župnik Dračevice gleda na 300. obljetnicu župne crkve te pri tom ističe: — Samo dragi Bog zna što će biti od Dračevice i Dračevljana kad se napuni okrugla 300.-ta obljetnica izgradnje naše župne Crkve. I zato mi je želja da se na toj misi okupe svi mještani Dračevice koji žive u Dračevici. To će biti lijepa uspomena za povijest našega mjesta, poručio je don Marko Plančić.

— Budući da još ne znamo tko će biti novi biskup ni kada će preuzeti upravljanje našom biskupijom; ne možemo u ovom trenutku odrediti datum slavlja svete mise no svakako nadamo se da ćemo najkasnije do ljeta iduće godine jedan dan odrediti za proslavu ove naše obljetnice, istaknuo je u otvorenom pismu župljanima svećenik don Marko Plančić, najavivši proslavu 250. obljetnice izgradnje župne crkve u Dračevici (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...