Predstavljena kamena minijatura vatikanske bazilike Sv. Petra

Josip Radić, samouki majstor iz Pučišća, umirovljeni časnik Hrvatske vojske, završio je svoj velebni projekt – kamenu minijaturu rimske bazilike Sv. Petra. Na Uskrsni ponedjeljak, 22. travnja, ta je kamena “ljepotica”, jedina kamena replika vatikanske bazilike, svečano predstavljena brojnim Pučišćanima i ostalim gostima u župnome dvoru u Pučišćima. Bračku baziliku Sv. Petra izraženu od bračkoga kamena, otkrio je i blagoslovio papinski nuncij u Berlinu nadbiskup Pučišćanin mons. Nikola Eterović.

autor Josip Radić i nadbiskup Nikola Eterović uz kamenu minijaturu vatikanske bazilike Sv. Petra

autor Josip Radić i nadbiskup Nikola Eterović uz kamenu minijaturu vatikanske bazilike Sv. Petra (foto: J. Bašić)

Pučišćanin Radić projekt izrade minijaturne bazilike započeo je još 2014. godine, na uočnicu blagdana kardinala Alojzija Stepinca, 9. veljače. I dok je rimska bazilika visoka 138 metara, pučiška je oko 200 puta manja, teška oko 200 kilograma, a u nju je, prema autorovim riječima, uložemo oko 8.500 sati rada, ustrajnoga i marljivoga, kroz proteklih 5 godina. Bazilika će ovih dana biti smještena u crkvu Gospe na Botku, nekadašnju župnu crkvu, gdje će je zainteresirani moći razgledati.

kamena minijatura bazilike Sv. Petra u Rimu, teška je oko 200 kilograma, a rađena je u omjeru 1:200

kamena minijatura bazilike Sv. Petra u Rimu, teška je oko 200 kilograma, a rađena je u omjeru 1:200 (foto: J. Bašić)

Autor je rekao medijima kako ni sam nije bio siguran da će uspjeti u izradi kamene minijature rimske bazilike, ali kako je to Božjom pomoću i podrškom obitelji uspio. “Bogu hvala i slava što je ovaj projekt došao do svoga kraja. Na sam Uskrs nadbiskup Nikola Eterović postavio je zlatni križ na najveću kupolu vatikanske bazilike, čime je ona konačno i dovršena”, rekao je Josip Radić. U zahvali koju je uputio posebno je istaknuo mons. Nikolu Eterovića koji ga je 2012. godine primio u Rimu te mu omogućio da dođe do nacrta i skica vatikanske bazilike iz tamošnjih arhiva na temelju kojih se dao u projekt izrade bračke bazilike Sv. Petra.

Nadbiskup Eterović u prigodnoj riječi podsjetio je da u Rimu za vjernike posebno duhovno i kulturno značenje ima bazilika Sv. Petra koja je, kako je rekao, “sagrađena na grobu sv. Petra, prvaka apostola, svjedoka života, smrti i uskrsnuća Gospodina našega Isusa Krista”. Izrazio je radost zbog dovršetka kamene minijature i poručio pri tom okupljenima: “Promatrajući ovo ostvarenje, impresivan rezultat volje, strpljenja, znanja i duha, čovjek treba zahvaliti svemogućem Bogu, tvorcu neba i zemlje, što je udijelio sve te darove Josipu, zajedno s izrazitim talentom. Gotovo je normalno da je iz klesarske sredine mjesta Pučišća nikao i ovaj talentirani minijaturni umjetnik koji je svojim radom oplemenio različite vrste kamena, izvornoga iz Pučišća, ali i s otoka Brača. Gdje ima klesara, postoji i bogata tradicija obrade kamena, ne samo za redovite životne potrebe. Kamena minijatura bazilike Sv. Petra rezultat je umijeća, postojanoga rada, ali i vjere koja je Josipa vodila kroz brojne poteškoće do ovoga ostvarenja koje zavrijeđuje divljenje”, rekao je nadbiskup Eterović.

nadbiskup Nikola Eterović svečano je predstavio kamenu repliku rimske bazilike Sv. Petra (foto: J. Bašić)

nadbiskup Nikola Eterović svečano je predstavio kamenu repliku rimske bazilike Sv. Petra (foto: J. Bašić)

Brojnim posjetiteljima na otvaranju bračke bazilike obratio se i pučiški župnik don Pavao Gospodnetić te poručio: “Pučišća su mjesto kojem kamen život znači. Mjesto nadaleko poznato i po svojim majstorima kamenarstva. To mjesto dobiva danas još jedan kamenčić u svom stoljetnom mozaiku – kamenu minijaturu bazilike Sv. Petra u Rimu. U ovoj bazilici ne vidim samo fascinantan plod strpljivosti i umijeća, ne vidim baziliku ni samo kao velebnu krunu Josipova rada. U njoj vidim Josipov put koji se može prepoznati kao Božji put”.

svečano otkrivanje bračke bazilike Sv. Petra (foto: J. Bašić)

svečano otkrivanje bračke bazilike Sv. Petra koja će privremeno biti smještena u crkvi Gospe na Botku (foto: J. Bašić)

Obnovljeni župni dvor bio je mali da bi primio sve posjetitelje koji su došli vidjeti to veliko djelo Pučišćanina. Načelnik Općine Marino Kaštelan u svome govoru poručio je kako je Josip Radić sa svojim radovima odavno postao prepoznatljiv znak Pučišća. “Ovaj događaj je lijepa promocija svega vrijednoga što Pučišća jesu. Upornost i katkad tvrdoglavost, umijeće i stalno vječno učenje, ljubav prema kamenu, odanost Svetoj Stolici, kako drugačije objasniti ovaj sjajan uspjeh našega Josipa”, istaknuo je načelnik, primijetivši kako su autorovi motivi kampaneli i crkvice koji su, rekao je, “naše male katedrale duha”.

brojni posjetitelji došli su pogledati kamenu minijaturu rimske bazilike (foto: J. Bašić)

brojni posjetitelji došli su pogledati kamenu minijaturu rimske bazilike (foto: J. Bašić)

Okupljenima se obratio i nekadašnji župnik u Pučišćima don Tonči Kusanović, kao i prijatelj Pučišća i autora bračke bazilike jelšanski župnik don Stanko Jerčić. U glazbenome programu nastupila je domaća klapa “Volat” pod vodstvom Marka Bauka, dok je program predstavljanja i blagoslova bračke bazilike Sv. Petra vodila novinarka HRT-a iz Pučišća Doris Vučković.

u glazbenom programu nastupila je domaća klapa "Volat" pod ravnanjem Marka Bauka (foto: J. Bašić)

u glazbenom programu nastupila je domaća klapa “Volat” pod ravnanjem Marka Bauka (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...