Bluesun Hotels Resorts
PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Policija i Krizni stožer traže da crkve u Velikom tjednu u potpunosti budu zatvorene. Svi obredi u Svetome tjednu služit će se bez sudjelovanja vjernika

Katolička crkva slavi u nedjelju 5. travnja blagdan Cvjetnice, spomendan Isusova svečanoga ulaska u Jeruzalem, uoči njegove muke, smrti i slavnoga uskrsnuća. Dan je to i ulaska u Sveti tjedan u kojem brojni kršćani slave najveća otajstva vjere.

Veliki tjedan svoj vrhunac ima u vazmenom bdjenju
Posebno značenje za ovdašnje vjernike ima slavlje muke Isusa Krista na Veliki petak, a što potvđuju bogati i sadržajni liturgijski obredi uz sudjelovanje vjerničkoga mnoštva. Veliki tjedan svoj će vrhunac imati u vazmenome bdjenju kojim Crkva iščekuje svetkovinu Kristova uskrsnuća koja će se ove godine slaviti 12. travnja.

Euharistijska slavlja bez sudjelovanja vjernika
Ovogodišnji Veliki tjedan i slavlje Uskrsa u mnogočemu će biti posebni. Zbog poštivanja odredbi Nacionalnoga stožera civilne zaštite, Vlade i Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo, euharistijska slavlja moći će se pratiti putem elektroničkih medija – radija, televizija, internetskih stranica biskupija i društvenih mreža, ali bez sudjelovanja vjernika.

Policija i Krizni stožer traže da crkve budu u potpunosti zatvorene
S tim u svezi, Policijska postaja Brač i Krizni stožer Brača zatražili su danas, 4. travnja, da i u Velikom tjednu koji započinje sutra, crkve budu u potpunosti zatvorene za bilo kakav ulazak vjernika. Svećenici će tako obrede Velikoga tjedna služiti bez nazočnosti vjernika, a vjernici će putem društvenih mreža, ponegdje i preko radija, moći pratiti prijenose obreda iz svojih župnih crkava. U nekim župama omogućeno je vjernicima da donesu pred crkvom palmine i maslinove grančice koje će biti blagoslovljene u tijeku obreda te će ih vjernici kasnije moći preuzmeti ispred crkve i ponijeti svojim kućama.

Ukinuto najavljeno klanjanje vjernika u crkvama
Neke su župe, kao primjerice župa sv. Ivana Krstitelja u Postirima, najavile mogućnost sudjelovanja vjernika u klanjanju kroz Veliki tjedan, ali uz pridržavanje mjera, i uz napomenu kako će crkva biti otvorena od 8.00 do 19.00 sati. — U osobnom posjetu crkvi – klanjanju, također se treba pridržavati odredbi kriznoga stožera, tj. da ne bude u crkvi više od 10 ljudi u isto vrijeme te da se poštuje razmak od 2 metra. Bilo bi poželjno da sa sobom ponesete barem neku maramicu kojom ćete obrisati svoje mjesto prije i nakon klanjanja, stajalo je u letku s obavijestima za vjernike u Postirima. Krizni stožer i policija dali su upute da crkve budu zatvorene, a što znači da takva uputa vjernicima ne vrijedi, o čemu su vjernici danas upoznati.

Don Pavao Gospodnetić: Sve će biti skromnije i jednostavnije
Župnik gradske župe sv. Petra apostola u Supetru don Pavao Gospodnetić potvrdio nam je da će se obredi Velikoga tjedna moći pratiti na facebook stranici Župe Supetar. Upitali smo ga i koje će biti posebnosti ovogodišnjih obreda Velikoga tjedna. — Posebnosti su da u crkvama neće moći biti župljani. Samim time sve će biti skromnije i jednostavnije, nego inače. I uređivanje crkve i obredi, rekao nam je supetarski župnik, najavivši da će obredi Cvjetnice u crkvi Navještenja Marijina početi u 9.00 sati.

Ovogodišnji obredi Velikoga tjedna koji započinju sutra, 5. travnja, zbog odluke Nacionalnoga stožera civilne zaštite, i preporuka policije i bračkoga Kriznoga stožera , a s ciljem suzbijanja širenja epidemije koronavirusa, održat će se bez sudjelovanja vjernika, a vjernici će obrede iz župnih crkava moći pratiti putem facebook stranica župa (foto: iz arhive)

Podjelite:

You may also like...