POSLJEDNJI ISPRAĆAJ Biskup Štambuk na misi oproštaja poručio: Činila je dobro od Travnika do Bitole, od rodnih Runovića do Postira

U 93. godini života i 71. godini redovništva u samostanu Svete obitelji u Postirima 25. rujna preminula je s. Čedomila Todorić, članica Družbe redovnica Kćeri Božje ljubavi.

Biskup Štamuk služio misu zadušnicu
Zemni ostaci s. Todorić ispraćeni su danas, 27. rujna, do groblja Duha Svetoga u Postirima poslije mise zadušnice koju je u crkvi Sv. Ivana Krstitelja predvodio umirovljeni hvarski biskup mons. Slobodan Štambuk. — Kralju kojemu sve živi. I kojemu je živjela s. Čedomila za koju želimo da u njegovu naručju pronađe svoje mjesto u vječnosti, tim riječima mons. Štambuk počeo je misu oproštaja od preminule redovnice koja je posljednjih dvadesetak godina provela upravo u toj župi i pomagala u samostanu Svete obitelji koliko joj je to bilo moguće.

Mons. Štambuk: Zov Božje trube odjeknuo je s. Čedomili
U propovijedi mons. Štambuk osvrnuo se na redovnički put s. Todorić, ustvrdivši da je svugdje gdje je živjela predano radila i radosno skrbila se za one koji su joj bili povjereni. — Zov trube Božje odjeknuo je s. Čedomili. Rođena je 1928. godine, a na krštenju je dobila ime nedjelja, tj. gospodnja. Prve redovničke zavjete položila je 25. kolovoza 1950. godine. Sestro, hvala Vam za svaku dobru riječ, za predani posao, za suzu radosnicu koju ste izmamili iz očiju onih koje ste posluživali, rekao je u oproštajnoj riječi mons. Štambuk. Naglasio je da je redovnica činila dobro na različitim stranama gdje je živjela i djelovala. — Činila je dobro od Travnika u BiH do Bitole u Makedoniji, od rodnih Runovića do Postira gdje je završila svoju životnu trku, istaknuo je.

Ostala je zapamćena po dobru
Biskup Štambuk izrazio je sućut provinciji sestara Kćeri Božje ljubavi, kao i zajednici u Postirima gdje je s. Todorić završila svoj zemaljski hod. — Izražavam sućut i svima koji pamte sestru po dobru kako bismo i mi bili zapamćeni po dobru na kraju zemaljskoga života. S. Čedomila živjela je svoj poziv, a nije joj teško pao ni posljednji poziv, rekao je u propovijedi umirovljeni hvarski biskup.

U samostan je ušla s devetnaest godina
S. Čedomila Todorić rođena je 18. ožujka 1928. godine u Runovićima u obitelji Marka i Ane, rođene Mrkonjić. U samostan Kraljice svete Krunice u Sarajevu ušla je s devetnaest godina, 1947. godine, a redovničke zavjete položila 15. kolovoza 1950. godine. Spremna i radosna posluživala je redovničku zajednicu u Sarajevu sve do 1949. godine, posebno se brinući za samostansku crkvu. Kao mlada redovnica sarajevskoga samostana pohađala je i završila medicinsku školu u Sarajevu te položila državni ispit.

Bila je medicinska sestra u bolničkomu centru u Makedoniji
Sestre iz zavoda sv. Josipa bile su preseljene iz Sarajeva u stari dio muškoga franjevačkoga samostana u Fojnici. Na službu u dom za starije i nemoćne osobe u Travniku uputila ju je i dopratila krajem listopada 1949. godine tadašnja provincijalna glavarica Franciska Dušić. U domu koji je započeo s radom 1. studenoga te godine posluživala je zajedno s ostalim redovnicama štićenike tri godine. Poslana je kasnije u Bitolu u Makedoniju, u samostan Sv. Ćirila i Metoda, koji je otvoren 1952. godine. Kao medicinska sestra služila je bolesnicima bolničkoga centra, radeći na odjelu za plućne bolesti, a neko vrijeme i na dječjemu odjelu.

Najveći dio svojega redovničkoga života posvetila je korisnicima travničkoga doma za starije i nemoćne u kojemu je radila do svojega umirovljenja 1984. godine.

s. Čedomila Todorić, redovnica Družbe sestara Kćeri Božje ljubavi (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...